Editorial

9 mai, ca diversiune politică

Pentru unii cetăţeni ai R. Moldova, 9 mai este Ziua Europei, pentru alţii – sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ceilalţi vor să sărbătorească victoria în Războiul pentru Apărarea Patriei. Ei bine, primii au găsit o soluţie: manifestările consacrate Zilei Europei vor avea loc sâmbătă, 15 mai. În celelalte cazuri, vom avea mai multe erupţii politico-ideologice. Şi la Moscova, şi la Chişinău, dar şi la Tiraspol. Încercarea preşedintelui interimar al republicii, Mihai Ghimpu, de a mai sta pe gânduri – să plece la parada din capitala Rusiei sau nu? – a stârnit mare zarvă pe la poalele Kremlinului, dar şi pe la poalele unor văduve politice pro-ruseşti de la Chişinău. O simplă motivaţie precum că, din cauza lipsei de bani, delegaţia moldovenească ar putea să nu meargă la evenimentul pe care ruşii vor să-l transforme în unul de epocă a făcut Moscova să reacţioneze prompt: suntem gata să plătim noi transportul, cazarea, dar şi masa delegaţiei moldovene. Posibila lipsă a Chişinăului la parada din Piaţa Roşie a înrăit Moscova, care va încerca să-l îngenuncheze chiar îndată după parada din 9 mai.
Sigur că părerea mea este de a neglija acest eveniment care urmăreşte să restabilească grandomania militară a Rusiei, să restabilească influenţa acesteia asupra spaţiului ex-sovietic, să facă lumea să tremure în faţa tancurilor, rachetelor sau avioanelor sale. Acesta-i scopul adevărat al manifestărilor organizate în Piaţa Roşie, nu?

Apoi, cum să-i baţi din palme în Piaţa Roşie armatei care te-a cotropit, care ţi-a împins ţara în URSS cu tancurile, care ţi-a ucis tinerii la Nistru în 1992, iar acum ţine sub mantaua sa teritoriul din estul republicii? E ceva diabolic, nu? Dar vezi că Chişinăul se află într-o asemenea situaţie geopolitică, încât ea îi şopteşte să-şi calce pe inimă azi, ca să poată manevra mâine. E uşor a stârni viespile, inclusiv cele de acasă, dar degrabă s-ar putea întâmpla să umbli cu ochii vineţi. Într-un an – probabil – electoral, e riscant să apari printre alegători într-un asemenea hal, mai ales printre acei care, la 9 mai, vor ieşi la „maiovkă”, vor bea victoria cu „za Otecestvo”, adică pentru Patrie. E ridicol, dar asta-i realitatea în care tot Rusia ne-a băgat…

Tocmai când scriam cuvântul „băgat”, mass-media electronică a transmis, în ritm de urgenţă, că prim-ministrul Vlad Filat l-a atenţionat pe ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, să nu mai facă declaraţii pentru presă în probleme sensibile înainte de a se consulta cu conducerea guvernului. Sigur, după cum menţionam, „problema sensibilă” este participarea Moldovei la festivităţile de la Moscova din 9 mai. S-ar putea întâmpla ca, oficial, Chişinăul să nu neglijeze Moscova. Dar ce se va întâmpla „acasă”? Există mai multe mişcări care vor să forţeze acest eveniment şi în R. Moldova. Bunăoară, partea pro-europeană a societăţii noastre a fost şocată de ştirea că „afganezii” vor să „întărească” monumentul consacrat victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial din satul Mingir, Hânceşti, cu un TAB – maşină militară blindată contemporană, aflată în dotarea trupelor de infanterie motorizată. Asta se face cu ocazia zilei victoriei în războiul pentru apărarea… Patriei. Se face într-un sat de pe malul Prutului (!). Cică „afganezilor” li s-au alăturat şi unii combatanţi în războiul de pe Nistru. Ce-i asta, dacă nu o diversiune cu scopul să detoneze străduinţele actualei conduceri de a crea o stabilitate politică în societate? Cred că satul acela, dar şi altele, ar trebui să se trezească, să nu le lăsăm pe toate în grija lui Ghimpu sau Filat.
Altfel, 9 mai ne-ar face-o… mai nouă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *