Astăzi 28 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:47
Abonamente

Constantin Tănase 7 Aprilie 2010, ora 08:34    Din editia print

Marime Font

7 aprilie 2009: revoluţia mieilor de jertfă

Motto: „Nimic nu-i mai cumplit ca răzvrătirea unui miel”
(H. de Balzac)
Acum toţi discută ce a fost pe 7 aprilie 2009: o „revoluţie a tinerilor” sau o „tentativă de lovitură de stat”.

Politicianismul devorează, ca un monstru, totul ce-i iese în cale - şi viii, şi morţii. Frica păzeşte harbuzăria. Oportunismul şi laşitatea lichelelor noastre naţionale n-au margini… De ce să-i zică „revoluţie”, dacă mâine vin la putere cei care spun că a fost „lovitură de stat”? Un lucru ştiu: copiii torturaţi sau ucişi în aprilie anul trecut - „mieii de jertfă” ai unor speranţe şi revolte fără de nume - mâine se vor răzvrăti nu doar împotriva călăilor, ci şi a celora care nu au putut duce revoluţia până la capăt.

Există o nemulţumire a unor cititori faţă de felul în care abordează presa din RM „evenimentele din 7 aprilie”. Înţeleg şi justific o atare poziţie, atâta timp cât ea e exprimată de oameni sinceri şi de bun-simţ. Când însă se doreşte cu orice preţ denigrarea jurnaliştilor, cred că e cazul să explicăm lucrurile. E cu totul nedrept să acuzi, de exemplu, jurnaliştii din presa independentă că „nu spun adevărul” despre cele întâmplate pe 7 aprilie. Nu-l spun, fiindcă nu-l ştiu. Şi nu-l ştiu nu pentru că n-ar dori să-l cunoască sau ar fi neprofesionişti şi nu ar şti unde şi cum să-l caute. Admit, poate nu avem încă aşi în arta investigaţiei ziaristice, dar, să recunoaştem: aşa cum sunt ei, jurnaliştii noştri au făcut mai mult decât Procuratura, Internele şi SIS-ul luate împreună. Procuratura şi astăzi „se întreţine”, în principiu, cu subiecte ale jurnaliştilor care „nu spun adevărul”. Problema presei există, dar e alta.

Loading...


În cei opt ani de regim comunist am avut două feluri de presă, respectiv două feluri de jurnalişti. A existat (şi mai există) presa regimului comunist şi propagandiştii ei şi a existat şi presa anticomunistă. Iată de ce, nu e corect să-i punem în aceeaşi oală pe jurnaliştii de la TIMPUL, „Jurnal de Chişinău”, „Literatura şi Arta”, „Ziarul de Gardă”, „Vocea Basarabiei” cu cei de la M-1, EU TV, „Antena C”, NIT, „Flux”, „Moldova Suverană”, „Comunistul” ş.a.m.d. Dacă dorim să discutăm sincer despre răspunderea jurnaliştilor pentru cele întâmplate până la 7 aprilie 2009, ar trebui să invocăm asemenea nume „sonore” de scule ale regimului Voronin ca Starîş, Conţiu, Burciu, Praporşcic, Năstase, care organizau zilnic, la comanda patronilor, adevărate măceluri împotriva Opoziţiei anticomuniste, a jurnaliştilor din presa necomunistă, a intelectualităţii neînregimentate în centrele de propagandă ale lui Voronin. Anul trecut, pentru o metaforă nevinovată, colegul nostru Pavel Păduraru a fost acuzat de incitare la ură şi la vărsări de sânge. Adevărul e altul: pe 7 aprilie 2009, tinerii au ieşit în stradă nu fiind mânaţi de TIMPUL sau de alte instituţii de media democratice, ci de aşa-zişii jurnalişti din presa comunistă care zi de zi, seară de seară, vărsau venin pe toate gurile şi canalele. Revolta a fost şi împotriva acestora... Astfel, trebuie s-o spunem deschis: pe 7 aprilie 2009, nu fraudele electorale au scos tinerii în stradă; tinerii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva părinţilor şi bunicilor lor care au decis, prin votul lor din 5 aprilie, să-i mai blesteme să trăiască încă patru ani într-o asemenea ţară, cu asemenea conducere, cu asemenea „presă”, cu asemenea „democraţie” ş.a.m.d.

Au mai existat (şi există) jurnalişti care sunt gata să facă revoluţie doar dacă au permis de la poliţie. Mă refer şi la cei de la postul public M-1 care, observ, în ultima lună au devenit democraţi, anticomunişti şi setoşi să ne aducă în casele noastre adevărul despre 7 aprilie! Repet replica lui Stanislavski: NU VĂ CRED! Mi s-a transmis de la respectiva televiziune că ar dori să mă aibă participant la o emisiune despre presă şi 7 aprilie. Opt ani de zile nu am fost invitat la M-1, fiindcă nu era… voie de la poliţie. Acum este. Am refuzat, bineînţeles. Convingerea mea e că astăzi sunt foarte puţini cei care au dreptul moral să discute despre 7 aprilie...

Marea întrebare care frământă azi societatea e de ce, după un an de la consumarea acelor evenimente tragice, ştim tot atât de puţin? Nu presa, ci noua guvernare trebuie să răspundă la respectiva întrebare. Dar şi la încă multe altele. Iată doar câteva, luate la întâmplare. Este sau nu este vinovat fostul ministru comunist al Apărării (azi mare creştin) de moartea nefericitului împuşcat pe poligonul de la Bulboaca? De ce nu se spune nimic şi despre ceilalţi morţi la 7 aprilie, cum ar fi Ion Ţâbuleac, Eugen Ţap şi Maxim Canişev? Cine l-a răpit pe fostul deputat pepecedist Vlad Cubreacov? De ce CCA, în frunte cu Gheorghe Gorincioi (azi convertit la democraţie), nu a sancţionat NIT pentru porcăriile intitulate „Poveşti cu măşti”? Cine a organizat „vinerile negre” la Chişinău? De ce nu au fost demişi procurorii care i-au băgat la puşcărie pe membrii aşa-zisului „grup de la Primărie” şi cei care i-au hărţuit prin judecăţi pe Urecheanu, Andronic ş.a.m.d.? De ce până acum nu ştim nimic despre concluziile la care a ajuns „comisia Nagacevschi”? De ce ieri îi vedeam, lângă mitropolitul Vladimir, pe Voronin, Tarlev, Greceanâi ş.a. iar acum îi vedem pe Ghimpu şi Filat? De ce Procuratura nu a ajuns nici azi la „mafia pădurilor” în frunte cu comunistul Popuşoi sau la firmele fostului ministru comunist al Construcţiilor, Baldovici? E moral şi corect ca primarul Dorin Chirtoacă să ia Focul Sfânt de la Mitropolia Moldovei şi apoi să meargă şi să pozeze în faţa camerelor de luat vederi la parohia Mitropoliei Basarabiei a părintelui Ioan Ciuntu? Unele dintre aceste întrebări îi vor deranja pe „ai noştri”…

Apropo, problema adevărului nu e numai a presei, dar şi a stimaţilor noştri cititori. Unii cititori, mari amatori de adevăr, ne cer nouă, jurnaliştilor, adevărul, dar numai cel care le convine lor. Din păcate, uneori (de fapt, deseori) presa se lasă intimidată de aceştia. Dacă cititorul e pelist şi ziaristul îndrăzneşte să-l „atingă” pe Ghimpu sau pe Chirtoacă, va fi imediat acuzat că „e plătit de Filat (Urecheanu, Lupu) şi că lucrează pentru distrugerea AIE”. Şi invers. Iar presa, recunosc, de cele mai multe ori se lasă… şantajată, evită să mai fie incisivă, să pună întrebări incomode. Vă dau două exemple. În seara de 5 aprilie 2009, după ce au fost anunţate rezultatele exit-poll-ului, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că sondajul a fost făcut în folosul comuniştilor. Peste puţin timp s-a dovedit că nu e deloc aşa. L-a taxat presa pe Ghimpu pentru declaraţia sa? N-a îndrăznit… Alt exemplu. Anul trecut, după 5 aprilie, Vlad Filat, vorbind de fraudarea alegerilor, a declarat că două persoane au fost incluse ca să voteze chiar pe adresa unde el locuieşte. L-a mai întrebat cineva pe Filat dacă s-a aflat cine-s acele persoane? N-a îndrăznit… Îndrăznesc eu aici şi acum să întreb, dar întrebarea va avea… consecinţe. Nu sunt exemple singulare şi le-am evocat nu pentru a „pune ghimpi”, ci ca o dovadă a faptului că da, presa noastră are păcatele ei, dar uneori le săvârşeşte nu fără „concursul” cititorilor, al acelor cititori care nu admit ca liderul lor să fie atins măcar cu o floare…

Acum să revenim la 7 aprilie 2009. I-am urmărit cu strângere de inimă pe liderii AIE la emisiunea de luni de la PRO TV. Moderatoarea emisiunii, oricât s-a căznit, nu a putut smulge din ei un răspuns clar, tranşant şi convingător la întrebarea dacă au fost fraudate alegerile din 5 aprilie 2009. Am spus „cu strângere de inimă” pentru că m-am convins că liderii AIE, niciunul dintre ei, nu au putut formula un răspuns politic la întrebarea respectivă. Impresia mea - subiectivă, fireşte - a fost că liderii AIE au provocat (din cele mai nobile intenţii) o situaţie politică ce-i depăşeşte şi pe care nu o pot gestiona. Acum stau pe mal şi se frământă cum să scoată piatra pe care ei înşişi au aruncat-o în apă... Era cu totul penibilă şi lipsa lor de sinceritate: declarau (cu ochii în pământ) că (pauză) candidaturile procurorului general şi a directorului SIS sunt ale Alianţei, propuse prin consens, dar când aceştia erau vizaţi negativ, imediat cineva dintre cei trei sărea în apărarea lor. Mă întrebam: de ce liderii AIE ne consideră tâmpiţi pe noi, telespectatorii, când toată lumea ştie că până şi portarii de la ministere au fost numiţi conform algoritmului? Dacă Procuratura Generală, SIS-ul şi Internele sunt controlate de vechiul regim, înseamnă că pe 7 aprilie 2009 nu a fost revoluţie, ci lovitură de palat, săvârşită de mieii de jertfă. Fiindcă, dacă se produce o revoluţie, are loc schimbarea Sistemului, înlocuirea unui Sistem politic cu altul. Ce fel de revoluţie a fost, dacă tonul în organele de forţă îl dau torţionarii şi călăii fostului regim, iar la nivel raional toată vechea nomenclatură care a slujit fostul regim a revenit în (sau nici nu a coborât din) fotolii? Ce fel de revoluţie a fost, dacă azi capul regimului criminal de ieri (generalul de miliţie sovietic Voronin) stă ţanţoş, cu lumânarea în mână, păzit de garda de corp, alături de „liderii revoluţiei din 7 aprilie”, în aceeaşi biserică - apropo, biserică ce l-a cântat pe Voronin, dar nu l-a de(plâns) pe Valeriu Boboc şi nici pe ceilalţi miei de jertfă ai revoluţiei moldave?

Aşadar, îi rog pe cititori să nu mă întrebe ce cred eu că a fost pe 7 aprilie 2009. O revoluţie? O lovitură de stat? Nu ştiu. Fiecare să se uite în sufletul său şi să-şi răspundă. Ceea ce ştiu e că a fost ceva atât de frumos, încât cei veniţi la putere vor termina-o foarte urât dacă nu vor şti să plătească după merit mieilor de jertfă care i-au adus în vârful piramidei. Citiţi motto-ul lui Balzac: nimic nu e mai cumplit decât răzvrătirea mieilor. A mieilor de jertfă trădaţi, mai adăugăm noi.

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 28 Ianuarie 2020, ora: 07:00

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 04:05

Va fi demis șefului SIS?

Va fi demis șefului SIS?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:17

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii Foto: foto simbol

Un avion de pasageri s-a prabusit, luni, in provincia Ghazni din Afganistan, la sud vest de Kabul, dupa ce a luat foc in aer din cauza unor probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:01

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună a câștigat concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Concursul a fost desfășurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:58

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

Un bărbat care s-a întors din China în urmă cu câteva zile s-a prezentat la spitalul din Bacău, având simptome de gripă, și este trimis la Institutul Balș, potrivit unor surse oficiale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:56

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării de la Zagreb, citat de Reuters şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:14

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Președintele Igor Dodon susține că a găsit de unde vin fake-news-urile cu „stoparea pensiilor celor care au copii peste hotare” și „divorțul cu soția” la adresa șefului statului. Potrivit lui, în spatele acestora ar sta „unii deputați de la PD”, fără a preciza și cine anume.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:09

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Anul 2020 a început cu scumpirea călătorilor interurbane, precedată de majorarea prețurilor la carburanți. Ulterior proprietarii microbuzelor au cerut și ei majorarea costului călătorii până la șase lei. Însă este puțin probabil că vor urma alte creșteri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:36

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Procurorii au depus demers de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arest pe numele acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:15

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800 de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800  de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constitutionala planifica sa cumpere o masina de 40 de mii de euro. Cel putin asta scrie in planul de achizitii publicat de institutie pentru anul 2020. Masina ar putea fi cumparata in luna februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:09

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Produsul mândriei naționale, Vinul Moldovei a încheiat anul pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii 5 ani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:06

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Un bărbat a fost atacat cu un cuțit în sectorul Botanica al capitalei. Agresorul a fost reținut de carabinieri. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Carabinierilor, În noaptea de 27 ianuarie 2020, aproximativ ora 02.15, pe strada Sarmizegetusa din capitală,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 10:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 27 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Compania rusă Fort construiește sub licență concurentul direct al AK-47: pușca de asalt americană AR-15.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)