Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 19 Februarie 2019
Abonamente

Interviu 4 Octombrie 2016, ora 09:06    Din editia print

InterviuA devenit campion european la armwrestling, iar acum râvnește titlul de campion mondial

Marime Font

Foto: arhiva personală, Daniel Procopciuc

Pe arena internațională sportivă i se spune „the unreal”, adică fenomenal. Cu această poreclă nu a fost „botezat” un străin, ci Daniel Procopciuc, un cetățean al R. Moldova. Recent, tânărul de doar 21 de ani, a devenit campion european la armwrestling, categoria 75 kg (n.red. un sport de forță, între doi participanți, ce constă în prinderea palmelor, fixarea cotului și împingerea brațului adversarului până ce dosul palmei ajunge în planul cotului).

La începutul lunii octombrie, curent, conaționalul va încerca să-și adjudece și titlul de campion mondial. Când și cum a început să practice acest sport, ce sacrificii a făcut pentru ca să obțină performanță și cât de mult „îl susține” statul, am aflat chiar de la proaspătul medaliat cu aur la europene. 


Daniel Procopciuc s-a născut pe 17 ianuarie 1995 și are 21 de ani. Copilăria și-a petrecut-o în satul Chetriş, comuna Călineşti din raionul Făleşti. Antrenamentele sistematizate la armwrestling le-a început în 2013, când a devenit student la USMF „N.Testemiţanu”. În prezent este antrenat de către fraţii Grumeza (Alexandru şi Mihail). În ultimii trei ani a devenit multiplu campion la turnee naționale și internaţionale. 

- Acest sport este foarte popular în lume, dar în R. Moldova a început să fie practicat organizat, relativ, recent. Care este istoricul armwrestling în țara noastră și cum s-a dezvoltat în ultimii ani?

- Ca și în restul spațiului postsovietic, acest sport a apărut la noi la sfârșitul anilor `80, începutul celor `90. Unicul eveniment de amploare în acei ani a fost un campionat comercial care s-a ținut la clubul de noapte Mals, în primăvara lui 1996. Acel concurs s-a desfășurat în sistem open, iar câștigătorului i s-a înmânat premiul bănesc de 1000 de dolari - sumă fantastică pentru acele timpuri. După acel campionat, aici a fost o „liniște” absolută timp de 16 ani.

- Și totuși care a fost anul de cotitură pentru acest sport?
- În 2012, primii care au lansat un concurs de anvergură republicană, au fost reprezentanții companiei Boiar (frații Staver, Andrei și Vladimir). Personal consider că acesta a fost un moment foarte important în istoria și dezvoltarea ulterioară a armwrestlingului în R. Moldova. La primul campionat, iubitorii acestui sport au avut ocazia atât să concureze, cât și să stabilească legături. Cupa Boiar a devenit un eveniment bianual, dintre care unul de nivel național, iar al doilea internațional, atrăgând sportivi de top și din Ucraina, Romania, Israel, Rusia și așa a ajuns un eveniment sportiv regional important, așteptat și urmărit de către comunitate.

„Antrenamentele sunt complexe și foarte dure”

- Aparent pare că armwrestling nu necesită o pregătire îndelungată și antrenamente istovitoare, dar ce înseamnă de fapt să practici acest sport și care este volumul de muncă?
- Într-adevăr, antrenamentele pot fi mai puțin istovitoare, dar și rezultatele pe măsură – adică deloc impresionante (râde). Dincolo de glume, există această stigmatizare a armwrestlingului, cum că nu e complicat să faci o luptă - probabil din cauza că se obișnuiește să se mai facă meciuri amicale sau colegiale, în momente de relaxare. E cu totul diferit atunci când vorbim despre armwrestling ca sport. Este o disciplină complexă, se practică de regulă atât antrenamente de forță generală, antrenamente de rezistență, antrenamente pentru dezvoltarea capacităților de mobilizare și de viteză și în egală măsură trebuie să fie prezente și luptele cu partenerii.


- Înțeleg, e mult mai complicat și mai complex decât pare la prima vedere…
- Despre cât de dificil e să fii armwrestler – putem judeca foarte simplu. Multă lume este atrasă, mulți încearcă să facă antrenamente, dar de regulă, chiar și din sportivii de performanță, care vin din alte discipline și vor să se manifeste în acest sport, rămân să practice constant mai puțin de 10%. Ceilalți pur și simplu nu rezistă durerilor de tendoane, care apar după fiecare antrenament. Până la urmă, cei care încearcă – califică antrenamentele, prin prisma senzațiilor, ca fiind foarte dure.

- De ce inventar sportiv este nevoie ca să poți practica acest sport și în ce măsură dispune de acesta R. Moldova?
- În principiu, se consideră că orice sală de fitness poate fi adaptată antrenamentelor de armwrestling. Totuși, înțelegi imediat că sala este vizitată regulat de armwrestleri după următoarele lucruri:
1. Masa standardizată;
2. Multe accesorii și dispozitive (mânere) specifice, care ajută la dezvoltarea anumitor mișcări și care nu se mai folosesc în niciun alt sport;
3. Gantere foarte grele (armwrestlerii folosesc în antrenamente greutăți de 40–100 kg, pe care le ridică cu un singur braț, în amplitudine redusă);
4. Benzi elastice și cauciucuri.

- De utilaje automatizate nu aveți nevoie?

- Există și mașinării complicate care imită lupta cu adversarul, dar sunt de regulă foarte scumpe, iar atunci când ai suficienți parteneri de antrenament, te poți lipsi ușor de ele.

„Sportul te face să fii mobilizat și disciplinat”

- Când și cum ai început să practici acest sport?
- Am fost atras de acest sport urmărind filmulețe pe internet, care deveneau tot mai multe și mai captivante. Urmărind luptele vedetelor de nivel internațional, am căpătat încrederea că pot face performanță și eu. Începutul antrenamentelor a fost în ultimele clase de liceu, chiar acasă, unde mi-am făcut o sală improvizată și-mi plăcea să lupt cu prietenii și colegii - în câteva luni de antrenamente nu mai aveam concurenți prin sat…(râde)

- De la sala improvizată din sat, la performanță pe cele mai importante arene europene – e un salt enorm… Ce sacrificii ai făcut ca să obții asemenea rezultate?
- Performanța constă în rezultatele obținute pe plan internațional. Toate sacrificiile de până acum au fost doar de ordin material. Cheltuielile pentru deplasări și participare la competiții eram nevoit să le acopăr singur. Uneori când trebuie să fac categoria, renunț la anumite alimente, dar asta nu mă sperie. Unii spun că-mi pierd timpul cu antrenamentele sau când merg la competiții, dar eu reușesc să fiu și student bun și chiar găsesc timp pentru alte activități. Sportul te face să fii mobilizat și disciplinat.

Imnul R. Moldova a răsunat la festivitatea de premiere a Campionatului European

- În mai 2016 ai devenit campion european, categoria 75 kg. Cât de mult te-ai pregătit pentru această competiție?
- Pentru mine, campionatul din 2016, a fost a treia participare la europene. Prima dată, la Baku, în 2014, am reușit să mă clasez în primii șase (locurile care aduc puncte țării), dar din lipsă de experiență la nivel internațional și din cauza emoțiilor, am făcut multe greșeli. Imediat după acel turneu, împreună cu antrenorii, am revăzut schema de antrenamente, dar și tactica folosită în timpul luptei. Scopul principal pentru mine era Campionatul European, dar participam și la alte competiții intermediare, de nivel internațional pentru ca să-mi verific nivelul, punctele forte, dar și cele slabe. În 2015, la Europenele din Sofia, am devenit vicecampion, după ce în finală eram doar la doar doi centimetri de victorie, însă iarăși emoțiile unui campionat de anvergură mi-au jucat festa. Astfel, în 2016, la București, după încă un an cu gândul la europene și antrenamente tot mai intense, mi-am îndeplinit un vis - imnul R. Moldova a răsunat în timpul festivității de premiere, iar eu eram pe podium, cu trofeul principal în mână. 


- Pe lângă plăcerea de a asculta imnul țării, ce beneficii ți-a mai adus acest titlu?
- După ce am devenit campion european, am obținut dreptul să concurez la Liga Profesionistă Balcanică, categoria 80 kg. Am reușit să fiu neînvins și să aduc acasă Cupa de Campion Balcanic. A fost o victorie foarte importantă pentru mine, deoarece e un alt tip de concurs – luptă fiecare concurent cu fiecare, atât cu brațul drept cât și cu cel stâng. Fiecare victorie îți aduce puncte, iar fiindcă eu nu am avut nicio pierdere, cu punctaj maxim, am fost declarat campion. Cupa mi-a fost înmânată chiar de președintele Federației Mondiale (WAF) – domnul Assen Hadjitodorov.

- Și în R. Moldova avem Federația Națională Sportivă de Armwrestling. Care este rolul ei și în ce măsură are capacitatea să susțină sportivii de performanță?

- Federația a fost înregistrată oficial recent (în luna august, 2016). Cu toate că tentative au existat pe durata ultimilor trei ani, nu se găsea nicio persoană, care să-și asume această responsabilitate. Președintele federației este domnul Marcel Darie, iar prin intermediul acestei instituții se vor deschide multe perspective pentru sportivii noștri, dar și posibilități de a colabora cu organizațiile internaționale similare.

- Odată cu înființarea federației, cum va avea loc desemnarea membrilor lotului național și de ce suport vor beneficia aceștia?
- Până acum, membrii lotului național erau sportivii de top, dar care-și puteau asigura acoperirea cheltuielilor de deplasare pentru participarea la evenimente de rang internațional. Din 2017, regulamentul federației presupune selectarea în națională a fiecărui campion din categoria sa, iar vicecampionul categoriei este pe post de rezervă. Federația își asumă cheltuielile de înregistrare, participare și deplasare a lotului pentru Campionatul European și pentru cel Mondial.

Există riscul de a primi traume, dar este minim

- Ce abilități trebuie să aibă un sportiv, ca să fie considerat cu potențial în acest gen de sport?
- Sunt persoane foarte dotate genetic (de regulă cu tendoane rezistente și inserate într-un mod favorabil: palme mari, viteză de reacție etc.), dar nu este suficient. Astfel, avem situații când sportivii, care la prima apariție nu păreau promițători, însă prin muncă, insistență, tenacitate, dar și inteligență, reușeau să-i învingă pe cei dotați genetic, dar mai indiferenți.

- Sportul implică și multe traume, cât de periculos este armwrestlingul din acest punct de vedere?
- Ca și în orice sport, armwrestlingul nu este o excepție - există riscuri de traumatizare. Datorită adaptării unor reguli clare de desfășurare a luptelor și a nivelului înalt de arbitraj, aceste riscuri s-au redus la minim. Spre exemplu, pe durata ultimului Campionat European, la care am participat, din peste 7000 meciuri, câte se desfășoară în medie pe durata întregului campionat, nu s-a produs niciun traumatism grav. Accidentările sunt de regulă din cauza suprasolicitării tendoanelor. De obicei, acestea apar la sportivii care ajung în faze avansate ale concursului sau evoluează la mai multe categorii simultan.

- În perioada 1-10 octombrie 2016, la Blagoevgrad, Bulgaria va avea loc Campionatul Mondial de Skandenberg (Armwrestling). Ce șanse ai tu, dar și colegii tăi de echipă, să veniți acasă cu medalii?

- Este primul Campionat Mondial la care vor participa și sportivi din R. Moldova. Ne prezentăm cu un lot din 10 sportivi, care vor evolua în diferite categorii de vârstă și de greutate. La un asemenea turneu nu ajung persoane întâmplătoare, iar toți adversarii sunt cel puțin campioni naționali la ei în țară. În asemenea condiții, când ai o categorie cu peste 20–30 concurenți, clasarea în primii 10 este un succes, iar în top 6, când aduci puncte echipei – este ceva extraordinar. Eu personal voi da tot ce pot și sunt hotărât să ajung în fazele finale. Cu un pic de noroc la tragerea la sorți, totul este posibil.

- Cât de mult se implică totuși statul în susținerea acestui sport?

- Fiind abia la început, federația nu a obținut nicio finanțare din partea statului, iar acoperirea costurilor vine din sponsorizări atrase de către președintele organizației. Sperăm ca prin rezultatele obținute să putem convinge oficialii noștri că această disciplină merită să fie susținută pe viitor.

Alexandru Grumeza, căpitanul echipei de Armwrestling din Moldova, despre Daniel Procopciuc:
„Dacă e să transformăm în puncte toate performanțele obținute de Daniel, atunci el ar obține un punctaj mai mare decât toți armwrestlerii moldoveni din toate timpurile. Probabil tocmai din această cauză a căpătat pe plan internațional și nickname-ul de „The UNREAL”. În cazul lui, talentul s-a îmbinat perfect cu sârguința. Este fenomenal, dar nu și perfect. Uneori este prea impulsiv. În situațiile decisive, această trăsătură este periculoasă, însă muncim la aspectul dat”.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)