Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:55
Abonamente

Constantin Tănase 7 Aprilie 2010, ora 08:34    Din editia print

Marime Font

7 aprilie 2009: revoluţia mieilor de jertfă

Motto: „Nimic nu-i mai cumplit ca răzvrătirea unui miel”
(H. de Balzac)
Acum toţi discută ce a fost pe 7 aprilie 2009: o „revoluţie a tinerilor” sau o „tentativă de lovitură de stat”.

Politicianismul devorează, ca un monstru, totul ce-i iese în cale - şi viii, şi morţii. Frica păzeşte harbuzăria. Oportunismul şi laşitatea lichelelor noastre naţionale n-au margini… De ce să-i zică „revoluţie”, dacă mâine vin la putere cei care spun că a fost „lovitură de stat”? Un lucru ştiu: copiii torturaţi sau ucişi în aprilie anul trecut - „mieii de jertfă” ai unor speranţe şi revolte fără de nume - mâine se vor răzvrăti nu doar împotriva călăilor, ci şi a celora care nu au putut duce revoluţia până la capăt.

Există o nemulţumire a unor cititori faţă de felul în care abordează presa din RM „evenimentele din 7 aprilie”. Înţeleg şi justific o atare poziţie, atâta timp cât ea e exprimată de oameni sinceri şi de bun-simţ. Când însă se doreşte cu orice preţ denigrarea jurnaliştilor, cred că e cazul să explicăm lucrurile. E cu totul nedrept să acuzi, de exemplu, jurnaliştii din presa independentă că „nu spun adevărul” despre cele întâmplate pe 7 aprilie. Nu-l spun, fiindcă nu-l ştiu. Şi nu-l ştiu nu pentru că n-ar dori să-l cunoască sau ar fi neprofesionişti şi nu ar şti unde şi cum să-l caute. Admit, poate nu avem încă aşi în arta investigaţiei ziaristice, dar, să recunoaştem: aşa cum sunt ei, jurnaliştii noştri au făcut mai mult decât Procuratura, Internele şi SIS-ul luate împreună. Procuratura şi astăzi „se întreţine”, în principiu, cu subiecte ale jurnaliştilor care „nu spun adevărul”. Problema presei există, dar e alta.


În cei opt ani de regim comunist am avut două feluri de presă, respectiv două feluri de jurnalişti. A existat (şi mai există) presa regimului comunist şi propagandiştii ei şi a existat şi presa anticomunistă. Iată de ce, nu e corect să-i punem în aceeaşi oală pe jurnaliştii de la TIMPUL, „Jurnal de Chişinău”, „Literatura şi Arta”, „Ziarul de Gardă”, „Vocea Basarabiei” cu cei de la M-1, EU TV, „Antena C”, NIT, „Flux”, „Moldova Suverană”, „Comunistul” ş.a.m.d. Dacă dorim să discutăm sincer despre răspunderea jurnaliştilor pentru cele întâmplate până la 7 aprilie 2009, ar trebui să invocăm asemenea nume „sonore” de scule ale regimului Voronin ca Starîş, Conţiu, Burciu, Praporşcic, Năstase, care organizau zilnic, la comanda patronilor, adevărate măceluri împotriva Opoziţiei anticomuniste, a jurnaliştilor din presa necomunistă, a intelectualităţii neînregimentate în centrele de propagandă ale lui Voronin. Anul trecut, pentru o metaforă nevinovată, colegul nostru Pavel Păduraru a fost acuzat de incitare la ură şi la vărsări de sânge. Adevărul e altul: pe 7 aprilie 2009, tinerii au ieşit în stradă nu fiind mânaţi de TIMPUL sau de alte instituţii de media democratice, ci de aşa-zişii jurnalişti din presa comunistă care zi de zi, seară de seară, vărsau venin pe toate gurile şi canalele. Revolta a fost şi împotriva acestora... Astfel, trebuie s-o spunem deschis: pe 7 aprilie 2009, nu fraudele electorale au scos tinerii în stradă; tinerii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva părinţilor şi bunicilor lor care au decis, prin votul lor din 5 aprilie, să-i mai blesteme să trăiască încă patru ani într-o asemenea ţară, cu asemenea conducere, cu asemenea „presă”, cu asemenea „democraţie” ş.a.m.d.

Au mai existat (şi există) jurnalişti care sunt gata să facă revoluţie doar dacă au permis de la poliţie. Mă refer şi la cei de la postul public M-1 care, observ, în ultima lună au devenit democraţi, anticomunişti şi setoşi să ne aducă în casele noastre adevărul despre 7 aprilie! Repet replica lui Stanislavski: NU VĂ CRED! Mi s-a transmis de la respectiva televiziune că ar dori să mă aibă participant la o emisiune despre presă şi 7 aprilie. Opt ani de zile nu am fost invitat la M-1, fiindcă nu era… voie de la poliţie. Acum este. Am refuzat, bineînţeles. Convingerea mea e că astăzi sunt foarte puţini cei care au dreptul moral să discute despre 7 aprilie...

Marea întrebare care frământă azi societatea e de ce, după un an de la consumarea acelor evenimente tragice, ştim tot atât de puţin? Nu presa, ci noua guvernare trebuie să răspundă la respectiva întrebare. Dar şi la încă multe altele. Iată doar câteva, luate la întâmplare. Este sau nu este vinovat fostul ministru comunist al Apărării (azi mare creştin) de moartea nefericitului împuşcat pe poligonul de la Bulboaca? De ce nu se spune nimic şi despre ceilalţi morţi la 7 aprilie, cum ar fi Ion Ţâbuleac, Eugen Ţap şi Maxim Canişev? Cine l-a răpit pe fostul deputat pepecedist Vlad Cubreacov? De ce CCA, în frunte cu Gheorghe Gorincioi (azi convertit la democraţie), nu a sancţionat NIT pentru porcăriile intitulate „Poveşti cu măşti”? Cine a organizat „vinerile negre” la Chişinău? De ce nu au fost demişi procurorii care i-au băgat la puşcărie pe membrii aşa-zisului „grup de la Primărie” şi cei care i-au hărţuit prin judecăţi pe Urecheanu, Andronic ş.a.m.d.? De ce până acum nu ştim nimic despre concluziile la care a ajuns „comisia Nagacevschi”? De ce ieri îi vedeam, lângă mitropolitul Vladimir, pe Voronin, Tarlev, Greceanâi ş.a. iar acum îi vedem pe Ghimpu şi Filat? De ce Procuratura nu a ajuns nici azi la „mafia pădurilor” în frunte cu comunistul Popuşoi sau la firmele fostului ministru comunist al Construcţiilor, Baldovici? E moral şi corect ca primarul Dorin Chirtoacă să ia Focul Sfânt de la Mitropolia Moldovei şi apoi să meargă şi să pozeze în faţa camerelor de luat vederi la parohia Mitropoliei Basarabiei a părintelui Ioan Ciuntu? Unele dintre aceste întrebări îi vor deranja pe „ai noştri”…

Apropo, problema adevărului nu e numai a presei, dar şi a stimaţilor noştri cititori. Unii cititori, mari amatori de adevăr, ne cer nouă, jurnaliştilor, adevărul, dar numai cel care le convine lor. Din păcate, uneori (de fapt, deseori) presa se lasă intimidată de aceştia. Dacă cititorul e pelist şi ziaristul îndrăzneşte să-l „atingă” pe Ghimpu sau pe Chirtoacă, va fi imediat acuzat că „e plătit de Filat (Urecheanu, Lupu) şi că lucrează pentru distrugerea AIE”. Şi invers. Iar presa, recunosc, de cele mai multe ori se lasă… şantajată, evită să mai fie incisivă, să pună întrebări incomode. Vă dau două exemple. În seara de 5 aprilie 2009, după ce au fost anunţate rezultatele exit-poll-ului, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că sondajul a fost făcut în folosul comuniştilor. Peste puţin timp s-a dovedit că nu e deloc aşa. L-a taxat presa pe Ghimpu pentru declaraţia sa? N-a îndrăznit… Alt exemplu. Anul trecut, după 5 aprilie, Vlad Filat, vorbind de fraudarea alegerilor, a declarat că două persoane au fost incluse ca să voteze chiar pe adresa unde el locuieşte. L-a mai întrebat cineva pe Filat dacă s-a aflat cine-s acele persoane? N-a îndrăznit… Îndrăznesc eu aici şi acum să întreb, dar întrebarea va avea… consecinţe. Nu sunt exemple singulare şi le-am evocat nu pentru a „pune ghimpi”, ci ca o dovadă a faptului că da, presa noastră are păcatele ei, dar uneori le săvârşeşte nu fără „concursul” cititorilor, al acelor cititori care nu admit ca liderul lor să fie atins măcar cu o floare…

Acum să revenim la 7 aprilie 2009. I-am urmărit cu strângere de inimă pe liderii AIE la emisiunea de luni de la PRO TV. Moderatoarea emisiunii, oricât s-a căznit, nu a putut smulge din ei un răspuns clar, tranşant şi convingător la întrebarea dacă au fost fraudate alegerile din 5 aprilie 2009. Am spus „cu strângere de inimă” pentru că m-am convins că liderii AIE, niciunul dintre ei, nu au putut formula un răspuns politic la întrebarea respectivă. Impresia mea - subiectivă, fireşte - a fost că liderii AIE au provocat (din cele mai nobile intenţii) o situaţie politică ce-i depăşeşte şi pe care nu o pot gestiona. Acum stau pe mal şi se frământă cum să scoată piatra pe care ei înşişi au aruncat-o în apă... Era cu totul penibilă şi lipsa lor de sinceritate: declarau (cu ochii în pământ) că (pauză) candidaturile procurorului general şi a directorului SIS sunt ale Alianţei, propuse prin consens, dar când aceştia erau vizaţi negativ, imediat cineva dintre cei trei sărea în apărarea lor. Mă întrebam: de ce liderii AIE ne consideră tâmpiţi pe noi, telespectatorii, când toată lumea ştie că până şi portarii de la ministere au fost numiţi conform algoritmului? Dacă Procuratura Generală, SIS-ul şi Internele sunt controlate de vechiul regim, înseamnă că pe 7 aprilie 2009 nu a fost revoluţie, ci lovitură de palat, săvârşită de mieii de jertfă. Fiindcă, dacă se produce o revoluţie, are loc schimbarea Sistemului, înlocuirea unui Sistem politic cu altul. Ce fel de revoluţie a fost, dacă tonul în organele de forţă îl dau torţionarii şi călăii fostului regim, iar la nivel raional toată vechea nomenclatură care a slujit fostul regim a revenit în (sau nici nu a coborât din) fotolii? Ce fel de revoluţie a fost, dacă azi capul regimului criminal de ieri (generalul de miliţie sovietic Voronin) stă ţanţoş, cu lumânarea în mână, păzit de garda de corp, alături de „liderii revoluţiei din 7 aprilie”, în aceeaşi biserică - apropo, biserică ce l-a cântat pe Voronin, dar nu l-a de(plâns) pe Valeriu Boboc şi nici pe ceilalţi miei de jertfă ai revoluţiei moldave?

Aşadar, îi rog pe cititori să nu mă întrebe ce cred eu că a fost pe 7 aprilie 2009. O revoluţie? O lovitură de stat? Nu ştiu. Fiecare să se uite în sufletul său şi să-şi răspundă. Ceea ce ştiu e că a fost ceva atât de frumos, încât cei veniţi la putere vor termina-o foarte urât dacă nu vor şti să plătească după merit mieilor de jertfă care i-au adus în vârful piramidei. Citiţi motto-ul lui Balzac: nimic nu e mai cumplit decât răzvrătirea mieilor. A mieilor de jertfă trădaţi, mai adăugăm noi.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)