Editorial

A eşuat multiculturalismul. A eşuat şi Europa?

Subiectul, la sigur, va rămâne pentru multă vreme în actualitate. Şi evident că va deveni un serios prilej de speculaţie, la „pericolul homosexualizării”, care, potrivit unor militanţi religioşi, ne ameninţă odată cu apropierea RM de Europa, adăugându-se şi cel al terorismului. Astfel, nu m-aş mira să aflu că la cel mai „echidistant post TV din Moldova”, adică la NIT, să fi fost deja realizat un amplu reportaj la temă, însoţit şi de un sondaj de opinie făcut în plină stradă chişinăuiană şi a cărui concluzie generală să fie: „nu ne trebuie nouă Europa, uitaţi-vă ce se întâmplă acolo, mai bine ne descurcăm singuri”. Cum anume ne descurcăm singuri NIT nu ne spune, căci nu acesta e scopul.

Conceptul multiculturalismului, într-adevăr, a eşuat. Cei veniţi pe bătrânul continent european nu prea au făcut efort să se integreze, „gazdele”, la un moment dat, au devenit extrem de reticente faţă de respectiva lipsă de efort. Această bubă-problemă se coace demult şi se pare că începe să se spargă. Mai ales că ea nu poate fi rezolvată simplu, prin soluţii tehnice financiare, aşa cum a fost salvată săptămâna trecută de la faliment Grecia. Şi totuşi…

Eu nu am fost niciodată în Norvegia. Am ajuns însă prin „mahala”, la Stockholm, şi am găsit acolo cei mai deschişi oameni pe care i-am cunoscut vreodată, pentru care principiul solidarităţii şi într-ajutorării sunt mai presus de orice. S-au ars!, veţi spune? Posibil. Dar vreau să cred că, arzând, vor avea putere să renască asemenea Păsării Phoenix, dar să renască şi întreaga Europă. Altminteri, ar însemna că Binele nu mai are putere asupra Răului.

Vreau să cred că lupta nu e pierdută, că statele europene vor încerca să facă ordine, să fie mai dure cu manifestările extremiste, fără a restricţiona însă, de dragul măsurilor de securitate, drepturile democratice ale celorlalţi cetăţeni. Inclusiv la libera circulaţie. Inclusiv ai celor din afara Uniunii Europene. În caz contrar, cu adevărat, după ideea de multiculturalism, va eşua şi Europa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *