Ultima oră

8 octombrie în ISTORIE

La 8 octombrie 1595, după un bombardament de două zile, oraşul Tîrgovişte este recucerit de forţele unite ale muntenilor, moldovenilor şi transilvănenilor, conduse de Mihai Viteazul, cărora li se alătură şi un corp de armată toscan.

– 1857 –

Constantin A. Kretzulescu prezintă rezoluţia ce cuprinda "doleanţele fundamentale" ale românilor Adunării ad-hoc din Valahia

Constantin A. Kretzulescu (n.1809 – d.1884)
Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei
Constantin A. Kretzulescu (n.1809 – d.1884) Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei
La 8 octombrie 1857 Constantin A. Kretzulescu prezintă Adunării ad-hoc a Valahiei rezoluţia care cuprindea cereri asemănătoare rezoluţiei moldovene din 7 octombrie 1857. Rezoluţia cuprindea, identic cu cea din Moldova, "doleanţele fundamentale" ale românilor munteni, arătînd că "dorinţa cea mai mare, cea mai generală, acea hotărîtă de toate generaţiile trecute, acea care este sufletul generaţiei actuale, acea care, împlinită, va fi fericirea generaţiilor viitoare, este UNIREA PRINCIPATELOR ÎNTR-UN SINGUR STAT, o unire care este firească, legiuită şi neapărată, pentru ca în Moldova şi Valahia suntem acelaşi popor, omogen, identic, ca nici unul altul, pentru că avem acelaşi început, acelaşi nume, aceeaşi limbă, aceeaşi religie, aceeaşi istorie, aceeaşi civilizaţie, aceeaşi instituţii, aceleaşi legi şi obiceiuri, acelaşi temeiuri şi aceleaşi speranţe, aceleaşi trebuinţe, aceeaşi hotare de păzit, aceleaşi dureri de trecut, acelaşi viitor asigurat şi în sfîrşit, aceeaşi misie de îndeplinit".

Pe 9 octombrie 1857, la a doua zi după citire, rezoluţia lui C.A.Kretzulescu este adoptată în unanimitate.

– 1878 –

Armata română victorioasă intră în Bucureşti pe podul Mogoşoaiei, care de atunci va purta numele de Calea Victoriei

Pe 8 octombrie 1878 Armata română victorioasă îşi face intrarea triumfală în Bucureşti pe Podul Mogoşoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.

– 1878 –

Dobrogea şi Delta Dunării intră oficial în componenţa României

La 8 octombrie 1878 Dobrogea şi Delta Dunării intră oficial în componenţa României.

– 1911 –

La Boldgrad, Gubernia Basarabia, este dezvelit monumentul general-guvernatorului Basarabiei ţariste (1818-1823) I.N. Inzov

La 8 octombrie 1911 în oraşul Bolgrad este dezvelit monumentul lui I.N. Inzov, ale cărui oseminte fuseseră aduse la Bolgrad în 1846 de la Odesa.

Ivan Nichita Inzov a fost general al Imperiul Rrus, participant la războiul patricotic din 1812 între Franţa şi Rusia ţaristă şi ulterior general-guvernator al Basarabiei ţariste (1818-1823) şi Guberniei Novorosiya (Rusia Nouă) în perioada iulie 1822 – mai 1823.

Chişinăul îi datorează lui Inzov unele dintre clădirile cele mai rafinate, inclusiv Catedrala Naşterea Domnului din centru oraşului.

– 1937 –

Este înfiinţată prin decret-lege organizaţia paramilitară pentru tineret "Străjerii ţării" din România

La 8 octombrie 1878 prin decret-lege se înfiinţează organizaţia paramilitară pentru tineret "Străjerii ţării". Aceasta a fost desfiinţată în septembrie 1940.

Alte evenimente istorice:

1912: A început Primul Război Balcanic, Muntenegru declarînd război Turciei.

1919: Prima întrecere aeriana continentală a avut loc în S.U.A.. În competiţie au intrat 63 de avioane, acestea avînd de parcurs ruta San Francisco – New York. Intrecerea a fost caîtigată de locotenentul Belvin Maynard, care a zburat la bordul unui aparat Havilland-4 botezat “Hello Frisco”, el parcurgînd distanta dus-întors în 24 de ore, 59 de minute, 49 de secunde. Cursa acestuia a durat însa aproape o săptămînă, pilotul american avînd nevoie de trei zile să ajungă din New York pînă pe coasta californiană şi de alte patru să se întoarcă. Belvin Maynard i-a avut ca însoţitori de bord pe mecanicul William Klein şi pe cîinele Trixie. Pe drum a întîmpinat numeroase probleme tehnice, însă a reuşit să aducă avionul cu bine la destinaţie. Cursa s-a sfîrşit tragic pentru 12 piloţi, armata americana fiind criticată la acea vreme pentru organizarea evenimentului. După izbanda, Belvin Maynard a fost supranumit “cel mai mare pilot de pe pamînt”.

1939: Germania a anexat vestul Poloniei.

1967: Revoluţionarul cubanez Che Guevara a fost capturat în Bolivia, iar în următoarea zi a fost executat.

1978: Australianul Ken Warby a doborît recordul mondial la viteza pe apă, ambarcaţiunea sa atingînd o viteză de 317 km/h.

1982: Sindicatul “Solidaritatea” a fost interzis în Polonia.

1991: Parlamentul Croaţiei a întrerupt orice legatură cu Iugoslavia.

1993: Au început, la Viena, lucrările primei reuniuni la nivel înalt organizate de Consiliul Europei de la crearea sa, dedicată drepturilor omului, în special protecţiei minorităţilor. “Declaraţia de la Viena”, documentul acestei reuniuni, a înscris intenţia Consiliului Europei de cooperare cu toate ţările europene fidele principiilor democraţiei, mai ales cu ţările europene din fostul bloc comunist.

1997: Aproape 90 de revoluţionari, conduşi de Dan Iosif, au intrat în greva foamei, în Piata Revoluţiei din Bucureşti, pentru a protesta faţă de proiectul de modificare a Legii 42/1990, înaintat de Guvern Parlamentului, pe 22 septembrie. Proiectul guvernamental prevedea restrîngerea drepturilor acordate luptătorilor din decembrie 1989.

Zile de naştere:

1889: S-a născut C.E.Woolman, pionier al aviaţiei americane.

1895: S-a născut Juan Peron, fost preşedinte al Argentinei.

1901: S-a născut Eivind Groven, etnomuzicolog şi compozitor norvegian.

1910: S-a născut Ray Lewis, alergător canadian.

1917: S-a născut Billy Conn, boxer.

1918: S-a născut Jens Christian Skou, chimist danez, laureat al premiului Nobel.

1920: S-a născut Frank Herbert, scriitor american.

1932: S-a nascut Ray Reardon, jucător irlandez de snooker, de saso ori campion mondial, deţinător a numeroase titluri internaţionale, iar actualmente antrenor al celebrului Ronnie O’Sullivan.

1938: S-a născut Fred Stolle, jucător de tenis.

1939: S-a născut Paul Hogan, actor australian.

1943: S-a născut Chevy Chase, actor şi comediant american.

1968: S-a născut Toni Braxton, solistă americană.

1970: S-a născut Matt Damon, actor american, cîştigător al unui premiu Oscar pentru scenariu original la filmul “Good Will Hunting” (1997) pe care l-a realizat împreună cu prietenul său din copilărie, actorul Ben Affleck. S-a născut în Cambridge, Massachusetts, într-o familie înstărită. Are un frate mai mare care este sculptor. Damon şi-a făcut debutul în 1988 în filmul “Mystic Pizza”, regizorii şi producătorii l-au remarcat însa doar după cinci ani. Rolul jucat în “Courage Under Fire” (1996) a fost cel cu care a reuşit să convingă cu talentul său.

1979: S-a născut Kristanna Loken, actriţă şi model american.

Decese:

1869: A încetat din viaţă Franklin Pierce, al 14-lea preşedinte al S.U.A., la vîrsta de 65 de ani.

1928: S-a stins din viaţă Larry Semon, comediant american celebru în epoca filmului mut, la vîrstă de 39 de ani.

2004: A murit filosoful francez Jacques Derrida, la vîrstă de 74 de ani.

Sursa: istoria.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *