Peste nouă ani după căderea regimului Voronin, nimeni dintre responsabilii acestei instituţii nu vrea să vorbească despre evenimentele din aprilie 2009
La 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în centrul Capitalei pentru a cere o viață mai bună, fără comunişti. În scurt timp, protestele pașnice au devenit violente și o ploaie cu pietre a distrus clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Chiar dacă, în zilele următoare, au avut loc sute de reţineri, societatea n-a aflat nici până astăzi ce s-a întâmplat, de fapt, atunci, cine şi cu ce scop a organizat şi dirijat evenimentele respective. Astfel, concluzia e evidentă: fie că avem nişte instituţii de drept incompetente, fie că cineva din actuala guvernare e interesat să ascundă adevărul lui aprilie 2009. TIMPUL a încercat să găsească un răspuns la această întrebare de la şefii Procuraturii Generale din ultimul deceniu, precum și de la unii politicieni, care ulterior au preluat puterea în R. Moldova.
Procurorul general de la acea vreme, Valeriu Gurbulea, a evitat să vorbească despre 7 aprilie, menţionând că, în anii trecuţi, a spus tot ce ştie despre evenimentele respective. „Personal am condus investigația numai câteva luni, iar de atunci au trecut opt ani, timp în care nimeni nu a încurcat nimănui să investigheze, inclusiv și versiunile fantastice. De ce nu au făcut-o? Întrebați-i pe oficialii care au condus instituțiile de drept și serviciile speciale în acest timp. Cât am fost în funcție, eu am dat destule explicații societății atât despre mersul investigaților, cât și despre ce s-a constatat”, a precizat Gurbulea
Potrivit acelorași surse, în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, a avut de câștigat atât guvernarea comunistă, cât și opoziția de atunci. Deoarece comuniștii voiau să ponegrească opoziția, în timp ce opoziția, care a dirijat acțiunile pașnice de atunci, și-a arătat adevărata față ulterior, când a ajuns la guvernare.
Menționăm că, în realitate, nimeni dintre persoanele vizate în dosarele 7 aprilie 2009 nu este în prezent privat de libertate. Cea mai dură pedeapsă a primit polițistul Ion Perju, care a fost condamnat la zece ani de pușcărie într-un dosar extrem de dubios, dar acesta este fugar.
El adaugă că acest răspuns i-a dat de bănuit, deoarece, în asemenea cazuri, toți lucrătorii operativi trebuie să rămână la locul de lucru. Iar în 2010, când a devenit procuror al Chișinăului, în dosarul „7 aprilie” ar fi fost deja pus punctul, afirmă Ion Diacov.
Mai mult, Artur Reşetnicov este convins că societatea știe ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009, doar că unii știu mai mult, iar alții mai puțin. Din această cauză, fiecare şi-a făcut propriile opinii referitor la acele evenimente. „Cu același succes, puteți întreba autoritățile române ce a avut loc în decembrie 1989. Deși a trecut mult mai mult timp, tot există mai multe opinii. Cert este că organele de drept și-au îndeplinit sarcinile atât în aprilie 2009, cât și în următorii ani. Din informaţiile de care dispun, însă, evenimentele de atunci nu pot fi încadrate doar în noțiuni juridice, dar au și o conotație politico-juridică”, susţine Reşetnicov.
Parlamentarul a refuzat să ne spună la ce fel de informaţii se referă, sub pretextul că relatarea acestora ne-ar lua prea mult timp şi că el preferă să le păstreze pentru sine.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul