Astăzi 16 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Actualitate 19 Noiembrie 2017, ora 16:43

7 oameni nu au înțeles întrebarea referendumului! Ce alte nereguli a depistat Promo-LEX

Marime Font

În ziua de duminică, 19 noiembrie 2017, Asociația Promo-LEX a dat publicității constatări intermediare privind desfășurarea referendumului de revocare a Primarului de Chișinău și alegerile locale noi din 10 localități din țară.

Constatările Asociației au fost făcute în baza informațiilor semnalate de observatorii din secțiile de votare (SV), care au fost acreditați de autoritățile electorale.

Prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 1 caz


SV 232, Râșcani, Chișinău. Pe panou în interiorul SV, unde era încleiat mesajul: „Ești patriot, nu ieși la vot.”

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor – 12 cazuri
SV 108, Buiucani, Chișinău. La ora 11.10 președintele Biroului Electoral al Secției de Votare (BESV) a mai adus un sigiliu (al 4-lea) pentru urnele de vot.

SV 291, Ciorescu, Chișinău. La sigilarea urnelor au fost aplicate câte 2 sigilii la 2 urne staționare și câte un sigiliu la urna mobilă.

SV 245, Râșcani, Chișinău. Trei urne de vot din SV au câte 2 sigilii, urna mobilă – 2 sigilii. Președintele nu a întreprins nimic, în condițiile în care au mai rămas sigilii neutilizate.

SV 230, Râșcani, Chișinău. Sunt 3 urne în SV, dintre care două au câte 2 sigilii și una are 3 sigilii.

SV 294, Râșcani, Chișinău. S-a depistat că la ambele urne de vot sunt doar câte două sigilii.

SV 297, Râșcani, Chișinău. Sunt 2 urne de vot staționare. Una este sigilată cu 2 sigilii, una nu este folosită. Președinte BESV a declarat faptul că numai 5 sigilii au primit.

SV 252, Râșcani, Chișinău. Trei urne sunt sigilate cu câte două sigilii.

SV 253, Râșcani, Chișinău. De la început urnele aveau: una – trei sigilii, iar alta – două. După sesizarea observatorului a fost pus încă un sigiliu la cea cu două.

SV 220, Râșcani, Chișinău. Sunt 4 urne de vot în cadru BESV, 3 staționare și 1 mobilă. Din cele 3 staționare una este de rezervă, respectiv 2 urne sunt sigilate cu câte 2 sigilii. Motivul este lipsa sigiliilor.

SV 231, Râșcani, Chișinău. Au fost constatate 3 urne de vot staționare și una mobilă. Toate urnele staționare au fost sigilate doar cu câte 3 sigilii, motivul invocat de președintele BSV fiind faptul că Pretura a acordat SV doar 10 sigilii.

SV 238, Râșcani, Chișinău. S-a constatat că ambele urne de vot staționare au fost sigilate doar cu câte 3 sigilii.

SV 302, Stăuceni, Chișinău. S-a constatat că cele 2 urne de vot staționare sunt sigilate cu 2 sigilii și urna mobilă are doar un sigiliu. Președintele BSV a declarat că dispune doar de atâtea sigilii.

Votarea nejustificată în grup (în cabina de vot s-au aflat 2 sau mai multe persoane) – 1 caz
SV 190, Ciocana, Chișinău. Două persoane au intrat în aceeași cabina de vot. Membrii BESV au intervenit, însă aceștia deja au reușit să pună ștampila „votat”.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri
SV 71, Buiucani, Chișinău. Un alegător în incinta secției de votare făcea agitație electorală. A fost sesizată verbal președinta SV, după care aceasta a rugat alegătorul să părăsească SV.

SV 132, Centru, Chișinău. În incinta SV, un observator din partea unui participant la referendum discuta cu un membru al comisiei despre realizările și eșecurile primarului general vizat în procedura de revocare.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri – 2 cazuri
SV 168, Ciocana, Chișinău. În intervalul orelor 9.45-10.00 a dispărut conexiunea la internet, din care cauză nu a funcționat SIAS Alegeri.

SV 168. Ciocana, Chișinău. În programul SIAS un alegator era deja înregistrat precum că ar fi votat. Doamna a insistat să voteze, i s-a permis. Ea a menționat că la alegerile prezidențiale a fost aceeași problemă, la fel cineva ar fi votat în locul său.

Deficiențe în listele electorale – 10 cazuri
SV 276, Ciocana, Chișinău. În baza de date SIAS alegătorul este indicat cu drept de vot însă în listele electorale de tipar nu este identificat. Președintele BESV a contactat organele electorale superioare, după care a permis să voteze și să fie inclusă în lista electorală suplimentară.

SV 108, Buiucani, Chișinău. În listele electorale de baza au fost identificate două persoane decedate. Copiii au adus certificatele de deces pentru a confirma datele. În rezultat, persoanele respective au fost excluse din lista.

SV 299, Stăuceni, Chișinău. Un alegător cu reședința în raza secției, în momentul în care a mers să se identifice în listele electorale, precum și în programul SIAS, a depistat faptul că nu este inclus. A fost anunțat președintele BESV și i sa permis votarea fiind inclusă pe lista electorală suplimentară.

SV 105, Buiucani, Chișinău. Un alegător era inclus în SIAS Alegeri, însă nu și pe listele electorale de bază. Președintele a permis votarea și a fost inclus pe listele suplimentare.

SV 103, Buiucani, Chișinău. Un cetățean cu reședința pe str. Belinschi 59, vota de obicei în SV 101. Pe motiv că acolo nu a fost identificat a fost direcționat către SV 103, unde la fel nu a fost găsit în liste. Președintele BESV a sunat la pretura însă problema nu s-a rezolvat și cetățeanul nu a votat.

SV 248, Râșcani, Chișinău. O alegătoare a mers la secția de votare unde mereu își exercita dreptul de vot. În programul SIAS Alegeri a fost identificat dar nu și în listele electorale tipărite. Astfel președintele BESV i-a indicat să meargă la o altă secție de votare din preajmă pentru a vedea dacă este acolo înregistrată, iar mai apoi i-a propus alegătorului să voteze pe lista electorală suplimentară. Alegătoarea nu a mai dorit să voteze.

SV 20, Botanica, Chișinău. Un alegător verificând lista electorală a depistat două persoane necunoscute având reședința în apartamentul său, respectiv, acestea fiind incluse în lista electorală de bază.

SV 138, Centru, Chișinău. S-a constatat lipsa unui alegător în listele electorale. Acesta numai are viza de reședință la adresa veche, neavând însă o altă adresă de reședință/domiciliu (nu este înregistrat la nici o adresă). Dat fiind faptul că alegătorul a insistat să voteze, după discuția Președintelui BESV cu responsabilii de la CEC, acestuia i-a fost restricționat dreptul de a vota.

SV 265, Buiucani, Chișinău. Un alegător a fost identificat în baza de date SIAS , dar nu și pe liste electorale de tipar. Astfel a fost inclus pe listele suplimentare, și a votat.

SV 105, Buiucani, Chișinău. În jur de circa 10 alegători care au votat la alegerile precedente în SV 105, la referendumul local nu se regăsesc în listele electorale de baza. Persoanele date figurează în alte SV pe liste (conform datelor oferite de verificat de operatori). Au plecat fără sa voteze, menționând ca nu mai merg deloc.

Fotografierea buletinelor de vot – 2 cazuri
SV 158, Ciocana, Chișinău. Un alegător a fotografiat buletinul de vot după ce a aplicat stampila „votat”, președintele l-a oprit, l-a rugat să șteargă poza, dar acesta a refuzat. A fost chemată poliția ca să clarifice situația.

SV 111, Buiucani, Chișinău. O alegătoare a fotografiat buletinul de vot, după aplicarea ștampilei de vot. La insistența membrilor comisiei și a unor observatori, poza a fost ștearsă.

Neclarități privind înțelegerea conținutului întrebării supuse referendumului de către alegători – 7 cazuri
SV 87, Buiucani, Chișinău. Un alegător aflat în secția de votare era consultat prin telefon pentru ce opțiune să voteze. În timpul discuției a strigat că votează “pentru”. După care a întrebat membrii comisiei dacă se votează anume așa, aceștia însă nu au dorit să se implice. După aceasta a votat.

SV 58, Botanica, Chișinău. O alegătoare în vârstă s-a deranjat că nu înțelege întrebarea și a cerut consultare de la membrii comisiei. Nu a primit răspunsul așteptat și a rupt buletinul de vot. Președinta a sesizat poliția și a întocmit un act conform procedurii. Doamna nu a mai vrut să voteze și a fost condusă de polițist afară.

SV 27, Botanica, Chișinău. Un alegător a solicitat eliberarea unui al doilea buletin, motivul invocat fiind votarea greșită din cauza neînțelegerii întrebării. Dat fiind faptul că Președintele BESV era ieșit, alegătorul a rupt buletinul. După revenirea președintelui, a fost eliberat al doilea buletin de vot, cu elaborarea procesului-verbal pentru buletinul de vot stricat.

SV 315, Botanica, Chișinău. Un alegător intenționa să iasă din SV cu buletinul de vot pentru a se consulta, din cauza neînțelegerii întrebării, însă a fost oprit de către membrii BESV.

SV 27, Botanica, Chișinău. Au intrat două persoane în cabina de vot și au încercat să telefoneze, după ce li s-au făcut observații au lăsat buletinele de vot pe masa membrilor comisiei și au ieșit afară să telefoneze. După care au intrat și au votat.

SV 27, Botanica, Chișinău. O alegătoare, după ce a primit buletinul de vot, s-a îndreptat spre cabină și a telefonat pe cineva ca să se consulte privind opțiunea necesar de selectat. Chiar dacă i s-a făcut observații, ea a continuat dialogul. Oricum doamna a votat.

SV 131, Centru, Chișinău. Un alegător nu înțelegea care este sensul cuvintelor ”pentru” și ”contra”. S-a apropiat de membrii BESV pentru ca să-i explice. După ce au discutat, dumnealui a mers să voteze.

Implicarea în procesul electoral a observatorilor din partea participanților la referendum – 2 cazuri
SV 190, Ciocana, Chișinău. Unui alegător vorbitor de limba rusă, i s-a oferit buletin de vot în limba română, el nu s-a arătat deranjat de acest fapt. Observatorul unui participant la referendum s-a implicat, întrebând de ce nu i s-a oferit buletin de vot în rusă, ca el poate să nu înțeleagă unele cuvinte.

SV 190, Ciocana, Chișinău. Alegătorul a întrebat unde să aplice ștampila. Observatorul unui participant la referendum i-a indicat alegătorului locul unde să aplice ștampila.

Altele
SV 252, Râșcani, Chișinău. Observatorul îngrădea observarea urnei de vot de către ceilalți observatori prin faptul că stătea la o distanță de aproximativ 2m de urna respectivă. Președintele a solicitat sa se îndepărteze de urnă, la un moment dat s-a iscat o situație de conflict.

SV 246, Râșcani, Chișinău. S-a constatat o tentativă de votare fără fișa de însoțire. Faptul că fișa lipsește a fost constatat doar după semnarea alegătorului în listele electorale. După o ceartă cu membrii BESV, a fost restricționată votarea, fiind întocmit un proces-verbal în privința semnăturii alegătorului în liste.

SV 205, Râșcani, Chișinău. Un alegător a deteriorat buletinul de vot după exprimarea opțiunii. La tentativa de a părăsi SV cu buletinul de vot deteriorat, președintele BESV i-a luat buletinul de vot rupt și l-a inclus în urna de vot.

SV 118, Centru, Chișinău. Observatorul din partea unui participant la referendum discută cu membrii BESV – fapt ce deranja participanții la procesul electoral. La observațiile președintelui BESV, observatorul a argumentat prin faptul că el nu vorbea despre referendum.

SV 53, Botanica, Chișinău. O persoană a ieșit cu buletinul de vot în afara SV și nu s-a mai întors. Erau prea mulți alegători și nimeni nu a întreprins nimic.

SV 216, Râșcani, Chișinău. Un alegător a vrut să vadă în listele electorale cine mai are viza de reședința în apartamentul său, nu i s-a permis. Președintele i-a explicat că aceasta trebuia să verifice înai 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 18:30

Procedura de acordare a compensațiilor, dar și a tuturor ajutoarelor materiale pentru persoanele de vârsta a treia va fi simplificată, după lansarea unui șir de programe de susținere a oamneilor în etate. Proiectul este unul prioritar pe agenda candidatului la funcția de primar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 18:06

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi declară că șeful statului Igor Dodon, liderul informal al PSRM, încearcă să implice Rusia în campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova. Usatîi a declarat asta într-o intervenție live pe pagina sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:42

Un copywriter al agenției acum defuncte Wells Rich & Green a scris sloganul Pringles „Once You Pop, You Can't Stop”, o frază completată de adolescenți pe role de care dădeai în toate reclamele din anii 90. Însă e evident că te poți opri din mâncat așa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:38

Dacă ești sărac, îmbătrânești mai repede

Dacă ești sărac, îmbătrânești mai repede

Și d-aia ai nevoie de tratament medical, care te face și mai sărac. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit o legătură între sărăcie și îmbătrânirea prematură. Și are mult sens: Nu prea mă pricep la „afaceri” și „făcutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:24

În ultimile trei luni, peste 21 de familii au revenit definitiv la Orhei

În ultimile trei luni, peste 21 de familii au revenit definitiv la Orhei

Alte 21 de familii din Orhei, membrii cărora munceau în străinătate, s-au reunit definitiv grație programului ”Moldova e casa mea”, inițiat și lansat de Primăria mun. Orhei. Aceste familii revenite acasă au statut de repatriați și vor beneficia de toate oportunitățile pe care le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:20

Everestul se topește și scoate la iveală cadavre vechi de zeci de ani și tone de gunoaie

Everestul se topește și scoate la iveală cadavre vechi de zeci de ani și tone de gunoaie

 Asta se întâmplă când cățăratul comercial pe munți se întâlnește cu încălzirea globală. Mingma David Sherpa a văzut un cadavru prima oară când a urcat pe Everest, în 2010. Mingma, care avea pe atunci douăzeci de ani, știa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:16

ÎNCOTRO? Năstase a întrunit studenți ai UTM... în timpul orelor / VIDEO

ÎNCOTRO? Năstase a întrunit studenți ai UTM... în timpul orelor / VIDEO

Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM pentru funcția de primar de Chișinău, a întrunit studenți ai Universității Tehnice din Moldova (UTM) pentru a le prezenta programul său electoral. Nimic ieșit din comun, decât faptul că ședința a avut loc în timpul orelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:14

Companiile care poluează cel mai mult planeta

Companiile care poluează cel mai mult planeta

Criza climatică îi inspiră pe oamenii obișnuiți să își depășească limitele. Prietenii tăi, mătușile tale, vechii tăi profi de mate au ajuns să fie arestați, să chiulească de la școală, să mănânce din tomberoane și să jure că nu vor face copii, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:09

Joaquin Phoenix a trecut prin momente groaznice ca să-l joace pe Joker

Joaquin Phoenix a trecut prin momente groaznice ca să-l joace pe Joker

Când Joaquin Phoenix a fost ales oficial pentru rolul principal în thriller-ul Joker al lui Todd Philips, vestea nu i-a șocat pe mulți, având în vedere că a mai jucat singuratici în Her, You Were Never Really Here și Inherent Vice. Dar după ce am citit interviul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:02

Bărbatul care a ascuns un kilogram de aur sub perucă

Bărbatul care a ascuns un kilogram de aur sub perucă

Tipul din India și-a ras părul să se asigure că aurul stă bine lipit de cap. După ce un bărbat de 32 de ani și-a pus o perucă să pară că are 81 de ani și să iasă din țară sub un nume fals, perucile par să fie peste tot. Un tip pe nume Noushad a fost prins pe 4 octombrie la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:50

Radu Marian, despre presupusele amenințări cu excluderea din partid a deputaților ACUM: „Un fals grosolan. Sugerez lui Țîcu să se apuce de treabă”

Radu Marian, despre presupusele amenințări cu excluderea din partid a deputaților ACUM: „Un fals grosolan. Sugerez lui Țîcu să se apuce de treabă”

Radu Marian respinge acuzațiile lui Octavian Țîcu precum că deputații din Blocul ACUM ar fi fost amenințați cu excluderea din partid dacă își vor pune semnătura pentru crearea unei Comisii ce va investiga cauzele „de trădare de patrie din partea președintelui Igor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:45

Ion Ceban: „În municipiul Chişinău nu există cantine sociale înfiinţate de administraţia publică”

Ion Ceban: „În municipiul Chişinău nu există cantine sociale înfiinţate de administraţia publică”

În următorii patru ani, în fiecare sector al Capitalei şi în suburbii primăria va constitui cantine sociale moderne. Candidatul la funcția de primar de Chișinău, Ion Ceban, declară că, pentru construcţia cantinelor sociale, vor fi încheiate parteneriate externe,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:23

BBC: De ce importă România gunoi?

BBC: De ce importă România gunoi?

Cu toate că România este acoperită de deşeuri şi multe gropi de gunoi şi-au depăşit capacitatea, companiile de reciclare importă gunoi selectat din ţări ca Marea Britanie, relatează BBC, într-un reportaj citat de agenţia de presă Mediafax. Constantim Damov, CEO Green...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:16

Viteza pe care o ai la mers este un indicator al ritmului în care vei îmbătrâni, fizic şi mintal

Viteza pe care o ai la mers este un indicator al ritmului în care vei îmbătrâni, fizic şi mintal

Viteza de mers pe care oamenii cu vârste de peste 40 de ani o au este un indicator al gradului de îmbătrânire a corpului şi creierului lor, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători. Folosind un simplu test al vitezei de mers, oamenii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:11

O porţiune de pe promenada Senei din Paris a primit numele Reginei Maria

O porţiune de pe promenada Senei din Paris a primit numele Reginei Maria

O porţiune de pe promenada Senei din Paris, din Quai Branly, a primit numele Reginei Maria, iar ceremonia de atribuire a avut loc marţi, în prezenţa principesei Margareta, Custodele Coroanei, şi a principelui Radu, potrivit unui anunţ al Ambasadei României în Franţa, citat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 12:30

FOTO / Accident la Stăuceni: O mașină s-a izbit violent într-un troleibuz

FOTO / Accident la Stăuceni: O mașină s-a izbit violent într-un troleibuz

Accidentul a avut loc astăzi, la intrarea în comuna Stăuceni, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:23

R. Moldova ar urma să primească între 900 de milioane şi un miliard de euro din partea UE, în următorii şapte ani

R. Moldova ar urma să primească între 900 de milioane şi un miliard de euro din partea UE, în următorii şapte ani

În următorii şapte ani, Uniunea Europeană ar putea aloca peste un miliard de euro pentru Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:22

Ion Ceban: Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau București, așa companii ca Apple sau Google și nu pot găsi în Chișinău?

Ion Ceban: Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau București, așa companii ca Apple sau Google și nu pot găsi în Chișinău?

Chișinăuienii sunt nemulțumiți de modul în care a fost și este administrat Chișinăul, iar nemulțumirea îi face să trateze candidații cu neîncredere. Este opinia exprimată de candidatul la funcţia de primar al Capitalei Ion Ceban, într-un interviu acordat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:20

Ivan Diacov: Prin scheme și corupție în Capitală sunt furați 4 miliarde de lei pe an

Ivan Diacov: Prin scheme și corupție în Capitală sunt furați 4 miliarde de lei pe an

Fostul procuror Ivan Diacov, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru” la funcția de procuror general al mun. Chișinău, susține că aproximativ 4 mlrd. de lei sunt furați anual în Capitală prin scheme ilegale și corupție. Suma este echivalentului unui buget anual...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)