Astăzi 23 Ianuarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Editorial 26 August 2015, ora 09:24    Din editia print

Marime Font

A fost odată un stat care se numea Republica Moldova

101 de nopți.

A fost odată un stat care se numea Republica Moldova. Neavând pe cine da vina pentru problemele cronice de corupție și sărăcie care îngropau statul, oligarhii din acel stat au jurat să se răzbune pe cei care le-ar putea amenința împărăția. Și pentru că nu mai găsiseră pe nimeni, ei s-au hotărât să încerce să elimine ideea unionistă din sufletele și mintea oamenilor.

Zis și făcut: acum 101 zile am fost ridicat din fața liceului Gheorghe Asachi unde mă întâlnisem cu profesori din mai multe instituții de învățământ din Chișinău și escortat de colaboratori ai Serviciul de Informații și Securitate până la graniță. Fără nicio motivație, am primit înștiințarea că sunt persoană non-grata pe o perioadă de cinci ani.

Loading...


Au urmat și sper să ia sfârșit cât mai curând o serie de gânduri negre, la care ajungeam de regulă nopțile, reflectând asupra nedreptății pe care am suferit-o. În fond, cele mai mari lupte în viața asta trebuie să le dai cu tine, cu propria voință și credință. Și cu acea umbră de îndoială: dar dacă totuși?

Dacă lumea se va speria de expulzare și nu vor mai ieși în număr mare în stradă?
Ce vor crede oamenii care nu mă cunosc despre interdicție?
Cum va fi privită mișcarea unionistă dupa aceasta?
Dacă reacția față de unire a celor din România va fi influențată de știrea că un cetățean român e expulzat din statul cu care vrem să ne unim?
Vom avea tăria de a ne ține de planurile pe anul acesta?
Ce probe îmi vor fabrica securiștii de la Chișinău?

Și cum le întorceam eu pe toate părțile, în cele 101 de nopți, gândurile negre se destrămau ziua.

Am pierdut procesul intentat în prima instanță și am interdicție încă patru ani și aproape nouă luni de acum încolo de a intra în Republica Moldova. Dar nu mă așteptam la altceva, cunoscând faptul că justiția de peste Prut este obedientă total puterii politice. Ce m-a amuzat a fost tentativa de probe aduse împotriva mea: capturi de pe Facebook, poze cu mine la manifestații publice, apariții în presă. Nimic care să justifice expulzarea. A întrebat judecătorul dacă vreodată am luat parte la acțiuni sau manifestații violente. Răspunsul celor de la SIS a fost că am fost întotdeauna pașnic, dar, vedeți voi, nu am voie să mă exprim asupra Unirii, în calitate cetățean străin. Deci, concluzia lor: trebuia să tac atunci când eram la Chișinău!

Nu am fost privit cu reticență, cum mă gândeam. Am fost primit cu brațele deschise, chiar cu diplome și distincții de către fundații și asociații a căror activitate o admiram până atunci, cum ar fi Fundația Mihai Viteazul, Clubul Militar de Reflecție Euroatlantică sau CIADO, de către autoritățile locale de pretutindeni, în special Consiliul Județean Prahova, Consiliul Local Iași - unde am și ținut o cuvântare în cadrul ședinței, Primăria Iași, și am întâlnit mulți alți oameni pe care se poate conta în lupta pe care o ducem. Chiar politicienii mari de la București au luat poziție, de la unii chiar neașteptându-mă: chiar dacă l-am contrazis de-a lungul timpului, Radu Carp a avut o poziție demnă (de ce nu tot PNL-ul?), premierul Ponta mi-a promis ceva (dar nu s-a ținut de cuvânt), ministrul de externe Aurescu a cerut ferm părții omoloage explicații. Cel mai mult m-au bucurat însă reacțiile românilor de pe toate meridianele, sutele de mesaje de susținere și manifestațiile care au avut loc, în special cele venite de la tinerii din Basarabia; oamenii care, după părerea mea, merită tot ce e mai bun în lumea asta.

Rezultatul dorit nu a fost atins nici pe departe de oligarhii de la Chișinău: mai multă notorietate au făcut ideii unioniste.

Forța și constanța celor care doresc unirea nu a scăzut cu nimic, ba chiar ritmul s-a întețit. Citeam dăunezi, amuzat, un editorial, din ciclul celor scrise la comandă politică, că această continuitate e chiar suspectă și parte a unui plan ascuns de Unire: „evenimentele unioniste apar constant, aproape programatic în peisajul românesc din ultima vreme”. Autoarea are parțial dreptate în ceea ce scrie: le programăm și le facem conform unui plan concret, dar deloc ascuns. Alte voci, din neștiință sau rea voință, spun că ar fi o scădere a numărului unioniștilor din România, acesta ajungând la 67,9% față de cele trei sferturi cu care erau obișnuiți. Nimic mai fals: numărul celor care se opun Unirii până în 2018 conform studiului făcut în iulie de Inscop sunt în procent de doar 14,8%, ceea ce ne duce la un procent net care depășește cifrele sondajelor anterioare. Suntem analizați, victime ale diversiunii, atacați prin unele portavoci (de rang din ce în ce mai înalt), deci CONTĂM.

Un sondaj de opinie serios se lasă încă așteptat în Republica Moldova, dar este vizibil cu ochiul liber că numărul unioniștilor este în creștere, procent accelerat de toate procesele interne de la Chișinău și externe, din regiune. Marile manifestații pentru Unire care au avut loc în Piața Marii Adunări Naționale în mai și iulie,impresionantul marș spre Țară al Tinerilor Moldovei trebuie să facă ca România să ia frâiele problemei reîntregirii în mâini. Faptul că mesaje de felicitare pentru tineri au fost emise atât de premier cât și de președinte nu arată altceva decât că ACUM unirea este subiect pe agenda zilei al statului român. E nevoie de intensificarea măsurilor concrete realizate în ultimii ani. Amploarea manifestațiilor a făcut ca și opinia publică din străinătate să urmărească fenomenul, după cum se vede din ultimul articol despre Unire apărut în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Scenarii viabile și studii privind viitoarea reunificare au început să apară. Experții Dan Dungaciu și Petrișor Peiu au lansat GO FOR MOLDOVA, un program de asistență financiară care ar permite integrarea economică aprofundată dintre cele două state. E foarte bine că se discută, din schimburile de idei rezultă progresul. Ultima propunere de entitate statală este un conglomerat între România și Republica Moldova, în care aceasta din urmă să delege atribuțiile de politică externă, apărare și justiție către Țara-mamă. Este rolul experților să ajungă la formulele cele mai bune, a populației să le accepte și a clasei politice de la București să pună pe masă oferta concretă.

Trăgând linie după interdicție, balanța este net pozitivă, în ciuda nopților pline de gânduri.
Dar rușinea comisă împotriva mea și împotriva ideii unioniste trebuie să ia sfârșit.
Protipendada de la Chișinău trebuie să înțeleagă că un om nevinovat nu poate fi pedepsit pentru ideile sale și că, dacă întrețin această nedreptate, vor plăti înzecit.
Ca să ajungem la Unire, măsura abuzivă trebuie să fie anulată. Acum!
 

Un articol de: George Simion
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:22

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

O persoană din anturajul lui Michael Schumacher l-ar fi fotografiat pe fostul pilot imobilizat la pat, în locuința sa din Geneva. Se pare că fotografiile sunt scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:55

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O tânără de 25 de ani din satul Țipala, raionul Ialoveni, a suplinit bugetul familiei sale cu un sfert de milion de lei în doar câteva clipe. Tatiana Poiata s-a bazat pe intuiția soțului și a cumpărat două bilete ”Loto+”, ediția a treia, de la un chioșc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Primăria orașului Orhei planifică să finiseze în acest an iluminarea cu reflectoare roșii intermitente a tuturor trecerilor pentru pietoni din oraș. Asta după ce experimentul început acum 2 ani, un proiect inițiat de Ilan Șor pentru a asigura securitatea pietonilor pe timp de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:34

Românii braconează tot!

Românii braconează tot!

 Un caz deosebit, dar extrem de îngrijorător. Acest codalb (Haliaeetus albicilla) a fost gasit de către un paznic de vânătoare, incapabil să zboare, într-un câmp din comuna Fântânele, lângă orașul Zimnicea - Teleorman. Cu ajutorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Misteriosul coronavirus din China ar fi SĂRIT la oameni de la șerpi, potrivit unui studiu apărut în Journal of Medical Virology

Misteriosul coronavirus din China ar fi SĂRIT la oameni de la șerpi, potrivit unui studiu apărut în Journal of Medical Virology

Pe măsură ce noul coronavirus face tot mai multe victime, oamenii se întreabă de unde a venit virusul? Un studiu publicat aseară de 4 cercetători chinezi în revista Journal of Medical Virology arată spre șerpi. Mai exact, spre cele două specii de șerpi des...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:55

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:50

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

Funcționar, către subordonați: „Bag dosarul în altă comisie, până când găsesc măcar un membru să dea aviz pozitiv”.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Ianuarie 2020, ora: 08:45

O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu

O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu

Sistemul exoplanetar XO-1, aflat la o distanţă de 536 de ani lumină, va primi două nume româneşti pentru corpurile sale, respectiv steaua „Moldoveanu” şi exoplaneta „Negoiu”. Denumirile au fost date ca urmare a campaniei „IAU100 NameExoWorlds”, al...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2020, ora: 08:22

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievală: „Au murit mulţi oameni, că nu-i pute îngropa“

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievală: „Au murit mulţi oameni, că nu-i pute îngropa“

În secolul al XVII-lea, Moldova a fost lovită grav de epidemia de ciumă. Pentru a stârpi boala, domnitorii au apelat, cu predilecţie, la preoţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Sergiu Sîrbu se teme de „colegii” din PSRM? Democratul admite că ar putea fi arestat chiar la următoarea ședință a Parlamentului

Sergiu Sîrbu se teme de „colegii” din PSRM? Democratul admite că ar putea fi arestat chiar la următoarea ședință a Parlamentului

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu nu exclude că ar putea fi arestat la prima ședință din acest an a Parlamentului. El a declarat în cadrul emisiunii Butonul Roșu de la Moldova 1 că i-au fost deschise dosare penale și se fac presiuni și asupra altor deputați PD.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:06

O ucraineanca de 19 ani și-a vândut VIRGINITATEA pentru 1,3 milioane de dolari unui afacerist din MUNCHEN

O ucraineanca de 19 ani și-a vândut VIRGINITATEA pentru 1,3 milioane de dolari unui afacerist din MUNCHEN

Bruneta a publicat un mesaj-video prin care isi anunta oferta. Pe langa filmulet, tanara a postat si cateva fotografii senzuale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:00

Cel mai recent, în Europa Kaufland a intrat pe piaţa din Republica Moldova în 2019, când a deschis două hipermarketuri cu preţuri mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Cum arată ambițiile lui Putin de modernizare a Rusiei, o țară cu economie anemică și infrastructură învechită

Cum arată ambițiile lui Putin de modernizare a Rusiei, o țară cu economie anemică și infrastructură învechită

Sute de miliarde pentru ambiţii titanice. Vladimir Putin a lansat un program de investiţii fără precedent pentru a moderniza o Rusie cu economie anemica, scrie publicația franceză La Tribune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:44

SUA: Un mort şi şapte răniţi, într-un incident armat la Seattle

SUA: Un mort şi şapte răniţi, într-un incident armat la Seattle

 O persoană a fost ucisă şi alte şapte rănite miercuri în timpul unui incident armat în centrul oraşului american Seattle, au anunţat surse ale poliţiei şi medicale, relatează AFP. ''Poliţia investighează un incident armat'' survenit în apropierea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:33

60 de PIETONI care traversau strada neregulamentar au murit în accidente rutiere

60 de PIETONI care traversau strada neregulamentar au murit în accidente rutiere

În perioada anului 2019, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 344 de accidente rutiere în rezultatul cărora 58 de pietoni care traversau strada neregulamentar și-au pierdut viața, iar 295 s-au ales cu traumatisme. Dat fiind faptul că abaterile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:19

VIDEO// Incendiu de vegetație, la Strășeni. Jumătate de oraș a rămas fără lumină

VIDEO// Incendiu de vegetație, la Strășeni. Jumătate de oraș a rămas fără lumină

Incendiu de vegetație, la Strășeni. Jumătate de oraș a rămas fără lumină

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:15

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Președintele să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu / DOC

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Președintele să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu / DOC

Guvernul a avizat proiectul de lege privind modificarea Constituției. Inițiativa propune schimbarea modului de numire în funcție a judecătorilor și reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:08

Ion Chicu e supărat pe Franța și Germania?: „E nevoie de înțelepciunea și inteligența autorilor Tratatului de la Elysee pentru a consolida echilibrul în lume”

Ion Chicu e supărat pe Franța și Germania?: „E nevoie de înțelepciunea și inteligența autorilor Tratatului de la Elysee pentru a consolida echilibrul în lume”

„Tratatul de la Elysee, probabil, este una din cele mai bune probe a impactului benefic al inteligenței și înțelepciunii”, se spune într-un mesaj al premierului Chicu, cu ocazia aniversării unui oarecare „Tratat de la Elysee”

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)