Actualitate

A doua ca mărime bancă privată din Rusia falimentează

Într-un comunicat de presă, Banca Centrală a Rusiei a informat că va deveni acţionar major la Bank Otkritie, a şaptea mare bancă din Rusia în funcţie de active, utilizând un fond dedicat curăţării bilanţurilor băncilor care au cumulat împrumuturi toxice.

„Banca Centrală a Rusiei va oferi sprijin financiar pentru banca Otkritie, garantând continuarea activităţilor sale", se arată în comunicatul băncii centrale.

Cu toate acestea, salvarea Otkritie este posibil să alimenteze îngrijorările cu privire la întregul sistem bancar din Rusia, având în vedere faptul că este vorba de a doua ca mărime mare bancă privată din Rusia. Or în ultimele două luni de pe conturile la aceasta bancă au fost retrase peste 400 de miliarde de ruble, depozite ale populaţiei şi ale companiilor.

Printre acţionarii importanţi ai instituţiei se numără câţiva miliardari, inclusiv miliardarul Vaghit Alikperov, acţionar şi preşedinte al gigantului petrolier Lukoil, dar şi influenţi oameni de afaceri din domeniul finanţelor precum sunt Vadim Beleaiev sau Ruben Aganbeghean.

Toţi au legături cu importante entităţi publice, ceea ce i-a determinat pe unii analişti să susţină că Otkritie era prea mare şi prea influentă pentru a fi lăsată să se prăbuşească.

„Pe de o parte, anunţul Băncii Centrale aduce o uşurare pe piaţă. Pe de altă parte, situaţia generală şi măsurile adoptate de Banca Centrală dau naştere la semne de întrebare cu privire la calitatea supervizării Băncii Centrale asupra uneia dintre instituţiile de credit de importanţă sistemică din Rusia", a declarat Dmitry Polevoy, economist şef la ING Bank în Moscova, citat de Reuters.

Banca Centrală a Rusiei nu a oferit detalii cu privire la sumele cheltuite pentru salvarea Bank Otkritie, dar a precizat că intenţionează să preia o participaţie de 75% după ce va evalua poziţia oficială a băncii.

Acţionarii actuali ar putea rămâne doar cu 25%, dar şi acestea ar putea fi pierdute dacă dacă se constată că valoarea capitalului băncii este negativă, scrie mold-street.com.

Până acum, cea mai mare salvare a unei bănci din Rusia a fost în 2011, când au fost cheltuite 395 miliarde ruble (6,7 miliarde de dolari) pentru sprijinirea Bank of Moscow, care la acea dată era a cincea mare bancă rusească.

Banca Otkritie, parte a hodingului Otkritie, cel mai mare grup privat din Rusia a crescut rapid în ultimii ani, preluând mai multe bănci, fonduri şi companii de asigurări, inclusiv Rosgosstrakh, cel mai mare asigurător din Rusia. Achiziţia ar fi dublat activele totale ale Otkritie la 5.000 de miliarde de ruble.

Însă viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Dmitry Tulin a subliniat că această expansiune rapidă a fost finanţată prin împrumuturi, iar banca şi-a asumat riscuri importante.

Problemele de la Otkritie au devenit publice după ce, la începutul lunii iulie, agenţia rusească de rating ACRA a acordat băncii un rating "BBB minus", citând calitatea redusă a portofoliului de credite. Ulterior, investitorii au început să vândă acţiuni Otkritie, iar luna această Moody’s a anunţat că pune ratingul Otkritie sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare. Potrivit Moody’s, în lunile iunie şi iulie depozitele Otkritie s-au diminuat cu 435 miliarde ruble (7,40 miliarde de dolari), echivalent cu 18% din pasivele băncii.

Potrivit experţilor ruşi operaţiunea de salvare a băncii va fi şi un test pentru Banca Centrală a Rusiei în realizarea unui nou plan de sanare a sistemului bancar din Rusia, constată kommersant.ru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *