Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Carte 15 Februarie 2015, ora 10:55

A fost lansată o antologie a poeziei lui Grigore Vieru

Marime Font

O antologie a poeziei lui Grigore Vieru, întitulată “Inscripţii pe stîlpul porţii”, a fost lansată sîmbătă seară la Filarmonica Naţională “S. Lunchevici” din Chişinău, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naşterea marelui poet. 

Lansarea a avut loc în cadrul unui spectacol de muzică şi poezie, întitulat “Testament”, pe care l-a susţinut interpretul Fuego din România.

Academicianul Nicolae Dabija a precizat pentru MOLDPRES că antologia este “o Biblie a poeziei. Este un mare merit al doamnei Lilia Bob de la Asociaţia Culturală “Regal d`Art” din Botoşani, dar şi al interpretului Fuego, care, prin intermediul cîntecelor sale, a trezit interesul românilor pentru creaţia lui Grigore Vieru”.Potrivit lui Nicolae Dabija, cartea “Inscripţii pe stîlpul porţii” are aproximativ o mie de pagini, este făcută mai mult pentru bibliofili şi nu va fi pusă în vînzare, dar va fi distribuită în cele mai importante biblioteci din România şi Republica Moldova. Antologia conţine şi un manuscris al poetului Grigore Vieru, dedicat lui Fuego. Tirajul cărţii este de circa o mie de exemplare.

Spectacolul de muzică şi poezie “Testament” al lui Fuego a fost prezentat anul trecut la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, România, unde este angajat interpretul. Luni, 16 februarie, concertul va avea loc în localitatea de baştină a poetului Grigore Vieru – satul Pererîta din raionul Briceni.

Pentru acest spectacol, Fuego (Paul Surugiu) a obţinut Premiul pentru interpretarea celui mai bun spectacol al Teatrului “Alexandru Davila”. O editură şi o asociaţie culturală din România au oferit două premii pentru cel mai bun spectacol al anului trecut, iar Săptămînalul “Literatura şi Arta” al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova i-a oferit lui Fuego o diplomă pentru cea mai bună interpretare a poeziei lui Grigore Vieru.

Moldpres

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul