Astăzi 22 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:10
Abonamente

Interviu 4 Octombrie 2016, ora 09:06    Din editia print

InterviuA devenit campion european la armwrestling, iar acum râvnește titlul de campion mondial

Marime Font

Foto: arhiva personală, Daniel Procopciuc

Pe arena internațională sportivă i se spune „the unreal”, adică fenomenal. Cu această poreclă nu a fost „botezat” un străin, ci Daniel Procopciuc, un cetățean al R. Moldova. Recent, tânărul de doar 21 de ani, a devenit campion european la armwrestling, categoria 75 kg (n.red. un sport de forță, între doi participanți, ce constă în prinderea palmelor, fixarea cotului și împingerea brațului adversarului până ce dosul palmei ajunge în planul cotului).

La începutul lunii octombrie, curent, conaționalul va încerca să-și adjudece și titlul de campion mondial. Când și cum a început să practice acest sport, ce sacrificii a făcut pentru ca să obțină performanță și cât de mult „îl susține” statul, am aflat chiar de la proaspătul medaliat cu aur la europene. 


Daniel Procopciuc s-a născut pe 17 ianuarie 1995 și are 21 de ani. Copilăria și-a petrecut-o în satul Chetriş, comuna Călineşti din raionul Făleşti. Antrenamentele sistematizate la armwrestling le-a început în 2013, când a devenit student la USMF „N.Testemiţanu”. În prezent este antrenat de către fraţii Grumeza (Alexandru şi Mihail). În ultimii trei ani a devenit multiplu campion la turnee naționale și internaţionale. 

- Acest sport este foarte popular în lume, dar în R. Moldova a început să fie practicat organizat, relativ, recent. Care este istoricul armwrestling în țara noastră și cum s-a dezvoltat în ultimii ani?

- Ca și în restul spațiului postsovietic, acest sport a apărut la noi la sfârșitul anilor `80, începutul celor `90. Unicul eveniment de amploare în acei ani a fost un campionat comercial care s-a ținut la clubul de noapte Mals, în primăvara lui 1996. Acel concurs s-a desfășurat în sistem open, iar câștigătorului i s-a înmânat premiul bănesc de 1000 de dolari - sumă fantastică pentru acele timpuri. După acel campionat, aici a fost o „liniște” absolută timp de 16 ani.

- Și totuși care a fost anul de cotitură pentru acest sport?
- În 2012, primii care au lansat un concurs de anvergură republicană, au fost reprezentanții companiei Boiar (frații Staver, Andrei și Vladimir). Personal consider că acesta a fost un moment foarte important în istoria și dezvoltarea ulterioară a armwrestlingului în R. Moldova. La primul campionat, iubitorii acestui sport au avut ocazia atât să concureze, cât și să stabilească legături. Cupa Boiar a devenit un eveniment bianual, dintre care unul de nivel național, iar al doilea internațional, atrăgând sportivi de top și din Ucraina, Romania, Israel, Rusia și așa a ajuns un eveniment sportiv regional important, așteptat și urmărit de către comunitate.

„Antrenamentele sunt complexe și foarte dure”

- Aparent pare că armwrestling nu necesită o pregătire îndelungată și antrenamente istovitoare, dar ce înseamnă de fapt să practici acest sport și care este volumul de muncă?
- Într-adevăr, antrenamentele pot fi mai puțin istovitoare, dar și rezultatele pe măsură – adică deloc impresionante (râde). Dincolo de glume, există această stigmatizare a armwrestlingului, cum că nu e complicat să faci o luptă - probabil din cauza că se obișnuiește să se mai facă meciuri amicale sau colegiale, în momente de relaxare. E cu totul diferit atunci când vorbim despre armwrestling ca sport. Este o disciplină complexă, se practică de regulă atât antrenamente de forță generală, antrenamente de rezistență, antrenamente pentru dezvoltarea capacităților de mobilizare și de viteză și în egală măsură trebuie să fie prezente și luptele cu partenerii.


- Înțeleg, e mult mai complicat și mai complex decât pare la prima vedere…
- Despre cât de dificil e să fii armwrestler – putem judeca foarte simplu. Multă lume este atrasă, mulți încearcă să facă antrenamente, dar de regulă, chiar și din sportivii de performanță, care vin din alte discipline și vor să se manifeste în acest sport, rămân să practice constant mai puțin de 10%. Ceilalți pur și simplu nu rezistă durerilor de tendoane, care apar după fiecare antrenament. Până la urmă, cei care încearcă – califică antrenamentele, prin prisma senzațiilor, ca fiind foarte dure.

- De ce inventar sportiv este nevoie ca să poți practica acest sport și în ce măsură dispune de acesta R. Moldova?
- În principiu, se consideră că orice sală de fitness poate fi adaptată antrenamentelor de armwrestling. Totuși, înțelegi imediat că sala este vizitată regulat de armwrestleri după următoarele lucruri:
1. Masa standardizată;
2. Multe accesorii și dispozitive (mânere) specifice, care ajută la dezvoltarea anumitor mișcări și care nu se mai folosesc în niciun alt sport;
3. Gantere foarte grele (armwrestlerii folosesc în antrenamente greutăți de 40–100 kg, pe care le ridică cu un singur braț, în amplitudine redusă);
4. Benzi elastice și cauciucuri.

- De utilaje automatizate nu aveți nevoie?

- Există și mașinării complicate care imită lupta cu adversarul, dar sunt de regulă foarte scumpe, iar atunci când ai suficienți parteneri de antrenament, te poți lipsi ușor de ele.

„Sportul te face să fii mobilizat și disciplinat”

- Când și cum ai început să practici acest sport?
- Am fost atras de acest sport urmărind filmulețe pe internet, care deveneau tot mai multe și mai captivante. Urmărind luptele vedetelor de nivel internațional, am căpătat încrederea că pot face performanță și eu. Începutul antrenamentelor a fost în ultimele clase de liceu, chiar acasă, unde mi-am făcut o sală improvizată și-mi plăcea să lupt cu prietenii și colegii - în câteva luni de antrenamente nu mai aveam concurenți prin sat…(râde)

- De la sala improvizată din sat, la performanță pe cele mai importante arene europene – e un salt enorm… Ce sacrificii ai făcut ca să obții asemenea rezultate?
- Performanța constă în rezultatele obținute pe plan internațional. Toate sacrificiile de până acum au fost doar de ordin material. Cheltuielile pentru deplasări și participare la competiții eram nevoit să le acopăr singur. Uneori când trebuie să fac categoria, renunț la anumite alimente, dar asta nu mă sperie. Unii spun că-mi pierd timpul cu antrenamentele sau când merg la competiții, dar eu reușesc să fiu și student bun și chiar găsesc timp pentru alte activități. Sportul te face să fii mobilizat și disciplinat.

Imnul R. Moldova a răsunat la festivitatea de premiere a Campionatului European

- În mai 2016 ai devenit campion european, categoria 75 kg. Cât de mult te-ai pregătit pentru această competiție?
- Pentru mine, campionatul din 2016, a fost a treia participare la europene. Prima dată, la Baku, în 2014, am reușit să mă clasez în primii șase (locurile care aduc puncte țării), dar din lipsă de experiență la nivel internațional și din cauza emoțiilor, am făcut multe greșeli. Imediat după acel turneu, împreună cu antrenorii, am revăzut schema de antrenamente, dar și tactica folosită în timpul luptei. Scopul principal pentru mine era Campionatul European, dar participam și la alte competiții intermediare, de nivel internațional pentru ca să-mi verific nivelul, punctele forte, dar și cele slabe. În 2015, la Europenele din Sofia, am devenit vicecampion, după ce în finală eram doar la doar doi centimetri de victorie, însă iarăși emoțiile unui campionat de anvergură mi-au jucat festa. Astfel, în 2016, la București, după încă un an cu gândul la europene și antrenamente tot mai intense, mi-am îndeplinit un vis - imnul R. Moldova a răsunat în timpul festivității de premiere, iar eu eram pe podium, cu trofeul principal în mână. 


- Pe lângă plăcerea de a asculta imnul țării, ce beneficii ți-a mai adus acest titlu?
- După ce am devenit campion european, am obținut dreptul să concurez la Liga Profesionistă Balcanică, categoria 80 kg. Am reușit să fiu neînvins și să aduc acasă Cupa de Campion Balcanic. A fost o victorie foarte importantă pentru mine, deoarece e un alt tip de concurs – luptă fiecare concurent cu fiecare, atât cu brațul drept cât și cu cel stâng. Fiecare victorie îți aduce puncte, iar fiindcă eu nu am avut nicio pierdere, cu punctaj maxim, am fost declarat campion. Cupa mi-a fost înmânată chiar de președintele Federației Mondiale (WAF) – domnul Assen Hadjitodorov.

- Și în R. Moldova avem Federația Națională Sportivă de Armwrestling. Care este rolul ei și în ce măsură are capacitatea să susțină sportivii de performanță?

- Federația a fost înregistrată oficial recent (în luna august, 2016). Cu toate că tentative au existat pe durata ultimilor trei ani, nu se găsea nicio persoană, care să-și asume această responsabilitate. Președintele federației este domnul Marcel Darie, iar prin intermediul acestei instituții se vor deschide multe perspective pentru sportivii noștri, dar și posibilități de a colabora cu organizațiile internaționale similare.

- Odată cu înființarea federației, cum va avea loc desemnarea membrilor lotului național și de ce suport vor beneficia aceștia?
- Până acum, membrii lotului național erau sportivii de top, dar care-și puteau asigura acoperirea cheltuielilor de deplasare pentru participarea la evenimente de rang internațional. Din 2017, regulamentul federației presupune selectarea în națională a fiecărui campion din categoria sa, iar vicecampionul categoriei este pe post de rezervă. Federația își asumă cheltuielile de înregistrare, participare și deplasare a lotului pentru Campionatul European și pentru cel Mondial.

Există riscul de a primi traume, dar este minim

- Ce abilități trebuie să aibă un sportiv, ca să fie considerat cu potențial în acest gen de sport?
- Sunt persoane foarte dotate genetic (de regulă cu tendoane rezistente și inserate într-un mod favorabil: palme mari, viteză de reacție etc.), dar nu este suficient. Astfel, avem situații când sportivii, care la prima apariție nu păreau promițători, însă prin muncă, insistență, tenacitate, dar și inteligență, reușeau să-i învingă pe cei dotați genetic, dar mai indiferenți.

- Sportul implică și multe traume, cât de periculos este armwrestlingul din acest punct de vedere?
- Ca și în orice sport, armwrestlingul nu este o excepție - există riscuri de traumatizare. Datorită adaptării unor reguli clare de desfășurare a luptelor și a nivelului înalt de arbitraj, aceste riscuri s-au redus la minim. Spre exemplu, pe durata ultimului Campionat European, la care am participat, din peste 7000 meciuri, câte se desfășoară în medie pe durata întregului campionat, nu s-a produs niciun traumatism grav. Accidentările sunt de regulă din cauza suprasolicitării tendoanelor. De obicei, acestea apar la sportivii care ajung în faze avansate ale concursului sau evoluează la mai multe categorii simultan.

- În perioada 1-10 octombrie 2016, la Blagoevgrad, Bulgaria va avea loc Campionatul Mondial de Skandenberg (Armwrestling). Ce șanse ai tu, dar și colegii tăi de echipă, să veniți acasă cu medalii?

- Este primul Campionat Mondial la care vor participa și sportivi din R. Moldova. Ne prezentăm cu un lot din 10 sportivi, care vor evolua în diferite categorii de vârstă și de greutate. La un asemenea turneu nu ajung persoane întâmplătoare, iar toți adversarii sunt cel puțin campioni naționali la ei în țară. În asemenea condiții, când ai o categorie cu peste 20–30 concurenți, clasarea în primii 10 este un succes, iar în top 6, când aduci puncte echipei – este ceva extraordinar. Eu personal voi da tot ce pot și sunt hotărât să ajung în fazele finale. Cu un pic de noroc la tragerea la sorți, totul este posibil.

- Cât de mult se implică totuși statul în susținerea acestui sport?

- Fiind abia la început, federația nu a obținut nicio finanțare din partea statului, iar acoperirea costurilor vine din sponsorizări atrase de către președintele organizației. Sperăm ca prin rezultatele obținute să putem convinge oficialii noștri că această disciplină merită să fie susținută pe viitor.

Alexandru Grumeza, căpitanul echipei de Armwrestling din Moldova, despre Daniel Procopciuc:
„Dacă e să transformăm în puncte toate performanțele obținute de Daniel, atunci el ar obține un punctaj mai mare decât toți armwrestlerii moldoveni din toate timpurile. Probabil tocmai din această cauză a căpătat pe plan internațional și nickname-ul de „The UNREAL”. În cazul lui, talentul s-a îmbinat perfect cu sârguința. Este fenomenal, dar nu și perfect. Uneori este prea impulsiv. În situațiile decisive, această trăsătură este periculoasă, însă muncim la aspectul dat”.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:10

1. Ardei iuti - Capsaicina pe care o contin iti stimuleaza metabolismul si iti reduce poftele. 2. Cereale integrale - Iti ofera portia de fibre si carbohidrati complecsi de care ai nevoie pentru a-ti accelera metabolismul. 3. Cafea - Cafeina stimuleaza in mod natural sistemul nervos central...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:01

Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a ordonat retragerea tuturor titlurilor regale şi militare acordate concubinei sale, prezentată oficial în urmă cu două luni la Palatul Regal din Bangkok, motivând că aceasta nu i-a respectat dorinţele şi nu a dat dovadă de loialitate, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:55

Deputatul socialist, Grigore Novac, se arată indignat de faptul că – după ce Năstase și Ceban au acces în turul doi al alegerilor locale – Dorin Chirtoacă s-a arătat (mai mult) pro candidaturii liderului ACUM. Iar asta – în timp ce pe parcursul campaniei sale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:50

O femeie de 44 de ani din Iași a fost la un pas să arunce un bloc în aer în timp ce a încercat să se sinucidă. Femeia s-a încuiat în apartament, a dat drumul la gaz, și-a tăiat venele, a băut diluant și a dat foc unui covor, transmite corespondentul MEDIAFAX....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:12

 Scorpionul este unul dintre cele mai puternice și misterioase semne, pentru că este conectat cu tumultul inconștientului și oceanul emoționalității pure. Atunci când Soarele, semn al individualității și afirmării, pătrunde în Scorpion, multe trăiri ale zodiilor ies...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:06

Conducerea Facebook a anunţat luni că a blocat patru operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupări ce se prezentau drept utilizatori ai reţelei sociale, dar erau susţinute de entităţi statale din Iran şi Rusia, informează Agerpres. Trei dintre campanii erau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:54

Existenţa vechiului oraş Mahendraparvata, odinioară una dintre capitalele imperiului Khmer, oraş menţionat în numeroase izvoare istorice, a fost în sfârşit confirmată de arheologi, folosind instrumente de ultimă generaţie, sub jungla cambodgiană, informează Agerpres,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:25

 Prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare, spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. Într-un interviu pentru Newsmaker, noul șef al întreprinderii se declară mirat că, anterior, tarifele au fost micșorate în condițiile unor tendințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:10

De anul viitor, în ţara noastră ar putea fi interzise produsele care conţin plumb: jucării, vopsele şi materiale de construcţie. Propuneri în acest sens au fost elaborate deja de responsabilii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică şi urmează să ajungă pe masa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:06

Un incident șocant a avut loc weekendul trecut la Vulcănești. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la reanimare. Un vecin al său a intrat în curtea sa și l-a bătut crunt cu o lopată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:29

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Cinci candidați au rămas în cursa pentru funcția de director al Serviciul Vamal: un actual și trei foști angajați ai instituției, dar și un șef de direcție de la Curtea de Conturi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:00

Trecem la ora de iarnă sâmbătă spre duminică, un motiv în plus de stres pentru organism, alături de schimbările bruște ale vremii. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră și, ca să ne adaptăm schimbării, avem nevoie de cel puțin două săptămâni spun medicii....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:53

 Gerrit Jan van Dorsten, în vârstă de 67 de ani, apărea pe rețeaua de socializate Facebook sub numele John Eagles și avea pe profilul diverse fotografii și clipuri video. Bărbatul de 67 de ani din Olanda care și-ar fi sechestrat timp de 9 ani copiii într-o casă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:49

Aeroportul Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest”, a obținut Premiul Mare „Big See Tourism Award” la prestigiosul festival „Creative Tourism” din Slovenia. Premiul i-a fost oferit Aeroportului pentru designul conceput de compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:48

Tragedie aviatică în Brazilia. Un pieton, un șofer și pasagerul unui avion de mici dimensiuni au murit după ce aeronava s-a prăbușit pe o stradă aglomerată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:00

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este un model de înțepenire în propria importanță. În opinia jurnaliştilor de la Politics, Năstase este modelul omului care nu învață - pentru că e sigur că le cunoaște pe toate. Totodată, portalul citat demolează ipoteza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:20

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

O problemă de matematică simplă, pentru elevii de clasa a patra, a revoltat internetul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:08

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Începând cu 2020, UE își propune realizarea unei noi agende a politicii de vecinătate. Astfel, după 10 ani, este pusă în discuție regândirea formatului și crearea unui PaE 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 09:59

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Un minor a fost batut cu sange rece de catre mai multi amici, pentru ca nu a vrut sa le cumpere alcool. Baiatul a fost dus pe un camp si impus sa-si sape propria groapa, iar apoi lasat sa zaca in cimitir.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Octombrie 2019, ora: 09:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

Horoscopul zilei de 22 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)