Actualitate

A fost inaugurat pavilionul Republicii Moldova la Expo Milano 2015

Pavilioanele care acoperă o suprafață de 1.1mln. m², vor fi un punct de atracție pentru cei peste 21mln. de vizitatori din toate colțurile lumii. Republica Moldova participă, în premieră, la această importantă expoziție mondială cu pavilion propriu, fiind inaugurat de o delegație oficială, în următoarea componeneță: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al RM în Republica Italiană, Dna. Stela Stîngaci; șeful Cabinetului Viceprim-Ministrului, Ministrului Economiei al RM, Dl. Ion Lupan, Vice-Comisarul Pavilionului RM, Dna. Dona Școla și Managerul de Proiect ”Expo Milano 2015”, Dl. Radu Balan. În cadrul ceremoniei de inaugurare, pavilionul RM a atras atenția a sute de vizitatori, care au avut parte și de o degustare a celor mai bune vinuri moldovenești, care ne duc faima în lumea întreagă.

Pavilionul RM, finalizat integral la data inaugurării, este rezultatul colaborării între artistul vizual autohton, Pavel Braila și arhitecții studioului ”Gorgona”; acesta prezintă o triadă de elemente: ” filmul ”JOC. Energie pentru viață” și instalațiile ”Moldova Celeste” și ”Floarea Solară”. La finalizarea expoziției, Pavilionul va fi demontat și transportat în Moldova pentru a putea fi vizitat și de oamenii de aici.

Gazdele, care vor întâmpina cu zâmbet milioanele de vizitatori ai Expo Milano 2015 și le vor relata despre istoria, tradițiile și oamenii frumoși ai Moldovei, vor fi moldoveni din diaspora din Italia angajați pentru a reprezenta țara pe întreaga durată a expoziției .

Participarea Republicii Moldova la Expo Milano 2015 este un eveniment de anvergură, ce reprezintă un element esenţial pentru creșterea notorietății și vizibilității Moldovei pe plan mondial, o oportunitate pentru promovarea industriilor agroalimentare, vitivinicole și textile a RM pe piața Uniunii Europene și o ocazie unică pentru a promova companiile moldovenești, interesate de parteneriate internaționale și extinderea relațiilor de export.

Organizația pentru Atragere Investiții și Promovare Exporturi din Moldova (MIEPO), în calitate de administrator al proiectului de participare a Republicii Moldova la EXPO 2015, a pregătit un program vast și complex pentru businessul autohton. Vor fi realizate ateliere și evenimente de nișă pentru companiile moldovenești, atât în Milano, cât și în alte regiuni ale Italiei. Producătorii moldoveni vor avea posibilitatea de a organiza prezentări și întâlniri cu potențiali parteneri străini în cadrul pavilionului Republicii Moldova, unde, pentru aceste scopuri, este rezervat și amenajat etajul doi. Producătorii locali, vor avea de beneficiat și din explorarea pavilioanelor altor țări prezente la expoziție, unde vor fi prezentate soluții și inovații în sectorul agroalimentar și cel industrial. Suplimentar agendei expoziționale, organizatorii și-au exprimat promptitudinea de a realiza vizite de studiu la companiile producătoare italiene, pentru a oferi companiilor din Moldova posibilitatea de a prelua, de la colegii italieni, know-how-ul din procesul de producție, precum și expertiza comercială a acestora.

Potențialul investițional și de comerț extern al Republicii Moldova va fi prezentat vizitatorilor EXPO 2015 în contextul diferitor evenimente specializate, care vor reflecta activitatea sectoarelor prioritare ale economiei naționale. Din luna mai până în octombrie vor fi realizate programe specializate pentru vinificatori, industria textilă, producătorii de fructe, sectorul turistic, etc. Ca și exemplu, în luna octombrie, va avea loc "Conferința mondială a distribuitorilor de vinuri moldovenești", care va include o prezentare publică cu degustare a celor mai bune vinuri moldovenești, precum și prezentarea acestora pentru presa locală de specialitate și o conferință cu participarea distribuitorilor internaționali, a rețelelor de comerț și a producătorilor de utilaj; sunt planificate vizite și ateliere în cadrul companiilor italiene, producătoare de vinuri.

”EXPO” este una din cele mai importante expoziții mondiale generice. Din momentul instituirii, în 1851, evenimentele ”EXPO” au devenit simbol al industrializării și constituie o platformă deschisă pentru demonstrarea progreselor tehnice și tehnologice. În cadrul expozițiilor mondiale, statele promovează idei și tehnologii care schimbă lumea. La EXPO 2015 vor lua parte 140 de țări și numeroase organizații internaționale. Numărul vizitatorilor va depăși cifra de 20 mln, iar suprafața totală a expoziției va constitui 1,1 mln km pătrați.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *