Cultură

A fost selectat bustul lui Grigore Vieru pentru Aleea Clasicilor

Luni, in incinta Centrului Expozitional „C. Brancusi”, in cadrul unui concurs organizat de catre Ministerul Culturii, juriul a selectat bustul lui Grigore Vieru care va fi instalat pe Aleea Clasicilor Literaturii Romane din Gradina publica „Stefan cel Mare si Sfant”, pe 14 februarie, cand poetul ar fi implinit 75 de ani.

Concursul a fost anuntat pe 15 noiembrie si s-a desfasurat in doua etape. La prima, care a avut loc pe 30 decembrie, juriul, avandu-l in frunte pe fiul poetului, Calin Vieru, iar in calitate de vicepresedinte pe Nicolae Raileanu, sef al Directiei patrimoniu si resurse turistice al Ministerului Culturii, a ales patru busturi. Acestea apartin lui Ion Zderciuc, Tudor Cataraga, Mihai Damian si, respectiv, la doi coautori – Victor Macovei si Ruslan Tihonciuc. Cele patru lucrari urmau sa fie finisate pentru a fi prezentate in etapa a doua a concursului.

Selectia a fost destul de riguroasa, membrii juriului avand obiectii la fiecare mostra. Arhitectul Nicon Zaporojanu a afirmat, bunaoara, ca e o mare povara de a alege unul dintre acestea care sa-l reprezinte pe poet in adevarata sa dimensiune fizica si spirituala, iar artistul plastic Sergiu Cuciuc a declarat ca nu cunoaste un Grigore Vieru mai firesc si mai frumos decat cel din pictura lui Igor Vieru. La randul sau, Nicolae Raileanu a mentionat ca cerintele pentru elaborarea bustului sunt clasice: „Ca dimensiune, inaltime si marime, bustul trebuie sa fie identic cu cele existente deja pe Aleea Clasicilor, doar ca trebuie sa se evidentieze prin specific si calitate”.

Dupa mai multe dezbateri, cu sapte voturi pentru si patru contra, juriul a ales bustul realizat de tinerii sculptori Victor Macovei si Ruslan Tihonciuc. Solicitata de TIMPUL, sotia regretatului poet, Raisa Vieru, a spus ca acesta reprezinta mai firesc chipul si zambetul lui Vieru, asa cum era in viata, mai cu seama la intalnirile sale cu micii cititori. Totodata, ea a marturisit ca le-a facut autorilor mai multe obiectii, urmand ca de acestea sa se tina cont pana la turnarea bustului in bronz. In acelasi timp, Raisa Vieru a tinut sa sublinieze ca busturile celorlalti participanti la concurs ar putea fi instalate la Scoala nr. 83 din Chisinau, care poarta numele poetului, la muzeul ce urmeaza a fi deschis la bastina lui – Pererata, precum si unul la Straseni. Presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, a relatat ca pe 18 ianuarie, de ziua mortii poetului, o replica a bustului de la Alba-Iulia, realizata de Romi Adam, va fi instalata pe strada cu acelasi nume din Chisinau.

Tot ieri, 2010 a fost declarat anul Grigore Vieru. Decizia a fost adoptata de catre autoritatile municipale, in cadrul sedintei operative saptamanale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *