Tendințe

9 semne că vei trăi mai mult

In ultimul secol, speranta de viata la nivel mondial a crescut, in medie, cu 30 de ani. Intre 1990 si 2000, numarul centenarilor a crescut si el, cu 51%. Explicatia? Evolutia in sanatate, educatie, prevenirea si tratarea bolilor. Insa si obiceiurile de zi cu zi pot influenta cati ani si, mai ales, cat de bine vei trai. Iata cateva semne care arata ca esti pe linia lunga a vietii:

1. Bei zilnic ceai verde si/ sau negru
Atat ceaiul verde, cat si cel negru, contin o cantitate mare de catechine, care protejeaza vasele de sange si inima. Cine consuma zilnic minim cinci cesti cu ceai de acest fel prezinta cel mai mic risc de a face boli cardiovasculare.

2. Mergi zilnic pe jos
Persoanele care merg pe jos cate 30 de minute in fiecare zi traiesc mai mult decat cele care nu fac acest lucru deloc. Femeile supraponderale isi pot imbunatati starea de sanatate a inimii prin 10 minute de activitate fizica in fiecare zi.

3. Nu consumi produse de tip fast-food
Consumul ocazional de carne de vita, de porc sau de miel nu are consecinte asupra sanatatii, dar o cantitate mai mare de 500 g pe saptamana creste riscul aparitiei cancerului colorectal. Aceasta maladie e favorizata si de consumul frecvent de carne procesata (hamburger, bacon, produse fast-food etc). Inainte de a pregati la gratar carnea rosie, marineaz-o si tai-o in bucati mici pentru a preveni formarea substantelor cancerigene.

4. Mananci alimente rosii
Alimente precum strugurii, afinele sau vinul rosu sunt bogate in polifenoli, care le dau si culoarea rosie. Polifenolii reduc riscul afectiunilor cardiovasculare, protejeaza impotriva bolii Alzheimer si mentin sanatatea si flexibilitatea arterelor si a vaselor de sange. De exemplu, o ceasca de afine consumata zilnic duce la imbunatirea functionarii celulelor creierului.

5. Mama ta era tanara cand te-a nascutDaca mama ta avea pana in 25 de ani cand te-a nascut, ai sanse de doua ori mai mari sa te apropii de varsta senectutii, in comparatie cu cineva nascut de o mama mai matura, sustin cercetatorii Universitatii Chicago.

6. In adolescenta, ai avut o greutate normala
O greutate mai mare in jurul varstei de 14 ani sporeste riscul dezvoltarii diabetului de tip 2 la maturitate, din aceasta cauza crescand si riscul bolilor cardiovasculare.

7. Faci singura curat in casa
Persoanele care dau cu aspiratorul sau spala podeaua ori ferestrele timp de o ora ard 285 de calorii, diminuand cu 30% riscul de deces. Uita de menajere si fa tu insati curat.

8. Ai multi prieteni
Relatiile interpersonale actioneaza ca un scut impotriva stresului. Stiind ca ai alaturi de tine oameni care te vor sprijini la nevoie, te vei mentine sanatoasa mental si fizic. Stresul cronic slabeste sistemul imunitar si duce la imbatranirea prematura a celulelor, scurtand durata vietii cu 4-8 ani.

9. Iti pui mintea la contributie
Persoanele disciplinate, bine organizate, cu aspiratii profesionale si personale isi stimuleaza creierul, traind astfel mai mult si cu un risc cu 89% mai mic de a dezvolta Alzheimer comparativ cu persoanele mai putin… constiincioase.

Sursa: Femeia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *