Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:10
Abonamente

Atitudini 9 Aprilie 2011, ora 10:02    Din editia print

Marime Font

7 aprilie, opera lui Voronin şi Filat?

Împărtăşesc şi eu punctul de vedere din editorialul de ieri al domnului Constantin Tănase, în care el admite că vinovaţi de producerea evenimentelor de la 7aprilie sunt atât comuniştii, cât şi cei aflaţi atunci în Opoziţie. Afirmam lucrul acesta cu un an în urmă, în ajunul primei aniversări a lui 7 aprilie, şi îmi cer iertare că trebuie să mă citez: „Nu ştiu alţii ce cred apropo de autorii evenimentelor de la 7 aprilie, însă eu unul am tot mai multe dubii atât în versiunea comuniştilor, cât şi în cea a Opoziţiei de atunci. Prea multe forţe au fost interesate să se întâmple ceea ce s-a întâmplat, ca să-i bănuieşti doar pe unii”. (Vezi TIMPUL din 26 martie 2010.)

De atunci văd că ancheta nu a evoluat, iar convingerea că de vină sunt ambele tabere s-a accentuat.
Zilele acestea, într-un interviu, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase afirma că adevărul nu va fi dezvăluit atâta timp cât comuniştii nu vor vota preşedintele ţării şi va exista pericolul revenirii lor la Putere. Iată de ce Voronin iese în conferinţe de presă şi o face pe curajosul: el ştie că Filat încă nu îşi poate permite luxul de a dezvălui multe lucruri. Or, dacă şi Voronin, şi Filat ar spune tot adevărul, am impresia că în următorul moment ar trebui să li se pună cătuşe pe mâini.

Iată de ce nu sunt convins că, odată cu debarcarea definitivă a comuniştilor, se va face mai multă lumină. Mă tem că, pentru orice forţă politică şi orice lider politic, recunoaşterea adevărului că a participat la organizarea vandalizării celor două clădiri, şi, direct sau indirect, se face vinovat de teroarea instaurată şi de moartea unor tineri ar putea însemna sfârşitul carierei politice.Apoi, în acest pact al tăcerii dintre comunişti şi cei din AIE, suntem cumva antrenaţi şi noi, societatea. Sau o parte a ei. Noi ce facem cu 7 aprilie „al nostru”? Putem accepta ideea că evenimentele au fost organizate şi de unii, şi de ceilalţi, dar ce facem cu victoria pe care am obţinut-o în această zi, o victorie în urma căreia cauza democraţiei a fost salvată în Moldova? Dacă nu se produceau acele evenimente, astăzi ne mai aflam în regatul unui Voronin din ce în ce mai marasmatic şi mai încremenit în rele.
De unde reiese că, deocamdată, adevărul despre 7 aprilie ne-ar face rău la toţi…
 

Un articol de: Constantin Cheianu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md