Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:05
Abonamente

Actualitate 20 Decembrie 2019, ora 07:44

500 de oameni din R. Moldova se sinucid anual, iar 400 dintre ei sunt BĂRBAȚI

Marime Font

Decizia de a-și pune capăt zilelor este rareori instantanee în mintea oamenilor. De regulă, în zilele și orele anterioare sinuciderii, putem observa diferite semne care ne dau de știre că persoana trece printr-o perioadă dificilă. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în Republica Moldova rata suicidului este foarte ridicată comparativ cu alte țări europene. Despre cauzele suicidului, cum putem să-l prevenim și să oferim ajutor persoanelor în situație de criză am vorbit cu Fondatoarea Liniei verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban.

Estimările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că R. Moldova este în topul țărilor cu o rată înaltă de suicid. De ce?
Liuba Ceban: „Cred că în contextul realităților noastre este foarte puțină încurajare și înțelegere cu privire la suicid. Fenomenul este foarte voalat și acoperit cu tot felul de mituri din cauza cărora oamenii nu sunt pregătiți să apeleze la ajutor când trec prin diferite realități. Accesul la serviciile de susținere sau cele care țin de sănătate mintală este foarte reticent la oameni. Ei nu vor să fie etichetați și nu vor să știe lumea despre problemele lor sau că apelează la aceste servicii, din această cauza oamenii încearcă să se descurce pe cont propriu.

Care este cea mai comună cauză pentru care oamenii recurg la suicid?
„Factorii pot fi foarte diferiți, biologici, sociali, psihologici.

Dar cea mai frecventă cauză este atunci când omul are probleme și se izolează. El nu are susținere sau crede că nu o are.
În acel moment el experimentează o durere foarte mare, în termenii noștri noi spunem că este o durere psihologică intolerabilă. El nu mai știe ce să facă și caută soluții, inclusiv moartea. Noi îi spunem că suicidul nu este o soluție pentru că el este permanent, pe când problemele sunt temporare.

Ce categorie de vârstă este cea mai predispusă la suicid?
În statisticile Republicii Moldova este arătat că cea mai înaltă rată de suicid se înregistrează printre persoanele vârstnice. După aceea urmează grupul de 18-30 de ani. Adolescenții nu sunt în rata cea mai înaltă, dar aproximativ opt sau zece cazuri, uneori până la 20 sau 30, mor anual prin suicid. De fapt, chiar și o singură moarte prin suicid este foarte mult pentru că sunt niște urmări pe durată lungă în jurul acelui deces la persoanele dragi, prieteni, comunitate.

„Raportul de deces din cauza suicidului în Republica Moldova este de șase bărbați la o femeie”
Calculele unor țări în care domeniul prevenirii suicidului este mai dezvoltat au arătat că prevenția costă mai puțin decât tratarea urmărilor unui suicid. Asta vorbește despre faptul că bărbații, de cele mai multe ori, nu știu să caute ajutor pentru că îl consideră o slăbiciune. Eu tot timpul le spun că ei prea mult încearcă să-și măsoare puterea cu stările lor.

Loading...


Stările interne nu sunt de neglijat și bărbatul de multe ori încearcă să creadă că el trebuie să fie puternic prin faptul că nu bagă în seamă acel complex de problemele pe care le simte. Le ignoră încontinuu, iar uneori ele duc la dependențe de droguri, alcool, dar în realitatea durerea este acolo.
Ce fel de metode de conversație folosiți atunci când oamenii apelează pe chat-ul anonim?
Noi nu încercăm să-i spunem omului că el nu trebuie să se sinucidă.
Noi îi propunem să vorbim despre durerea lui, să vedem ce îl doare la moment cel mai tare, să-l facem să-și aducă aminte de situațiile în care a reușit ceva, a fost mândru și cum ar putea și de data această să aplice aceleași calități ca să poate depăși momentele de criză. Atunci oamenii încep să se conecteze la încrederea în sine și să vadă lucrurile un pic în altă lumină.

„Trebuie să învățăm să înțelegem că este firesc să simțim uneori că viața nu e roz”

Foarte mulți specialiști nu știu cum să comunice cu copii despre aceste probleme. Încep cu expresia că „Viața este frumoasă, cum tu nu vezi asta?”. Copilul care nu gândește și nu simte lucrurile la fel ca ceilalți, începe să creadă că este un nimic și prin faptul că nu vede frumusețea vieții. Specialistul jonglează cu fraze care sunt adevărate pentru el, dar copilul simte o presiune și mai mare. În acest caz trebuie să comunici cu ei și să le spui că este în regulă să simtă că viața nu e frumoasă și să afli care sunt acei factori ai gândirii sale.

Și dacă omul se automutilează? Putem crede că ar putea urma o tentativă de suicid, sau automutilarea e caracteristică grupei de risc?
„În acest caz noi vorbim despre incapacitatea omului de a exprima ceea ce simte, mai ales mânia sau negativitatea. În asemenea clipe, persoana se gândește că nu contează pentru nimeni sau că e de vina a tot ce se întâmplă. Aceste cazuri pot apărea mai ales la copii și ei îndreptă toată supărarea împotriva lor, în loc să o exprime. Această supărare este foarte greu să o trăiești, iar ca să nu o simtă, ei preferă să se rănească fizic. Dacă omul are o istorie de auto-mutilare el poate să ajungă în pericol să se taie din cauza neatenției sau să posede gânduri de suicid”, susține Liuba Ceban.

Recent ați lansat o școală online „Inimi Deschise” pentru pregătirea consilierilor. Ați înregistrat un număr de voluntari?
Deja mai mult de zece persoane s-au înregistrat pentru cursul online, dintre care două persoane au început să parcurgă modulele cu lecții video și să rezolve testele noastre. Avem voluntari nu doar din Moldova, dar și din diasporă. Într-un mod intensiv acest curs poate fi trecut în zece zile. Noi nu recomandăm doritorilor să extindă termenul pe o perioadă mai mare de doua luni, pentru că ceea ce înveți se poate uita și poate să nu ajungă să fie pus în practică.

Ce credeți că ar fortifica aportul Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului și a școlii online?

„Cred că cel mai important ar fi deschiderea oamenilor unii față de alții și față de propria lor persoană. Orice trăim și simțim contează, dar asta nu trebuie să ne dirijeze viața.

Chiar și în școli ar trebuie să fie programe în care copii sunt abilitați să cunoască că viața nu e roz și că sunt greutăți, dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi depășite. Părinții trebuie să ofere dragoste și să-i țină în echilibrul în care să fie încrezut în sine și să nu se învinovățească.
„Oamenii care simt că sunt pe cale să se sinucidă nu doresc să fie grăbiți sau obligați să-și apere acțiunile”
Ce recomandări aveți pentru cei care au rude sau prieteni într-o situație de criză și doresc să-i ajute?
Dacă cineva se simte deprimat sau este aproape de sinucidere, prima noastră reacție este să încercăm să ajutăm persoana. Să-i oferim sfaturi, împărtășim propriile noastre experiențe și să o ascultăm. Sugestiile nu ajută. La fel și recomandările de genul „nu te întrista” și asigurările că „totul va fi bine”, care sunt atât de ușor de dat. Nu trebuie de analizat, comparat sau criticat. Persoanele pur și simplu doresc să găsească un loc în care să se simtă în siguranță să-și exprime frica, neliniștea și să fie ei înșiși. Trebuie să ascultăm nu numai faptele despre care ne povestește persoana, ci și sentimentele care se ascund în spatele acestora. Trebuie să vedem lucrurile așa cum le vede ea, punându-ne în locul ei.

Recent, Linia Verde pentru prevenirea suicidului a lansat prima școală online „Inimi Deschise” pentru pregătirea consilierilor voluntari. Cursul conține zece module cu lecții video, teste și interviuri cu liderii Liniei Verzi. Cei care doresc să facă parte din echipa de voluntari trebuie să aibă vârsta de minimum 18 ani și să posede dorința de a dezvolta abilitățile și cunoștințele necesare. Cursanții trebuie să aibă acces la internet prin intermediul calculatorului, tabletei sau al telefonului și să dispună lunar în orarul său de trei seri libere a câte trei ore.

https://echipa.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:05

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Soarele, Marte si Nodurile Lunare se reunesc in cel mai armonios dans astazi. Iar Marte, planeta energiei si actiunii, aflat in Capricorn dupa 2 ani, acolo unde se simte foarte bine, se intalneste cu Nodul Sud, deci este timpul sa actionam pe ceva demult amanat. Karma este o scorpie, se spune,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

Accident MORTAL pe șoseaua Chișinău - Răzeni / FOTO

Accident MORTAL pe șoseaua Chișinău - Răzeni / FOTO

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:08 de Mihaela Culcinschi

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 mln. lei, iar 2000 de metri pătrați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:19

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

Cel mai antinațional, cel mai fariseic, cel mai corupt, cel mai demagogic, cel mai petrecăreț, dar și cel mai trădător președinte din istoria Republicii Moldova elogiază (pentru a câtă oară!) toate sărbătorile sovietice și rusești, dar mai ales pe cele militare. Acest individ,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:06

Horoscop DRAGOSTE săptămânal 24 februarie – 1 martie 2020. Un nou început!

Horoscop DRAGOSTE săptămânal 24 februarie – 1 martie 2020. Un nou început!

Horoscop dragoste. Iata horoscop saptamanal dragoste pentru 24 februarie – 1 martie 2020. Aceasta saptamana contine celebra zi de 29 februarie cu care ne intalnim doar o data la 4 ani si este sambata, fiind urmata si de martisor si de debutul calendaristic al primaverii, deci ne asteapta un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 18:13

Peste 40% din respondenţii unui sondaj consideră că înfiinţarea Blocului electoral Unirea este o idee bună

Peste 40% din respondenţii unui sondaj consideră că înfiinţarea Blocului electoral Unirea este o idee bună

Peste 40% din cetăţeni consideră că ideea înfiinţării Blocului electoral Unirea ar fi o idee bună. De cealaltă parte, circa 33% consideră că ideea este una proastă. Este rezultatul unui sondaj realizat de Compania sociologică IMAS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 18:07

Uniunea Europeană oferă un grant de 1.2 milioane de euro pentru ca Bălțiul lui Usatîii să poate cumpăra troleibuze noi / De ce nu-i dau bani „frații ruși”?

Uniunea Europeană oferă un grant de 1.2 milioane de euro pentru ca Bălțiul lui Usatîii să poate cumpăra troleibuze noi / De ce nu-i dau bani „frații ruși”? Foto: Usatîi și UE

Locuitorii municipiului Bălți vor beneficia de transport public mai bun și mai prietenos mediului grație achiziției planificate a aproximativ zece troleibuze noi, finanțate de BERD și Fondul „Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est” (E5P)....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 17:26

ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova

ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova

 Sâmbătă, 14 martie, ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova, profesoară și expertă de la cel mai cotat institut de modă din Italia și parte din top 10 instituții de modă din lume - POLIMODA (Florența), președintele căruia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 17:00

Pentru aderarea Moldovei în UE pledează 60% dintre cetățenii. Pentru Igor Dodon ar vota DOAR 35%

Pentru aderarea Moldovei în UE pledează 60% dintre cetățenii. Pentru Igor Dodon ar vota DOAR 35% Foto: foto simbol

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actualul președinte Igor Dodon ar lua 35% din voturi, iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu ar acumula 25 la sută, arată datele unui sondaj realizat de IMAS la comanda companiei „Public Media”. Cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 16:39

INVESTIGAȚIE / Mitul calității apei din Nistru. Beneficiarii poluării

INVESTIGAȚIE / Mitul calității apei din Nistru. Beneficiarii poluării

● Nistrul este foarte poluat și prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor; conține droguri, pesticide, preparate farmaceutice și substanțe chimice.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Februarie 2020, ora: 15:31

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:27

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

Un cerb nobil inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova ar fi fost vânat aseară de braconieri în localitatea Lozova din raionul Strășeni. Potrivit unor informații, care urmează a fi verificate, responsabili din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:24

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

 Ofițerul de presă de la IP Strășeni, Silvia Vetcu, a declarat că la 23.02.2020, ora 16:22 poliția din Strășeni a fost sesizată prin intermediul serviciului 112, de un locuitor al s. Dolna r. Strășeni în vârstă de 43 ani, care a comunicat că soția sa, s-a tăiat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:23

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

„Se contată gradul de alertă Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID -19 existând riscul posibil de declanșare a urgenței de sănătate”, se arată în proiectul de hotărâre al Comisiei pentru sănătate publică, întrunită astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:13

opinie Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Fine Gael avea toate datele pentru a câştiga alegerile din Irlanda organizate pe data de 9 februarie. Liderul său, Leo Varadkar, a devenit cel mai tânăr prim - ministru al Irlandei, la 38 de ani, cu trei ani în urmă. Negocierile UE cu Marea Britanie legate de Brexit au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:48

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Mai mulți oficiali moldoveni, inclusiv președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și unii miniștri din Guvernul Chicu, au participat ieri, 23 februarie, la „primirea solemnă” organizată de Ambasada Federației Ruse la Chișinău cu ocazia zilei armatei sovietice de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:42

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

Bursa de la Bucureşti a deschis luni dimineaţă în scădere cu 3%, pe fondul informaţiilor legate de extinderea coronavirus, acţiunile Banca Transilvania marcând un minus de 3,12%, cele ale BRD cu -2,9%, Purcari Wineries -5,9% şi Romgaz -3,8%.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)