Actualitate

A fost elaborat Programul Naţional privind controlul tutunului pentru anii 2017-2021

Potrivit autorilor programului, scopul acestuia constă în ameliorarea stării de sănătate a populaţiei prin reducerea consumului de tutun şi produselor conexe, precum şi asigurarea punerii în aplicare a Convenţiei-cadru la care Republica Moldova a aderat în anul 2009 şi a Protocoalelor la Convenția dată şi legislației Uniunii Europene în domeniul controlului tutunului.

Programul prevede alinierea, până în anul 2019, a legislaţiei naţionale în domeniul controlului asupra tutunului, în conformitate cu legislația Uniunii Europene. Se urmăreşte instituirea unui sistem naţional de supraveghere şi monitorizare a tendinţelor privind morbiditatea şi mortalitatea provocate de consumul articolelor din tutun. O altă prevedere ţine de identificarea precoce şi cuprinderea în programe de consiliere până la 80%, către anul 2021, din populaţia fumătoare, precum şi de tratament, la adresare, a persoanelor dependente de tutun.

Până în 2018, se planifică crearea locurilor de muncă fără fumat, prezentarea propunerilor Ministerului Finanţelor privind impozitarea produselor ce conţin tutun, pentru a fi examinate în cadrul elaborării Obiectivelor politicii fiscale şi vamale pe termen mediu ca parte componentă a Cadrului Bugetar pe Termen Mediu.

Costul estimativ al implementării Programului este de peste 30 de milioane de lei, bani care se preconizează a fi obţinuţi din surse de finanţare interne şi externe.

Consumul tutunului este asociat cu unul din factorii principali de risc major şi agent cauzal la cel puţin şase grupe de boli cronice devastatoare, precum cele cardiace, cancerul, bolile cerebro-vasculare, diabetul, bolile pulmonare distructive şi ateroscleroza.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *