Actualitate

A disparut frica

Duminica, cetatenii romani din RM au participat masiv la alegerile prezidentiale din Romania. In total, la cele 13 sectii de votare deschise pe teritoriul RM au venit 8757 de persoane. Este un numar-record de votanti, in comparatie cu cel atestat la alegerile precedente. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, pentru Traian Basescu au votat 90,7% dintre basarabeni (7963 voturi), pentru Crin Antonescu – 3,7% (323), iar pentru Mircea Geoana – 3,5% (308). Pentru a explica fenomenul electoral ce s-a produs duminica la Chisinau, am solicitat opiniile unor comentatori politici, rugandu-i sa raspunda la urmatoarele intrebari:

1. Prin ce se motiveaza prezenta inalta la vot a cetatenilor romani din RM?
2. Credeti ca se va inregistra aceeasi rata de participare si in turul doi de scrutin?
3. Cine va fi ales presedinte al Romaniei?

Igor Botan,
director executiv, ADEPT

1. Exista doua explicatii. Prima e ca au fost deschise mai multe sectii de votare, iar cea de-a doua – ca a disparut frica pentru cei care detin cetatenia Romaniei de a se expune, printr-o manifestatie publica de fapt, adica de a veni la urna de vot.

2. Probabil, va fi aceeasi participare si la turul doi de scrutin, fiindca exista interesul si am vazut ca in RM preferintele sunt foarte clar profilate. Ba s-ar putea ca la turul doi de scrutin sa vina chiar mai multi cetateni. Avem astfel de cazuri. E vorba de anul 1996, cand la turul doi al alegerilor prezidentiale au venit mai multi cetateni decat la turul intai. Acelasi lucru s-a intamplat la alegerile primarului de Chisinau in 2007.

3. Cred ca alegerile din Romania le va castiga Mircea Geoana. E punctul meu de vedere. Dar acesta e bazat pe discutiile pe care le-am avut cu sociologii romani. Eu nu ghicesc, dar impartasesc punctul de vedere al sociologilor romani.

Dan Dungaciu,
doctor in sociologie,
profesor la Universitatea din Bucuresti

1. Prezenta la vot a cetatenilor romani din RM poate fi citita prin doua grile. Pe de-o parte, un spor evident fata de ce s-a intamplat pana acum, o cifra de 8757 fiind un veritabil record. Este foarte posibil ca, daca la Chisinau conditiile de vot ar fi fost mai bune, scorul final sa fi fost si mai consistent. In acelasi context, sa remarcam faptul ca votul s-a dus masiv spre Traian Basescu, candidatul care nu a avut interventii directe la publicul basarabean sau o prezenta foarte insistenta in campania electorala de la Chisinau. Exista, din acest punct de vedere, un potential nefructificat. Pe de alta parte, daca invocam cifra de circa 120.000 de cetateni romani in RM, rezultatul poate parea modest. Dar nu trebuie sa ignoram faptul ca multi dintre posesorii de pasapoarte romanesti sunt in Romania sau au plecat deja in Occident. Mai mult decat atat, nu au existat, in opinia mea, nici campanii mediatice sistematice care sa aduca electoratul la vot, mai cu seama cetatenii romani din afara Chisinaului, mai putin informati si expusi mediatic.

2. Daca estimam astazi prezenta in stanga Prutului a circa jumatate dintre cetatenii romani din RM, pentru a se apropia de procentul de vot din Romania, basarabenii ar trebui sa fie prezenti la urne intr-un numar de 20-30.000 de oameni.

3. Ma astept ca pentru turul al doilea electoratul din RM sa devina si mai important pentru candidati, pentru ca de data asta fiecare vot conteaza si poate face diferenta.

Igor Munteantu,
director executiv, IDIS „Viitorul”

1. Prezenta masiva la alegerile de duminica a cetatenilor romani din RM se explica prin doua lucruri importante. Cred ca foarte multi cetateni romani din RM au simtit si traiesc probabil un anumit sentiment de culpabilitate pentru deteriorarea relatiilor cu Romania, chiar daca n-a fost din vina lor. Prezenta la urne duminica, in randuri imense, marturiseste de fapt incercarea lor de a reinnoda legatura si de a confirma emotional, prin participare nemijlocita, ca aceasta relatie conteaza enorm pentru dansii, pentru copiii lor, pentru ceea ce considera ei pozitiv pentru RM. A doua chestiune este ca, intr-adevar, exista niste marchere, niste indicatori simbolici in aceasta alegere din Romania. Presedintele Basescu a intrunit peste 90% din voturile date din RM. De ce? Pentru ca a vorbit in permanenta despre importanta relatiilor cu RM si romanii de aici. Acest lucru a fost oarecum apreciat si gratificat prin votul acordat.

2. In turul doi de scrutin, pentru ca multa lume este dezamagita de felul in care s-au construit optiunile electoratului in general, prezenta va fi cu siguranta mai mica, inclusiv in RM. Dar lupta va fi si mai acida si, in al doilea tur, vom observa o coalizare dintre platforme relativ incompatibile intre liberali si social-democrati, probabil.

3. Nu ma lansez cu presupuneri. Pentru moment, putem analiza doar aceste trenduri si, in functie de felul in care incompatibilitatile personale intre Basescu si liberali vor fi mai mari decat legaturile ideologice, s-ar putea ca presedintele Basescu sa aiba probleme in al doilea tur.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *