Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Bună Dimineața 30 Iunie 2016, ora 08:22

Marime Font

7 motive de ce ar trebui să plecăm urgent din Moldova

Rude, prieteni, colegi, dar și simpli cunoscuți își iau lumea în cap și pleacă peste hotare. Nu se duc încolo pentru o lună sau un an, ci se mută cu traiul, deoarece aici nu-și mai văd rostul. Nu erau morți de foame, ba chiar aveau salarii decente, însă oricum au decis să emigreze. Acum mă întreb retoric, de ce?!

 
 
 

„Mă duc în Italia, Spania sau Germania să-mi fac bani pentru apartament și mașină, după care o să revin acasă să-mi continui liniștit viața”. Cu acest gând pornesc în lume mulți moldoveni, însă o bună parte aleg să nu mai revină niciodată. Cauzele sunt diverse.


Una dintre ele este imposibilitatea de a face economii pentru a-ți putea cumpăra o locuință. Credite nu este rentabil să accesezi, pentru că dobânda este cosmică, iar într-un final trebuie să achiți practic de două ori mai mult decât este costul inițial al imobilului. Prin urmare, tinerele familii pleacă fiindcă nu vor să trăiască toată viața cu chirie, într-un bloc sovietic, cu vecini alcoolici. 

O altă dezamăgire este clasa politică compromisă. De la independență încoace autoritățile sunt mai mult preocupate de propriile nevoi și permanent inventează scheme noi de a sărăci poporul. Nu mai e nimic straniu că oamenii și-au pierdut încrederea în toți.

Salariile mici și prețurile mari
, la fel influențează deciziile cetățenilor. Multe persoane lucrează pentru o leafă de 4 sau 5 mii de lei, dintre care mai mult de jumătate plătesc doar pentru chirie, iar restul le rămâne pentru mâncare – de „bani la ciorap” nici nu poate fi vorba. 

Educația copiilor, este și ea dificilă în condițiile actuale. Sistemul nostru de învățământ este încă bazat pe cel sovietic, unde concurența era pusă în capul mesei. Mulți părinți își iau copiii și emigrează în căutarea unor perspective mai bune. Cred că pe oricine ar trebui să sperie un ministru al educației care face 10 greșeli într-o propoziție din 9 cuvinte – reforma în învățământ încă rămâne un vis frumos. 

Sunt și alte motive pentru care ar trebui să plecăm urgent unde ne duc ochii. Imposibilitatea de a dezvolta o afacere – ca să reziști aici, neapărat trebuie să te împarți cu cineva, în caz contrar ești „lichidat”. Gradul ridicat de corupție – fără mită e dificil să schimbi mersul lucrurilor. Cel mai greu de realizat probabil, chiar dacă risc să mă repet, e că avem un sistem politic capturat, la cârma căruia sunt niște politicieni, interesați să-și agonisească averi și cărora le este în cot de necesitățile cetățenilor. 

E o crimă să trăiești într-o țară îngenunchiată moral, economic și politic și să nu încerci să schimbi lucrurile!

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md