7 beneficii ale uleiului de mÄsline
"Ghidurile de nutriĹŁie elaborate de specialiĹtii în domeniul sÄnÄtÄĹŁii organismului Ĺi alimentaĹŁiei aratÄ o recomandare fermÄ de schimbare a obiceiurilor noastre alimentare actuale – pentru România sunt vizate în special obiceiurile tradiĹŁionale româneĹti, bazate pe un consum mare de carne roĹie (porc, vitÄ), derivate de carne procesate (tip mezel), grÄsimi animale, gÄtirea prin prÄjire, consumul crescut de pâine, cartofi Ĺi fÄinoase Ĺi introducerea ca stil de viaĹŁÄ sÄnÄtos alternativ a dietei de tip mediteraneean. Ea stÄ la baza alimentaĹŁiei oamenilor din ĹŁÄri precum Italia, Grecia Ĺi FranĹŁa la care s-a observat, în ultimii 10-15 ani, o evoluĹŁie staĹŁionarÄ a stÄrii de sÄnÄtate, asta în comparaĹŁie cu restul populaĹŁiilor din Europa sau America unde s-au înregistrat adevÄrate explozii statistice ale bolilor metabolice cronice:- diabet, obezitate, sindrom metabolic, boli cardio-vasculare Ĺi neurologice degenerative, cancere”, spune medicul LuminiĹŁa Florea pentru Gândul.
“În recomandarile acestei diete mediteraneene un rol important îl joacÄ grÄsimile vegetale – în special uleiurile vegetale, seminĹŁele Ĺi oleaginoasele, care vin ca o alternativÄ la grÄsimea animalÄ clasicÄ, demonstratÄ ca fiind foarte nocivÄ pentru organism.
Uleiul de masline se extrage din fructele proaspete ale mÄslinului Ĺi este un ulei vegetal utilizat în special în alimentaĹŁie, dar Ĺi în alte domenii. Din punct de vedere nutriĹŁional este una dintre cele mai importante surse de grÄsimi mononesaturate din naturÄ (73 g%), aĹa numitele ”grÄsimi bune”, Ĺi cu un conĹŁinut scÄzut de grÄsimi saturate (11g%), numite Ĺi ”grÄsimi rele”, fÄrÄ colesterol, fÄrÄ glucide sau proteine, cu un conĹŁinut relativ scÄzut de vitamine sau minerale (excepĹŁie vitamina E). Mare atenĹŁie la aportul lui caloric ridicat – aprox 900 kcal/ 100 g (specific tuturor uleiurilor sau grÄsimilor din naturÄ), de aceea se recomandÄ prezenĹŁa uleiului de mÄsline cu mÄsurÄ într-o dietÄ echilibratÄ, sÄnÄtoasÄ, în special în forma lui crudÄ, ca adaos în salate sau mâncare la rece Ĺi neprelucrat termic prin prÄjire”, mai precizeazÄ medicul specialist în diabet Ĺi nutriĹŁie din cadrul centrului medical Pro Vita.
Rolul uleiului de mÄsline în alimentaĹŁia Ĺi viaĹŁa noastrÄ:
1. Uleiul de mÄsline este o sursÄ naturalÄ de antioxidanĹŁi – vitamina E Ĺi polifenoli, cu rol principal de diminuare a apariĹŁiei peroxizilor implicaĹŁi în generarea proceselor oxidative, inclusiv cele de îmbÄtrânire, a inflamaĹŁiei, a proceselor degenerative – canceroase Ĺi a patologiei cardio-vasculare. Nivelul de polifenoli este variabil de la un tip la altul de ulei de mÄsline (poate varia de la 180 mg/ kg – un conĹŁinut redus de polifenoli pânÄ la 800 mg/ kg – conĹŁinut mare de polifenoli) Ĺi el ĹŁine de calitatea mÄslinelor din care provine, de metoda de conservare Ĺi depozitare, de zona geograficÄ de unde a fost recoltat, etc Ĺi se coreleazÄ cu gustul amÄrui al uleiului (cu cât conĹŁinutul în polifenoli este mai ridicat, cu atât gustul uleiului este mai amÄrui Ĺi mai picant Ĺi mai valoros nutritiv).
2. Olecanthalul, produsul chimic din uleiul de mÄsline, are un puternic efect antiinflamator, asemÄnator medicaĹŁiei clasice. În prezent se studiazÄ posibilul rol curativ Ĺi protector al olecanthalului în tratarea bolii Alzheimer.
3. Previne cancerul de sân, ovarian sau testicular.
4. Prin acizii graĹi mononesaturaĹŁi continuĹŁi în proporĹŁie de pânÄ la 70 – 80 % , uleiul de mÄsline joacÄ un rol esenĹŁial în echilibrul Ĺi dinamica grÄsimilor în sânge, scÄzând nivelul LDL colesterolului (colesterolul rÄu, responsabil de evenimentele cardiovasculare acute sau cronice) Ĺi creĹte nivelul HDL colesterolului bun de protecĹŁie cardio-vascularÄ.
5. Este un aliment foarte bine tolerat digestiv, fiind indicat în dieta persoanelor cu gastritÄ sau ulcer gastric.
6. Rol protector împotriva apariĹŁiei litiazei renale.
7. AsigurÄ un drenaj corect al vezicii biliare, cu stimularea secreĹŁiei de bilÄ Ĺi o digestie eficientÄ (în cantitate micÄ – 1 linguriĹŁÄ, se poate consuma dimineaĹŁa, înainte de micul dejun, pentru cÄ îmbunÄtÄĹŁeĹte digestia).
gandul.info
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!