Actualitate

57% din moldovenii din diasporă cred că nu vor reveni acasă

Doru Petruţi, director IMAS; spune că este primul sondaj realizat în Republica Moldova care colectează opiniile moldovenilor din afară ţării. Sondajul este unul reprezentativ pentru populaţia adultă, cu o eroare maximă de plus-minus 4%. Directorul IMAS spune că au fost intervievate 599 de persoane în perioada 17 februarie-7 martie 2017, datele fiind colectate online (prin Skype, Viber) şi telefonic.

Conform sondajului majoritatea moldovenilor au plecat din ţară pentru a munci, cel puţin 3/4 dintre aceştia fiind angajaţi în afara ţării, afirmă Doru Petruţi. Din cei plecaţi 39% au venituri sub 1000 de euro pe lună, 30% au între 1000 şi 2000 euro/lună, iar 15% câştigă peste 2000 euro lunar.

Moldovenii din diasporă se informează cel mai mult prin intermediul reţelelor sociale: 80%. Aproximativ 65% se informează prin intermediul site-urilor de ştiri şi informaţii, iar 62% din discuţiile cu rudele, colegii sau apropiaţii.

Cetăţenii moldoveni din diasporă consideră corupţia cea mai mare problemă din Moldova, 50% indicând această problemă. 30% afirmă că cea mai mare problemă e lipsa locurilor de muncă. 24% consideră o problemă preferinţele politice ale populaţiei din Moldova, iar 21% salariile şi preţurile mici.

Cei mai apreciaţi politicieni de diasporă sunt Maia Sandu, Andrei Năstase şi Dorin Chirtoacă, iar pe ultimele locuri sunt Renato Ustaîi, Mihai Ghimpu şi Vlad Plahotniuc.

Din cei chestionați 63% consideră că actualul Guvern nu face reforme, iar 24% sunt de părerea că Guvernul Filip face unele reforme.

Moldovenii din diasporă au fost întrebați și despre cum ar dori să fie aleşi deputaţii care ajung în Parlamentul Republicii Moldova. Pentru sistemul uninominal au pledat 51% din respondenţi, 21% consideră că ar fi bun sistemul mixt, iar 25% preferă actualul sistem.

Metodologia aplicată la realizarea sondajului este „snow-ball” datele de contact despre cei chestionaţi fiind colectate de la respondenţi, de la ambasade şi de la asociaţiile de cetăţeni moldoveni din străinătate.

  IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *