Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 13:56
Abonamente

Social 16 Mai 2014, ora 12:19

5 zile de Recensământ. Peste 100 de încălcări

Marime Font

Mișcarea Civică TINERII MOLDOVEI se declară consternată de modul în care autoritățile desfășoară Recensământul populaţiei şi al locuinţelor în Republica Moldova. 

"Dacă e să trecem la cazuri concrete, cel mai deranjant element dintre toate e faptul că telefonul verde, pus la dispoziție de către Biroul Național de Statistică, cel la care ar trebui să fie anunțate cazurile de încălcare a prevederilor legale privind organizarea Recensământului nu a mers în primele zile. Apoi, o altă încălcare gravă care vizează inclusiv drepturi umane esențiale este angajarea în calitate de recenzori a minorilor, caz clar de exploatare prin muncă a copiilor", a declarat Anatol Ursu, copreședintele Mișcării Civice TINERII MOLDOVEI.
Încălcările pe categorii.

1. Creion, nu pix.
Au fost înregistrate zeci de cazuri deja când formularele au fost completate cu creionul și nu cu pixul. Dincolo de necunoașterea oamenilor privind procedura, acesta e și un indiciu clar al modului neprofesionist în care BNS a organizat campania de informare. De cele mai multe ori, scuzele folosite de către recenzori sunt că ei completează mai întâi cu creionul pentru a nu greși, iar, ulterior, acasă sau la primări vor completa frumos, cu pixul. Sunt, de asemenea folosite creioane tehnice, adică, un fel de pixuri care se șterg.

Loading...


2. Lipsă echipament.
Au fost înregistrate alte zeci de cazuri când recenzorii nu erau corespunzător echipați. Pe lângă abaterea minoră de neprezentare a legitimației, unii dintre aceștia nu aveau formulare suficiente și se ofereau să completeze datele în caiete, pe coli A4, spunând că vor trece datele în formulare ulterior.

3. Afiliere politică.
În foarte multe cazuri, recenzorii erau membri ai partidelor politice. Dintre cazurile care ni s-au comunicat nouă - Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.

4. Comportament inadecvat al recenzorului.
În unele localități, recenzorii s-au prezentat la 6 dimineața la casele oamenilor, deși regulamentul face referire la orarul de 08:00-20-:00.

5. Întrebări care manipulează respondenții.
În Râșcani, de exemplu, un recenzor, adresa întrebări de genul "Sunteți moldovean? Vorbiți moldovenește?".

6. Recenzorul nu vorbește limba de stat.
Tot în Râșcani, au fost semnalate cazuri când recenzorii vorbeau doar în limba rusă.

7. Formulare insuficiente.
Drochia, Edineț, Bălți, Chișinău etc. Peste tot e semnalată debandada totală și lipsa de materiale. Recenzorii nu își cunosc șefii direcți, nu știu unde să depună formularele, să le lase acasă, să le ducă la primărie etc.

8. Recenzori care dezinformează sau mint.
Șoldănești, Cahul, Briceni. Recenzorii îndeamnă respondenții să se declare moldoveni și vorbitori de limba moldovenească, invocând argumentul că "nu se pot declara români pentru că nu au cetățenie română".

9. Un fost deținut ales Șef de circumscripție.
Colibași, Cahul. Miron Mihai, responsabilul local de Recensământ în Cahul, a ales din 3 dosare depuse, pe domnul Plăcintă Rodion, care conform art. 328 are antecedente penale (asta în condițiile în care e obligatoriu ca persoana din acest post să aibă cazierul curat.). Au fost ignorați profesori care au depus dosarele. Domnul Sergiu a trimis 2 scrisori recomandate, una domnului Gurin Corneliu, procuror, alta domnului Bodrug Ion, IGP. La care n-a primit niciun răspuns (Domnul Sergiu ne-a trimis scanate si dovezi in acest sens.) Asta ca sa nu mai amintim iar de elevii recenzori.

10. Primarii își aleg recenzorii după bunul plac.
Cazuri în raioanele Ocnița și Edineț când primarii desemnează după bunul plac recenzorii care, de multe ori, sunt rude ale acestora.
Caz ieșit din comun: Mihălășeni, Ocnița. Fostul primar și-a format o echipă de oameni, pe lângă grupul de recenzori oficiali, din lucrătorii la localul lui din sat pentru a lucra în acel local ca să rescrie formularele.

"Cazurile sunt mult mai multe. Le contazbilizăm pe toate și le vom prezenta într-o listă completă imediat după încheierea Recensământului. Toți cetățenii Republicii Moldova sunt invitați să reclame încălcările şi incorectitudinile admise sau promovate de recenzori în timpul desfăşurării Recensământului populaţiei şi al locuinţelor la adresa de e-mail incalcari.recensamant@tinerii.md și la numărul de telefon 067693338", a precizat Anatol Ursu.

Deși s-a lansat acum câteva săptămâni, numărul membrilor și simpatizanților Mișcării Civice TINERII MOLDOVEI a crescut vertiginos: sute de membri și simpatizanți, peste 1000 de voluntari înregistrați oficial. În același timp, Campania “Vorbim românește, suntem români”, axată pe recensământul din acest an, s-a răspândit eficient în întreg teritoriul Republicii Moldova, grație spiritului civic înalt și al dorinței de implicare din partea unui număr impresionant de tineri.

"În funcție de activismul de care dau dovadă, cotat fiind în numărul de puncte acumulate pentru diverse acțiuni la care iau parte, cei mai activi voluntari Tinerii Moldovei vor avea parte de o vară incendiară. În iunie, vor petrece o mini-vacanță pe litoralul Marii Negre, iar in iulie vor lua parte la cea mai mare Caravană organizată vreodată în Republica Moldova în cadrul căreia vor putea crea concepte de proiecte sociale și culturale, implementate apoi cu succes în diverse localități cu sprijinul autorităților locale", a declarat reprezentantul Mișcării Civice TINERII MOLDOVEI, Lara Stegărescu.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Iulie 2020, ora: 00:20

Horoscopul zilei de azi, LUNI 13 IULIE 2020. Vești excepționale!

Horoscopul zilei de azi, LUNI 13 IULIE 2020. Vești excepționale!

Mercur si-a inceput, in sfarsit, miscarea directa si simti incantarea in aer. Dintr-o data vrei de toate. Visezi la toate lucrurile pe care nu le-ai putut face pana acum din diverse motive. Daca esti din zodia Gemeni sau Fecioara, lumea ta renaste. Comunici usor cu toata lumea. Luna este in...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 00:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)