Editorial

9 ani de dezamăgiri

Chiar ieri vorbeam cu soțul meu despre cum derapează lucrurile, vorba proverbului: niciodată nu e atât de rău, încât să nu poată fi și mai rău. Transportul în comun a devenit o mare îmbulzeală și pipăială, indiferent ce mijloc de transport alegi, reducerile și bonusurile din magazine dispar, pentru a-ți scoate banii dintr-o bancă ai de stat pe la cozi vreo două zile. Încet, îți dispare pofta de Moldova.

Mai mult, de la piață la conducere totul merge îngrozitor de prost. Cum mergeau lucrurile în România, acum vreo 20 de ani. Îmi amintesc că atunci, pentru fiecare document, înnebuneai la cozi. Exact ca astăzi în Moldova. Doar că Moldova îți oferă o portiță, dacă vrei să rezolvi repede, poate, dar pe bani. Taxe de urgentare. Poți să te și căsătorești într-o singură zi, dacă îți dai salariul pe jumătate de an.
Și dacă suntem săraci, mințiți, furați, tot nu ajunge. Ca paharul să dea pe dinafară, suntem și reduși la tăcere ca pe vremea lui Stalin. Nu ai voie să ai opinii, nu ai voie să critici, nu ai voie să ai în cap gărgăuni politici despre vreo unire cu România, că imediat ai zburat escortat peste graniță.
Știți doar că Igor Dodon s-a lăudat că va cere expulzarea tuturor cetățenilor români unioniști. Ceea ce, cu concursul actualei guvernări, se pare că a și început să facă. Primul care a fost expulzat, fiind declarat indezirabil pentru Republica Moldova, e George Simion, liderul Platformei unioniste „Acțiunea 2012”. Expulzarea, întărită de o interdicție pe 5 ani, a fost aplicată conform articolului 55, al legii privind regimul străinilor în Republica Moldova.

Să vedem ce spune acest articol: „În acest sens, autoritatea competentă pentru străini va emite o decizie prin care va aduce la cunoştinţa străinului, în limba de stat sau într-o limbă de circulaţie internaţională pe care o înţelege, hotărîrea instanţei de judecată cu privire la expulzarea sa de pe teritoriul Republicii Moldova. În cazul în care aceasta nu este posibil, se va recurge la serviciile unui translator autorizat, fapt care va fi consemnat în decizie.” Până aici totul pare clar.
Pentru cei care au însă curiozitatea să verifice legea, află ceva extrem de curios în alineatul precedent: „ Autoritatea competentă pentru străini este responsabilă de executarea măsurii de expulzare a străinului care a săvîrşit o contravenţie sau o infracţiune pe teritoriul Republicii Moldova şi în privinţa căruia există o hotărîre judecătorească definitivă.” (art.54, aceeași lege).

Întrebarea noastră este următoarea: care sunt infracțiunile și contravențiile săvârșite de George Simion și când s-a dat o sentință judecătorească definitivă în acest caz? Sau cumva această expulzare este ilegală?

Cu totul interesantă și kafkiană va deveni realitatea din Republica Moldova atunci când se va decide și expulzarea cetățenilor moldoveni care au convingeri unioniste. Cred că vom vedea și astfel de vremuri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *