Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Opinii & Editoriale 6 Iulie 2011, ora 13:25

Marime Font

7 aprilie – o poveste: Lupul cel rău, Scufiţa Roşie şi Vânătorul

 Din când în când, când sunt sătul de ştiri, de circul realităţii – mă apuc să recitesc poveşti. E uimitor cum o poveste pe care o ştiai de mic poate fi văzută dintr-o perspectivă total diferită. Şi nu de puţine ori, poveştile te pot ajuta să înţelegi cotidianul, să-l vezi altfel.

Încercaţi să recitiţi Scufiţa Roşie. N-o să vă vină să credeţi. Zici că e scrisă de un scriitor din zilele noastre. Tot ce apare în poveste parcă are legătură cu Moldova de acum. Începând cu personajele: Scufiţa Roşie, Lupul cel rău, bunicuţa şi vânătorul. E adevărat, rămâi pe gânduri: ce corespondenţi ar avea personajele poveştii în realitate? Surpriza e că poţi avea mai multe perspective. De exemplu poţi citi Scufiţa Roşie prin prisma partidelor din Moldova. Dacă ar citi povestea un comunist, ar spune că Scufiţa Roşie e Dodon (Tkaciuk, Zinaida…), Lupul cel Rău – Marian Lupu (merge şi Plahotniuc), bunicuţa – Voronin, vânătorul – Poliţiştii sau Judecătorii. Din prisma altor partide – vă las să vă jucaţi cu imaginaţia.

Se pare că nu doar eu citesc şi recitesc poveşti. Altfel cum ar apărea în declaraţiile lui Filat un personaj ca Păpuşarul? Şi a nu ştiu câta renumărare a voturilor nu e tot o poveste proastă?


Dar la altceva vroiam să ajung. La 7 aprilie. O “poveste” cu multe interpretări. Mi-a atras însă atenţia interpretarea lui Pavel Păduraru în “Eroi şi călăi falşi din 7 aprilie 2009”, un material de săptămâna trecută. Materialul prietenului meu Pavel, mi-a amintit de o vorbă: tu ţii cu lupu’!

Pavel porneşte de la un rezultat: achitarea poliţistului Radu Starinschi în procesul cu Sergiu Creţu. Ca să nu bat apa-n piuă: investigaţia lui Pavel se reduce la afirmaţia din titlu: există eroi şi călăi falşi după 7 aprilie. Poliţistul Radu Starinschi ar fi un călău fals, o victimă, de fapt; iar Sergiu Creţu, victima – un erou fals, care l-a dat în judecată pe bietul Starinschi ca să facă un ban. Sigur că Pavel, fiind unul dintre cei mai buni jurnalişti de investigaţie din Moldova – a ajuns la nişte surse, de la care a făcut rost şi de probe. Problema e că sursele lui vin din direcţia lui Starinschi, iar Sergiu Creţu ce probe concludente i-ar putea aduce? Un fleac, o mână făcută ţăndări de poliţişti pe 8 aprilie 2009.

Pavel Păduraru găseşte multe contradicţii în declaraţiile şi probele lui Sergiu Creţu. De câţi poliţişti ar fi fost bătut, că a protestat sau nu pe 7 aprilie, că a văzut sau nu epoleţii lui Starinschi, că radiografiile de la dosar de fapt ar fi ale altcuiva… În fine, dacă nu ar fi vorba de un subiect atât de grav ca maltratarea şi torturarea tinerilor după 7 aprilie 2009 – detaliile amplificate de Pavel ar fi demne de Caragiale. Dacă ar fi o “fantasie” – am râde cu lacrimi, mai ales că ne arată fragmente din explicaţia lui Sergiu de la poliţie. Din păcate nu e vorba de “fantasie”.

Păduraru face o greşeală. Chiar dacă găseşte contradicţii şi le amplifică – aceste contradicţii chiar nu contează. Fiind coleg de clasă cu fratele lui Sergiu, cred că am fost primul care a făcut interviu cu el după ce a ieşit din spital. Uitându-mă peste ce mi-a spus mie şi peste declaraţiile ulterioare, văd clar că nu minte. Cât despre explicaţia lui de la poliţie, citez din mărturia pe care am publicat-o în 2009 în revista Stare de Urgenţă: “Mi-au dat să semnez un proces verbal pe care n-am vrut să-l semnez, dar am fost bătut şi forţat să-l semnez… pentru tulburarea liniştii publice, pentru dezordine în masă…” (puteţi citi integral mărturia pe www.antonesti.blogspot.com). Cred că Pavel ştie foarte bine că explicaţiile şi semnăturile pe procesele verbale din acea perioadă au fost forţate. Şi nu numai Pavel ştie asta. Putem să ne amintim şi de reportajul de la NIT cu Sergiu Voloc mulţumindu-i tovarăşului Voronin pentru amnistie... Cred că e de prisos să mai spun că Voloc a fost constrâns (sau strâns cu uşa) să facă acea declaraţie. Că în presă au apărut şi confuzii şi inexactităţi – e vina presei, nu a lui Sergiu Creţu. Nu am văzut nici o declaraţie de-a lui că ar fi protestat pe 7 aprilie, aşa cum îl acuză Pavel. Nu am văzut nici o propoziţie prin care şi-ar crea imaginea de erou. În schimb Pavel insistă pe statutul de victimă a poliţistului Starinschi. E stupid. Cine a fost cu mâna ţăndări? Creţu sau Starinschi? Cu tot respectul pentru Pavel Păduraru, trebuie să-i mărturisesc că „Eroi şi călăi falşi din 7 aprilie 2009” e un text care mai degrabă demonstrează talentul său de prozator, apropo de poveşti, decât de jurnalist de investigaţie.


Foto: A. Vakulovski

Şi, să revin la Scufiţa Roşie. Cum ar putea fi interpretată de protestatarii din 7 aprilie? Dar de Sergiu Creţu? Dacă Sergiu ar fi Scufiţa, atunci Starinschi ar fi Lupul cel rău. Şi întrebarea Scufiţei ar putea fi remixată astfel: „- Ooo, bunicuţo, dar de ce ai pumnii injectaţi cu silicon? / - Ca să te bat mai bine!” Dacă informaţiile dintr-un articol pe care l-am citit pe internet sunt adevărate (şi imaginile mă conving că da) – Radu Starinschi ar avea silicon injectat în pumni, aşa cum au interlopii. „Pumnii de victimă”, pe care Sergiu Creţu i-a văzut (nu doar) la procese. De ce are nevoie un poliţist de silicon în pumni? Pentru un „dialog” mai bun cu cetăţeanul.

După articolul lui Pavel ai crede că tinerii torturaţi din aprilie fac bani pe seama poliţiştilor. Şi că ar fi o droaie de poliţişti găsiţi vinovaţi. Şi că poliţia chiar ar exista să ne apere, să fie în slujba cetăţenilor. Însă nu e deloc aşa. Există victime – dar nu din partea poliţiştilor. Întâmplător sau nu, poliţişti de care am fugit împreună cu Pavel Păduraru, pe 7 aprilie 2009. Poliţişti care pe lângă bastoane şi pistoale – aveau pumnii injectaţi cu silicon.

Din păcate, 7 aprilie e transformat în poveste. O poveste din care lipseşte un personaj: Vânătorul cel bun.

Un articol de: Alexandru Vakulovski Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)