Cultură

A fost inaugurată expoziţia dedicată pictoriţei Valentina Rusu-Ciobanu

La Muzeul Naţional de Artă a avut loc inaugurarea expoziţiei dedicată aniversării a 95-a de la naşterea Valentinei Rusu-Ciobanu. Pictate în anii ’50-’60-’70 ai secolului trecut, lucrările Valentinei Rusu-Ciobanu emană o prospeţime uluitoare, un spirit novator şi o enormă dragoste pentru pictură.

„Un artist dinamic, care mereu a experimentat şi a mers prin acea variaţie de cromatică a anilor ’60, în urma dezgheţului, după care s-a orientat spre ideea fotografiei – o perioadă excepțională a artistei. Această expoziţie cuprinde toate cele trei perioade”, a menționat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei (MNAM).

„O consider o figură de primă importanţă în arta secolului XX, cred că e mai subtilă decât acei care făceau revoluţii în artă, acei care nu doreau să recunoască valorile naţionale şi se pretindeau internaţionali. Iată cu această capodoperă s-a lansat şi se menţine. Cred că dacă opera ei ar fi prezentă în orice muzeu prestigios din lume, ne-ar face mare cinste”, a declarat criticul de artă, Tudor Bragă.

„Vedem că a început ca un pictor academic care stăpânea la perfecție meşteşugul artei picturale, dar care în același timp, a fost şi a rămas deschis tuturor experimentelor noi în materie de artă. Acest autor în egală măsură clasic a ştiut să fie modern la momentul potrivit, să rămână mereu actual”, a menționat ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, prezent la eveniment.

Expoziţia personală prilejuită de aniversarea a 95-a de la naşterea Valentinei Rusu-Ciobanu va fi deschisă până pe 7 decembrie.

Sursa: trm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *