Economie

A fost lansată Confindustria Moldova

La eveniment a participat şi şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Dirk Schubel. „Constituirea Confindustria Moldova reprezintă mai curând o îmbunătăţire a relaţiilor UE-Chişinău, dar şi a relaţiilor dintre Italia şi R. Moldova. Delegaţia UE va oferi tot sprijinul necesar investitorilor italieni”, a precizat Schubel.

Subsecretarul Ministerului de Economie din Italia, Catia Polidori, care a avut pe parcursul zilei şi o întrevedere cu premierul Vlad Filat, a declarat că există un mare interes ca R. Moldova să facă parte din UE şi că Italia va fi prima care va da imboldul că spaţiul european are nevoie de R. Moldova. În cadrul întrevederii cu Vlad Filat, Catia Polidori a precizat că scopul Italiei este de a avea în Moldova o mie de întreprinderi cu capital italian, iar circuitul comercial între cele două state să ajungă la 1 miliard de euro. Oficialul italian s-a referit şi la acordurile semnate între Italia şi R. Moldova în domeniul economic, precizând că ultimul care a intrat în vigoare în această lună vizează evitarea dublei impozitări.

Viceministrul Economiei al Republicii Moldova, Sergiu Ciobanu, prezent la eveniment, a precizat că exporturile din R. Moldova către Italia au crescut în prima jumătate a anului cu aproximativ 50% faţă de anul trecut. „Cetăţenii moldoveni, plecaţi la muncă în străinătate, se pot întoarce acasă şi se pot angaja în firme italiene la ei în ţară. Îndemnăm antreprenorii cu idei de afaceri să bată insistent la uşile ministerului, suntem deschişi spre colaborare”, a mai spus Ciobanu.

La eveniment a participat şi ambasadorul Italiei în R. Moldova, Stefano De Leo, potrivit căruia, Italia are rolul de a deschide R. Moldova către familia europeană.

„Confederaţia patronatelor italiene a contribuit ca Italia să devină una din cele mai dezvoltate ţări din lume. Italia este printre primele ţări care investeşte în industria din Moldova, prima la acest capitol fiind Rusia”, potrivit vicepreşedintelui Confindustria, Edoardo Garrone.
În prezent, în R. Moldova există peste 700 de firme cu capital italian.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *