Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente
 
 
 

Actualitate 17 Iulie 2018, ora 09:28

A crescut motivarea financiară a angajaților din Administrația Publică Centrală

Marime Font

Acțiunile întreprinse pentru restructurarea administraţiei publice centrale și obiectivele pentru perioada următoare au fost examinate, în cadrul ședinței Consiliului naţional pentru reforma administrației publice, relatează Noi.md.

Premierul Pavel Filip a menționat că implementarea Strategiei de reformare a administrației publice este o prioritate a Guvernului încă de la preluarea mandatului, subliniind că în ultima perioadă, au fost făcute mai multe acțiuni în acest sens. „Efectele acestei reforme trebuie să fie simțite de cei care lucrează în administrația publică centrală, de cetățeni și de mediul de afaceri”, a spus Pavel Filip.

În context, a fost făcută o retrospectivă a paşilor întreprinși pentru reformarea APC, printre care: reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, depolitizarea funcției publice, reforma instituțiilor de control și a domeniului de cercetare și inovare. De asemenea, a fost menționată trecerea în subordinea Guvernului a Agenţiei Proprietăţii Publice, instituirea Agenţiei Servicii Publice, reorganizarea structurilor subordonate Guvernului şi a autorităţilor subordonate ministerelor. Accentul s-a pus pe eficientizarea activității instituțiilor, optimizarea costurilor administrative și, ca rezultat, creșterea motivării financiare a angajaților din APC - salariul mediu fiind majorat de la 6850 - pînă la 12370 de lei.„Este important să oferim salarii bune celor care lucrează în administrația publică centrală, pentru a putea avea o echipă profesionistă, pentru că de aici pornesc și salariile celor care lucrează în educație, sănătate și în administrația publică locală”, a precizat premierul.

În cadrul ședinței a fost examinată și realizarea Planului de acțiuni pentru anul 2017 privind implementarea Strategiei de reformare a administrației publice pe domenii precum elaborarea și coordonarea politicilor publice, modernizarea serviciilor publice, responsabilizarea administrației publice, managementul finanțelor publice și a resurselor umane. Restanțele rămase pe capitolele respective urmează a fi recuperate în anul curent, iar pentru perioada 2019-2020 se planifică elaborarea unui nou Plan de acțiuni.

Totodată, eforturile autorităților vor fi orientate spre consolidarea capacităților instituțiilor reorganizate și a business proceselor din interiorul ministerelor, reorganizarea întreprinderilor de stat aflate la autogestiune și aducerea acestora în circuitul bugetar, precum și realizarea reformei administrației publice locale (APL). În prezent, Guvernul beneficiază de asistența Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei pentru a definitiva foaia de parcurs și documentele aferente reorganizării administrative pe segmentul APL.

Premierul a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat, accentuînd importanța asigurării unui dialog constructiv între APC și APL. „Trebuie să înțelegem că doar prin dialog putem să facem o reformă adevărată și eficientă a administrației publice locale. Nu aș vrea o reformă a APL doar declarată pe hîrtie, ci una care să poată fi pusă în aplicare”, a subliniat Pavel Filip.

Sursa: noi.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md