Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 17:43
Abonamente

Interviu 4 Octombrie 2016, ora 09:06    Din editia print

InterviuA devenit campion european la armwrestling, iar acum râvnește titlul de campion mondial

Marime Font

Foto: arhiva personală, Daniel Procopciuc

Pe arena internațională sportivă i se spune „the unreal”, adică fenomenal. Cu această poreclă nu a fost „botezat” un străin, ci Daniel Procopciuc, un cetățean al R. Moldova. Recent, tânărul de doar 21 de ani, a devenit campion european la armwrestling, categoria 75 kg (n.red. un sport de forță, între doi participanți, ce constă în prinderea palmelor, fixarea cotului și împingerea brațului adversarului până ce dosul palmei ajunge în planul cotului).

La începutul lunii octombrie, curent, conaționalul va încerca să-și adjudece și titlul de campion mondial. Când și cum a început să practice acest sport, ce sacrificii a făcut pentru ca să obțină performanță și cât de mult „îl susține” statul, am aflat chiar de la proaspătul medaliat cu aur la europene. 


Daniel Procopciuc s-a născut pe 17 ianuarie 1995 și are 21 de ani. Copilăria și-a petrecut-o în satul Chetriş, comuna Călineşti din raionul Făleşti. Antrenamentele sistematizate la armwrestling le-a început în 2013, când a devenit student la USMF „N.Testemiţanu”. În prezent este antrenat de către fraţii Grumeza (Alexandru şi Mihail). În ultimii trei ani a devenit multiplu campion la turnee naționale și internaţionale. 

- Acest sport este foarte popular în lume, dar în R. Moldova a început să fie practicat organizat, relativ, recent. Care este istoricul armwrestling în țara noastră și cum s-a dezvoltat în ultimii ani?

- Ca și în restul spațiului postsovietic, acest sport a apărut la noi la sfârșitul anilor `80, începutul celor `90. Unicul eveniment de amploare în acei ani a fost un campionat comercial care s-a ținut la clubul de noapte Mals, în primăvara lui 1996. Acel concurs s-a desfășurat în sistem open, iar câștigătorului i s-a înmânat premiul bănesc de 1000 de dolari - sumă fantastică pentru acele timpuri. După acel campionat, aici a fost o „liniște” absolută timp de 16 ani.

- Și totuși care a fost anul de cotitură pentru acest sport?
- În 2012, primii care au lansat un concurs de anvergură republicană, au fost reprezentanții companiei Boiar (frații Staver, Andrei și Vladimir). Personal consider că acesta a fost un moment foarte important în istoria și dezvoltarea ulterioară a armwrestlingului în R. Moldova. La primul campionat, iubitorii acestui sport au avut ocazia atât să concureze, cât și să stabilească legături. Cupa Boiar a devenit un eveniment bianual, dintre care unul de nivel național, iar al doilea internațional, atrăgând sportivi de top și din Ucraina, Romania, Israel, Rusia și așa a ajuns un eveniment sportiv regional important, așteptat și urmărit de către comunitate.

„Antrenamentele sunt complexe și foarte dure”

- Aparent pare că armwrestling nu necesită o pregătire îndelungată și antrenamente istovitoare, dar ce înseamnă de fapt să practici acest sport și care este volumul de muncă?
- Într-adevăr, antrenamentele pot fi mai puțin istovitoare, dar și rezultatele pe măsură – adică deloc impresionante (râde). Dincolo de glume, există această stigmatizare a armwrestlingului, cum că nu e complicat să faci o luptă - probabil din cauza că se obișnuiește să se mai facă meciuri amicale sau colegiale, în momente de relaxare. E cu totul diferit atunci când vorbim despre armwrestling ca sport. Este o disciplină complexă, se practică de regulă atât antrenamente de forță generală, antrenamente de rezistență, antrenamente pentru dezvoltarea capacităților de mobilizare și de viteză și în egală măsură trebuie să fie prezente și luptele cu partenerii.


- Înțeleg, e mult mai complicat și mai complex decât pare la prima vedere…
- Despre cât de dificil e să fii armwrestler – putem judeca foarte simplu. Multă lume este atrasă, mulți încearcă să facă antrenamente, dar de regulă, chiar și din sportivii de performanță, care vin din alte discipline și vor să se manifeste în acest sport, rămân să practice constant mai puțin de 10%. Ceilalți pur și simplu nu rezistă durerilor de tendoane, care apar după fiecare antrenament. Până la urmă, cei care încearcă – califică antrenamentele, prin prisma senzațiilor, ca fiind foarte dure.

- De ce inventar sportiv este nevoie ca să poți practica acest sport și în ce măsură dispune de acesta R. Moldova?
- În principiu, se consideră că orice sală de fitness poate fi adaptată antrenamentelor de armwrestling. Totuși, înțelegi imediat că sala este vizitată regulat de armwrestleri după următoarele lucruri:
1. Masa standardizată;
2. Multe accesorii și dispozitive (mânere) specifice, care ajută la dezvoltarea anumitor mișcări și care nu se mai folosesc în niciun alt sport;
3. Gantere foarte grele (armwrestlerii folosesc în antrenamente greutăți de 40–100 kg, pe care le ridică cu un singur braț, în amplitudine redusă);
4. Benzi elastice și cauciucuri.

- De utilaje automatizate nu aveți nevoie?

- Există și mașinării complicate care imită lupta cu adversarul, dar sunt de regulă foarte scumpe, iar atunci când ai suficienți parteneri de antrenament, te poți lipsi ușor de ele.

„Sportul te face să fii mobilizat și disciplinat”

- Când și cum ai început să practici acest sport?
- Am fost atras de acest sport urmărind filmulețe pe internet, care deveneau tot mai multe și mai captivante. Urmărind luptele vedetelor de nivel internațional, am căpătat încrederea că pot face performanță și eu. Începutul antrenamentelor a fost în ultimele clase de liceu, chiar acasă, unde mi-am făcut o sală improvizată și-mi plăcea să lupt cu prietenii și colegii - în câteva luni de antrenamente nu mai aveam concurenți prin sat…(râde)

- De la sala improvizată din sat, la performanță pe cele mai importante arene europene – e un salt enorm… Ce sacrificii ai făcut ca să obții asemenea rezultate?
- Performanța constă în rezultatele obținute pe plan internațional. Toate sacrificiile de până acum au fost doar de ordin material. Cheltuielile pentru deplasări și participare la competiții eram nevoit să le acopăr singur. Uneori când trebuie să fac categoria, renunț la anumite alimente, dar asta nu mă sperie. Unii spun că-mi pierd timpul cu antrenamentele sau când merg la competiții, dar eu reușesc să fiu și student bun și chiar găsesc timp pentru alte activități. Sportul te face să fii mobilizat și disciplinat.

Imnul R. Moldova a răsunat la festivitatea de premiere a Campionatului European

- În mai 2016 ai devenit campion european, categoria 75 kg. Cât de mult te-ai pregătit pentru această competiție?
- Pentru mine, campionatul din 2016, a fost a treia participare la europene. Prima dată, la Baku, în 2014, am reușit să mă clasez în primii șase (locurile care aduc puncte țării), dar din lipsă de experiență la nivel internațional și din cauza emoțiilor, am făcut multe greșeli. Imediat după acel turneu, împreună cu antrenorii, am revăzut schema de antrenamente, dar și tactica folosită în timpul luptei. Scopul principal pentru mine era Campionatul European, dar participam și la alte competiții intermediare, de nivel internațional pentru ca să-mi verific nivelul, punctele forte, dar și cele slabe. În 2015, la Europenele din Sofia, am devenit vicecampion, după ce în finală eram doar la doar doi centimetri de victorie, însă iarăși emoțiile unui campionat de anvergură mi-au jucat festa. Astfel, în 2016, la București, după încă un an cu gândul la europene și antrenamente tot mai intense, mi-am îndeplinit un vis - imnul R. Moldova a răsunat în timpul festivității de premiere, iar eu eram pe podium, cu trofeul principal în mână. 


- Pe lângă plăcerea de a asculta imnul țării, ce beneficii ți-a mai adus acest titlu?
- După ce am devenit campion european, am obținut dreptul să concurez la Liga Profesionistă Balcanică, categoria 80 kg. Am reușit să fiu neînvins și să aduc acasă Cupa de Campion Balcanic. A fost o victorie foarte importantă pentru mine, deoarece e un alt tip de concurs – luptă fiecare concurent cu fiecare, atât cu brațul drept cât și cu cel stâng. Fiecare victorie îți aduce puncte, iar fiindcă eu nu am avut nicio pierdere, cu punctaj maxim, am fost declarat campion. Cupa mi-a fost înmânată chiar de președintele Federației Mondiale (WAF) – domnul Assen Hadjitodorov.

- Și în R. Moldova avem Federația Națională Sportivă de Armwrestling. Care este rolul ei și în ce măsură are capacitatea să susțină sportivii de performanță?

- Federația a fost înregistrată oficial recent (în luna august, 2016). Cu toate că tentative au existat pe durata ultimilor trei ani, nu se găsea nicio persoană, care să-și asume această responsabilitate. Președintele federației este domnul Marcel Darie, iar prin intermediul acestei instituții se vor deschide multe perspective pentru sportivii noștri, dar și posibilități de a colabora cu organizațiile internaționale similare.

- Odată cu înființarea federației, cum va avea loc desemnarea membrilor lotului național și de ce suport vor beneficia aceștia?
- Până acum, membrii lotului național erau sportivii de top, dar care-și puteau asigura acoperirea cheltuielilor de deplasare pentru participarea la evenimente de rang internațional. Din 2017, regulamentul federației presupune selectarea în națională a fiecărui campion din categoria sa, iar vicecampionul categoriei este pe post de rezervă. Federația își asumă cheltuielile de înregistrare, participare și deplasare a lotului pentru Campionatul European și pentru cel Mondial.

Există riscul de a primi traume, dar este minim

- Ce abilități trebuie să aibă un sportiv, ca să fie considerat cu potențial în acest gen de sport?
- Sunt persoane foarte dotate genetic (de regulă cu tendoane rezistente și inserate într-un mod favorabil: palme mari, viteză de reacție etc.), dar nu este suficient. Astfel, avem situații când sportivii, care la prima apariție nu păreau promițători, însă prin muncă, insistență, tenacitate, dar și inteligență, reușeau să-i învingă pe cei dotați genetic, dar mai indiferenți.

- Sportul implică și multe traume, cât de periculos este armwrestlingul din acest punct de vedere?
- Ca și în orice sport, armwrestlingul nu este o excepție - există riscuri de traumatizare. Datorită adaptării unor reguli clare de desfășurare a luptelor și a nivelului înalt de arbitraj, aceste riscuri s-au redus la minim. Spre exemplu, pe durata ultimului Campionat European, la care am participat, din peste 7000 meciuri, câte se desfășoară în medie pe durata întregului campionat, nu s-a produs niciun traumatism grav. Accidentările sunt de regulă din cauza suprasolicitării tendoanelor. De obicei, acestea apar la sportivii care ajung în faze avansate ale concursului sau evoluează la mai multe categorii simultan.

- În perioada 1-10 octombrie 2016, la Blagoevgrad, Bulgaria va avea loc Campionatul Mondial de Skandenberg (Armwrestling). Ce șanse ai tu, dar și colegii tăi de echipă, să veniți acasă cu medalii?

- Este primul Campionat Mondial la care vor participa și sportivi din R. Moldova. Ne prezentăm cu un lot din 10 sportivi, care vor evolua în diferite categorii de vârstă și de greutate. La un asemenea turneu nu ajung persoane întâmplătoare, iar toți adversarii sunt cel puțin campioni naționali la ei în țară. În asemenea condiții, când ai o categorie cu peste 20–30 concurenți, clasarea în primii 10 este un succes, iar în top 6, când aduci puncte echipei – este ceva extraordinar. Eu personal voi da tot ce pot și sunt hotărât să ajung în fazele finale. Cu un pic de noroc la tragerea la sorți, totul este posibil.

- Cât de mult se implică totuși statul în susținerea acestui sport?

- Fiind abia la început, federația nu a obținut nicio finanțare din partea statului, iar acoperirea costurilor vine din sponsorizări atrase de către președintele organizației. Sperăm ca prin rezultatele obținute să putem convinge oficialii noștri că această disciplină merită să fie susținută pe viitor.

Alexandru Grumeza, căpitanul echipei de Armwrestling din Moldova, despre Daniel Procopciuc:
„Dacă e să transformăm în puncte toate performanțele obținute de Daniel, atunci el ar obține un punctaj mai mare decât toți armwrestlerii moldoveni din toate timpurile. Probabil tocmai din această cauză a căpătat pe plan internațional și nickname-ul de „The UNREAL”. În cazul lui, talentul s-a îmbinat perfect cu sârguința. Este fenomenal, dar nu și perfect. Uneori este prea impulsiv. În situațiile decisive, această trăsătură este periculoasă, însă muncim la aspectul dat”.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:10

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei VOR FI SCOASE ASTĂZI PE LINIE

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei vor fi scoase astăzi pe linie. Potrivit municipalităţii, pe ruta 34 vor fi puse în circulaţie cinci vehicule cu mers autonom şi dotate cu aer condiţionat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:58

Pictura dezgropată dintr-o pădure din judeţul Tulcea ar fi, de fapt, un fals. Întreaga poveste se pare că a fost pusă la cale de doi artişti belgieni, ca o reclamă pentru noul lor spectacol. Ei sunt cei care au trimis şi scrisoarea anonimă care dezvăluia ascunzătoarea tabloului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:54

Săptămâna începe cu lapoviță și ninsori slabe în timpul zilei și temperaturi sub limita înghețului noaptea. Un strat subțire de zăpadă se așterne în continuare, chiar dacă ziua vom înregistra valori pozitive în cea mai mare parte a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:46

Horoscopul din 19 noiembrie aduce noi provocări în rândul zodiilor datorită lui Mercur Retrograd. O zodie este foarte bine aspectată pe sectorul banilor. Zodia își va consolida relația cu șefii și va obține oportunități de a obține bani și alte câștiguri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)