Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente

Ultima oră 1 Aprilie 2010, ora 10:30

8 judecători trecuţi cu vederea

Marime Font

Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) și Asociația Promo-LEX au depus plângeri la Consiliul Superior al Magistraturii în privința altor 8 judecători care au examinat dosare în incinta Comisariatelor de poliție a municipiului Chișinău în zilele de 8 – 10 aprilie 2009.

 Plîngerile sunt depuse în privința

1. judecătorului Oleg Meliniciuc, vice președintele judecătoriei sectorului Rășcani mun. Chișinău, care s-a deplasat la Comisariatul de Poliție sect. Rîșcani în ziua de 8 aprilie 2009 unde a examinat materiale administrative și a emis decizii de aplicare a sancțiunilor administrative în privința a cel puțin 8 persoane. Astfel de exemplu, lui Obadă Ion Serghei i-a dat arest administrativ pentru 2 zile; lui Buzică Andrei Valentin - arest administrativ pentru 3 zile, lui Renchez Sergiu Ion - arest administrativ de 15 zile, lui Tîrsîna Dumitru Nicolai - arest administrativ de 15 zile, lui Munteanu Serghei Evghenii - arest administrativ de 3 zile, lui Nacu Alexandru Andrei- arest administrativ de 2 zile, lui Nacu Serghei Andrei - arest administrativ de 2 zile, lui Chercheja Serghei Gheorghe - arest administrativ de 2 zile.2. judecătorului Mihail Diaconu, din judecătoria sectorului Buiucani, care s-a deplasat la Comisariatul de Poliție sect. Buiucani în zilele de 8, 9 și 10 aprilie 2009 unde a examinat materiale administrative în privința a cel puțin 18 persoane. Astfel, de axemplu, lui Hriştioagă Constantin Iacob i-a dat arest administrativ pentru 10 zile, lui Gospodari Vasile Vasile - arest administrativ pentru 3 zile, lui Munteanu Sergiu Efrem - arest administrativ pentru 5 zile, lui Călărăşan Gheorghe Ion - arest administrativ pentru 3 zile, lui Creţu Ion Grigore - arest administrativ pentru 5 zile.

3. judecătorul Igor Vornicescu, din judecătoria sectorului Rîșcani, care s-a deplasat la Comisariatul de Poliție sect. Rîșcani în ziua de 10 aprilie 2009 unde a aplicat sancțiuni privative de libertate în 38 de cauze din 41. Astfel de exemplu, lui Vidrașco Andrei, Golovco Alexandru, Inculeț Veaceslav, Nedelcu Veaceslav și mulți alții, le-a dat arest administrativ de 4 zile pentru fiecare, ignorînd faptul că mulți din ei aveau semne vizibile de maltratare iar polițiștii i-au prezentat judecătorului doar procesul verbal de reținere și propriile rapoarte.

4. judecătorul Gheorghe Morozan, din judecătoria sectorului Rîșcani, care s-a deplasat la Comisariatul de Poliție sect. Rîșcani în ziua de 10 aprilie 2009 unde a aplicat mandate de arest pe dosare penale în privința a cel puțin 10 persoane. Astfel de exemplu, lui Ghețîvu Veaceslav i-a dat arest pentru 10 zile, lui Dumitrașco Vasile Ion, Bairactari Nicolae Valeriu, Niculița Chirill Gheorghi și alții, le-a aplicat arest pentru 30 de zile. Toate doar în baza rapoartelor colaboratorilor de poliție și fără motivarea necesității privării de libertate.

5. judecătorului Igor Mînăscurtă, din judecătoria sectorului Ciocana al mun. Chișinău, care în zilele de 9 - 10 aprilie 2009 în incinta Comisariatului de Poliție sect Ciocana a aplicat arest administrativ pentru 10 zile lui Tudorache Mihai, i-a dat amendă administrativă în mărime de 100 lei lui Chisiliuc Andrei, la moment minor (17 ani) și arest penal pe un termen de 30 zile lui Moroi Liviu, la moment minor (17 ani).

6. judecătorului Ion Bulhac, din judecătoria sectorului Ciocana al mun. Chișinău, care în ziua de 10 aprilie 2009 a aplicat arest administrativ pentru 4 zile lui Chilari Andrei Hisan, ignorînd faptul că reținerea acestuia a avut loc în incinta însuși a Comisariatului;

7. judecătorului Ala Malîi, din judecătoria sect. Ciocana al mun. Chișinău, care la 10 aprilie 2009 a examinat materiale administrative în privința lui Trohin Vitalie și i-a aplicat arest administrativ pentru 10 zile ignorînd faptul că acesta avea leziunile corporale vizibile. Conform raportul de expertiză, Trohin Vitalie avea nasul spart în rezultatul maltratărilor în Comisariat.

8. judecătorului Ludmila Cernei, din judecătoria sect. Ciocana al mun. Chișinău, care la 8 aprilie 2009 a aplicat arest administrativ de 3 zile lui Doltu Alexandru Oleg, ignorînd faptul că tînărul avea leziuni corporale vizibile, și arest administrativ de 3 zile lui Crucicovschi Alexei Vladimir, fără să verifice legalitatea reținerii acestuia

Toți acești judecători, la fel cum s-a constatat și în privința lui Dorin Popovici, Mihail Drosu și Serghei Crutco, au examinat superficial învinuirile aduse tinerilor de colaboratorii de poliție, nu au verificat legalitatea reținerii, nu le-au asigurat asistență din partea vreunui avocat ales sau numit din oficiu și au examinat în absența grefierului. Au aplicat arest și persoanelor cu semne vizibile de maltratare și minorilor.

Judecătorii Mihail Diaconu, Oleg Meliniciuc, Igor Mînăscurtă, Gheorghe Morozan, Igor Vornisecu și Ion Bulhac au emis încheieri în incinta Comisariatelor de Poliție.

Ion Guzun, coordonatorul de proiect la IDOM susține că ”după ce au fost reţinuţi ilegal iar apoi bătuţi cu cruzime, tinerii care au apărut în faţa judecatorilor au sperat că li se va face dreptate. Deşi unii judecători i-au eliberat imediat din sala de judecată sau au aplicat amenzi simbolice, fiind în incinta Comisariatelor de Poliţie alţi judecători au aplicat sancţiuni privative de libertate fără a elucida circumstanţele care li se incriminează. Tinerilor nu li s-au respectat drepturile elementare de a face obiecţii la cele invocate în rapoartele poliţiei, nemaivorbind de garanţiile legale.”

Doina Ioana Străisteanu, jurist, expert în drepturile omului, afirmă că “încheierile și deciziile emise de acești judecători arată clar că ei au aplicat arest fiind ferm convinși că tinerii î-și merită pedeapsa. Ceea ce vine în contradicție cu obligațiunea judecătorului de imparțialitate dată la depunerea jurământului de judecător. Au închis ochii la urmele de sînge și la vînătăile încă vizibile, lăsîndu-i pe multe zile înainte sub controlul poliției fără asistență medicală. E o rușine pentru întreg corpul judecătoresc. Am depus plîngerile la Consiliul Superior al Magistraturii cu solicitarea de a fi examinate în mod de urgență, avînd în vedere termenul de un an în care poate fi aplicată sancțiunea disciplinară judecătorului găsit vinovat. Ar fi un mare eșec pentru Consiliul Superior al Magistraturii să omită acest termen și acești judecători să continue să ne facă justiție”.

Alexandru Postică, avocatul şi directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, declară că “este regretabil faptul că judecătorii au uitat, în zilele de 7 – 10 aprilie 2009, de rolul pe care îl au și anume în a apăra drepturile cetățenilor de abuzurile poliției. A fost adusă o daună considerabilă prestigiului justiției care poate fi reparat doar prin aplicarea sancțiunii disciplinare - eliberarea din funcție a acestor judecători.”

Sursa: Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md