Astăzi 3 Aprilie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 2 Aprilie 2020
Abonamente

Actualitate 28 Februarie 2020, ora 00:53

opinieA început acțiunea americano-europeană de anihilare a președintelui pro-rus Igor Dodon

Marime Font

„Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” e un spectacol de succes al Teatrului Național din București, jucat, de altfel, și la Chișinău. Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film „Căsătorie în stil Italian” (cu Sophia Loren şi Marcello Mastroianni în rolurile principale).

Divorzio all'italiana

Un cuplu trecut de prima tinerețe divorțează după o relație pasională de peste un sfert de secol. Mariajul este desfăcut pentru a rezolva problemele personale și a reface reputația eroilor care în final se văd împliniți ca mamă și tată.

Loading...


Nu zic că despărțirea celor șase deputați în frunte cu Andrian Candu de Partidul Democrat se va încheia cu un happy end ca în filmul cu Sophia Loren și Marccello Mastroianni. Asta nu știe nimeni.

Un lucru este cert însă. Scindarea din PDM rezolvă niște probleme. De aceea, nimeni nu merită nici aplaudat, nici pus la stâlpul infamiei. Nici compătimit, nici blamat.

Divorțul pare a fi reciproc avantajos și pentru PDM, și pentru grupul disidenților autointitulat „Pro Moldova”. Nu afirm că ruptura ar fi înscenată. Asta de asemenea nu avem de unde ști pentru moment. Dar nu încape îndoială că dacă nu exista, separarea dintre Pavel Filip și Andrian Candu urma să fie inventată.

O furtună într-un pahar cu apă

Desprinderea celor șase de Partidul Democrat a stârnit emoții puternice. Unii l-au acuzat pe Candu că vrea astfel să-l reabiliteze pe Plahotniuc și chiar să pregătească revenirea acestuia la Chișinău. Pavel Filip a fost făcut cu ou și oțet pentru trădarea cauzei europene și dorința de a intra la guvernare cu PSRM.

Până la urmă, totul a fost o furtună într-un pahar cu apă. Nu zic că s-a iscat mult zgomot pentru nimic. Tapajul în jurul plecării celor șase deputați din PDM era firesc și își avea rosturile lui.

Nu în zadar, protagoniștii divorțului politic, Pavel Filip și Andrian Candu, deși s-au apostrofat reciproc, au fost mult mai cumpătați decât mass-media sau experții care au comentat surescitați la culme evenimentul.

Ambii în cele din urmă au regretat despărțirea. Și-au vărsat năduful asupra celuilalt, bineînțeles, dar nu au întrecut măsura. Nu și-au ridicat poalele în cap, după cum procedează adesea politicienii certați de la noi.

Din acest punct de vedere, mi se pare simptomatică reacția lui Pavel Filip. El a declarat că a luat act de plecarea celor șase deputați, fapt ce, în opinia sa, „va face bine” și partidului, și persoanelor care au ales să plece.

Partidul „curățat” și pionul indispensabil

De bună seamă, separarea de Andrian Candu și oamenii săi îi oferă posibilitatea PDM-ului să pretindă că s-a curățat de adepții lui Plahotniuc și e pregătit pentru un dialog politic cu celelalte partide. Pe de altă parte, noul grup „Pro Moldova” poate juca lejer în Parlament rolul „buturugii mici” sau „pionului indispensabil”.

De altfel, Pavel Filip încă acum câtva timp a început a pregăti terenul pentru relansarea formațiunii sale politice. Două săptămâni în urmă el declarase că votul pentru „Guvernul Chicu este un capitol încheiat”, lăsând să se întrevadă că în noile condiții PDM este dispus să revină la putere.

Deja după plecarea grupului Candu, liderul democrat a reiterat că „nu se mai poate continua așa”. PDM urmează să se lămurească, a spus el, ori trece în opoziție, ori intră la guvernare.

Pavel Filip mai întotdeauna caută să mențină suspansul, evitând să dea pe față cu cine Partidul Democrat va face coaliție. Sau împotriva cui vrea să rămână în opoziție. Sugerează totuși că partidul său este deschis pentru discuții cu toate formațiunile politice.

Enigmatic și neînțeles

Enigma care învăluie poziția democraților provoacă fel de fel de supoziții și speculații, una mai abracadabrantă decât alta. Se afirmă cum că fruntașii PDM ar avea dosare penale și de aceea s-ar teme de Dodon. Sau, dimpotrivă, se insinuează că ar fi bătut palma în culise cu PSRM pentru a beneficia împreună cu socialiștii de niște finanțări oculte.

Până la proba contrarie, toate acestea sunt apă de ploaie. Ca și acuzațiile că partidul Maiei Sandu ar fi fost finanțat din fundația „Open Dialog” a controversatei Ludmila Kozlovska. Deși, din neglijență, PAS și PPDA au participat la evenimente organizate de aceasta, de aici și până la o sponsorizare secretă din fonduri dubioase este o cale mult prea lungă.

În treacăt fie spus, se creează impresia că lui Pavel Filip îi convine misterul care planează asupra partidului său. Și nici nu-i de mirare. El are doar de câștigat de pe urma acestui fapt. Democrații profită de situație pentru a-și crește vizibilitatea pe scena politică.

PDM în prezent este în situația eroinei lui Sophia Loren din comedia italiană amintită mai sus. Cu cât mai neînțeleasă și inaccesibilă pare, cu atât este mai dorită.

Dodon, care mai ieri excludea orice alianță cu PDM, azi îi face avansuri. Îi dă de înțeles că o coaliție de guvernământ PSRM-PDM este posibilă. Îi sugerează chiar portofoliile pe care ar putea să le dețină.

De cealaltă parte, blocul ACUM înclina recent să semneze cu democrații o declarație privind parcursul european al Republicii Moldova. Maia Sandu, la rându-i, lasă să se întrezărească faptul că ar putea coopera cu partidele parlamentare care vor pune umărul la înfrângerea lui Igor Dodon în viitoarele alegeri prezidențiale.

Totodată, Pavel Filip susține că încă nu știe dacă PDM va avea un candidat la alegerile prezidențiale din toamnă. Nu-i exclus, declară el, ca democrații să sprijine un candidat unic. „Acest lucru va fi decis de către toți colegii din partid pentru că trebuie luată în considerație conjunctura politică și sigur că vom avea discuții”.

Un capitol nou

Părerea mea este că toate aceste lucruri sunt legate. PDM este pregătit, împreună cu PAS și PPDA, să pună începutul unui nou capitol politic în Republica Moldova. Este tot mai evident faptul că SUA și UE sunt îngrijorate de ultimele evoluții de la Chișinău, iar democrații nu au cum să neglijeze acest aspect.

Nu exclud, ce-i drept, ca PDM să accepte într-o anumită situație o coaliție cu PSRM. Dar cu o condiție: partidul lui Pavel Filip să fie vioara întâi în guvern și să pună capăt derivei Republicii Moldova spre Est. Această opțiune ar fi totuși o greșeală pentru democrați care ar risca să-și erodeze și ultima brumă de sprijin electoral. Mai cu seamă, în actuala conjunctură internațională.

Dodon să dă de ceasul morții pentru a readuce Chișinău pe orbita Moscovei, ceea ce stresează cumplit Kievul și deranjează enorm România. Ca să nu mai vorbesc de comunitatea euroatlantică. Deloc întâmplător, deunăzi Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București, a purtat discuții despre starea de lucruri din Republica Moldova cu omologul său german Heiko Maas.

În același timp, la Chișinău a sosit Luc Devigne, directorului general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă. După ce a arătat că cei cinci ani scurși de la intrarea în vigoare a DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător) au fost un succes remarcabil, acesta a supus actualele autorități moldovene unei critici nimicitoare fără precedent în relația Chișinăului cu UE.

El a subliniat că starea justiției este deplorabilă, iar combaterea corupției pare să fie doar mimată. În aceste împrejurări, consideră Devigne, nu ai cum convinge Bruxellesul să reia finanțarea externă.

Nu este normal ca în urma unei profunde anchete de durată, realizată de compania Kroll, partenerii europeni să audă doar scuze și pretexte, a conchis el. Potrivit lui, dacă cei care au furat miliardul nu sunt trași la răspundere la cinci ani de la jaf, ceva nu-i în regulă cu acest stat.

A început numărătoarea inversă

Înainte de a veni Devigne, la Chișinău în decembrie a fost George Kent, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, care a spus fără echivocuri că miza pe Moscova a actualei puterii „este un drum care nu duce nicăieri”. Înaltul demnitar american s-a întâlnit cu reprezentanții PSRM, PDM, PAS și PPDA, dar l-a evitat ostentativ pe Igor Dodon, dându-i acestuia de înțeles că-i un proscris.

De atunci încoace, așa cum văd eu lucrurile, a început acțiunea americano-europeană de anihilare a președintelui pro-rus. Asta explică, de altfel, multe schimbări fățișe sau latente de pe scena politică moldovenească.

Și agitația disperată a șefului statului, oscilând între „frații români” și atacurile brutale împotriva diplomaților occidentali, și flexibilitatea surprinzătoare a Maiei Sandu, dispusă să colaboreze cu alte partide, și despărțirea apelor din Partidul Democrat – toate acestea sunt din aceeași operă. Numărătoarea inversă pentru Dodon a început. Rămâne de văzut dacă PDM va avea perspicacitatea să se posteze în această situație de partea corectă a istoriei.

https://deschide.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 21:08

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

Pentru foarte mulți americani, dar și pentru întreaga lume, dimensiunea crizei provocate de coronavirus este similară celor provocate de atentatele din 9 septembrie 2001 sau de criza financiară din 2008; evenimente care au schimbat fundamental societățile, de la modul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 20:06 de Mihaela Culcinschi

CIFRE OFICIALE / Gripa sezonieră face deocamdată mai multe VICTIME decât COVID-19

CIFRE OFICIALE / Gripa sezonieră face deocamdată mai multe VICTIME decât COVID-19

Deși nu e tratată cu atâta panică în rândul societății, gripa sezonieră are până în acest moment mai multe victime decât temutul coronavirus de tip nou. La solicitarea redacției TIMPUL cu privire la rata de îmbolnăiri și decese cauzate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:23

BILANT NEGRU în Italia /// 760 de persoane au murit în ultimele 24 de ore/ Bilanțul total se apropie de 14.000

BILANT NEGRU în Italia /// 760 de persoane au murit în ultimele 24 de ore/ Bilanțul total se apropie de 14.000

Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului în Italia se apropie de 14.000, după ce joi, țara a raportat 760 de noi decese în 24 de ore, relatează Reuters. Numărul total al cazurilor confirmate cu coronavirus a ajuns, joi, la 115.242 de la 110.574, câte au fost raportate miercuri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:01

MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Șteva Vodă

MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Șteva Vodă Foto: simbol

„Mama mea este medic în Ștefan Vodă. Mai toți lucrătorii din spitalul raional sunt infectati cu covid-19, inclusiv mama. Lucrătorii infectați au fost internați la Căușeni, după care peste 1 zi au fost întorși toți la Ștefan Vodă în secția de boli...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 18:28

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

„Costul mediu al unei zile de tratament în staționar este de 2 255 lei, iar în terapie intensivă – 5 300 de lei. Pacienții stau nu o zi în spitale. Am văzut multe dezbateri dacă trebuie să procurăm polița sau nu. Toți care locuiesc în R. Moldova și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:12

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

82 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:07

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

Accident cumplit în centrul capitalei. O mașină a fost făcută țăndări iar pasagerul care se afla în vehicul a zburat peste geamul mașinii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:05

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit / 569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit /  569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

Bilanțul epidemiei de coronavirus în Marea Britanie se apropie de 3.000 de morți, după ce autoritățile au anunțat 569 de morți în ultimele 24 de ore, informează The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:32

PRIORITĂȚI SOCIALISTE / Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

PRIORITĂȚI SOCIALISTE /  Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

Se pare că nici pandemia și nici starea de urgență nu sunt motive suficient de puternice pentru a le determina pe autorități să renunțe la ideea de a repara Complexul Memorial Eternitate. După ce pe 20 ianuarie premierul Ion Chicu declara că până la 9 mai 2020 Complexul va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:27

Rețete de salate pentru Paști 2020

Rețete de salate pentru Paști 2020

 Chiar daca de pe masa de Pasti a romanilor nu lipsesc preparatele traditionale de miel si salatele au inceput incet, incet sa-si faca aparitia. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:53

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

O altă temă intens falsificată a fost cea a unirii jumătății de Moldovă scăpată din ghearele Imperiului rus cu Muntenia de la 1859, care a adus un destin comun la două popoare înrudite, se afirmă. Se recunoaște totuși că aceasta a jucat un rol pozitiv în dezvoltarea lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

950 de oameni au murit într-o singură zi de Covid-19 în Spania. Este cel mai mare număr de decese înregistrat într-o singură zi, la nivel mondial. Cel puțin 2.170 de bătrâni aflați într-un azil din Spania au murit din cauza virusului, scrie El...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă întreaga susținere pentru pachetul de legi pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea, informează TRIBUNA. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:58

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Potrivit deputatului Deputații PAS au declarat că în prevederile proiectului de lege, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului sunt mai multe decizii  care nu au legătură cu răspândire viruslui în Republica Moldova. Igor Grosu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:35

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Restaurantele sunt închise, iar supermarketurile sunt aprovizionate constant. Ți-ar plăcea să iei ceva la pachet, dar de când cu carantina, nu e recomandat. „Lasă că fac eu un orez cu legume care să mă țină trei zile.” După două săptămâni în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:34

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

China a aprobat folosirea bilei de urs pentru a trata pacienții critici cu coronavirus, în timp ce asociațiile pentru ocrotirea mediului și a animalelor critică operațiunea care prevede imobilizarea animalelor în cuști, pentru ca oamenii să perforeze cu ajutorul unui cateter...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:30

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

 Mâncare și apă La fel ca în orice situație critică, e important să îți faci provizii de mâncare și apă. În caz de epidemii, experții sugerează să ne facem rezerve pentru două săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7 litri de apă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:12

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

 În Israel, sunt înregistrate în mod oficial în jur de 5600 de cazuri de contaminare cu Covid-19 şi 21 de decese. Premierul Benjamin Netaniahu anunţă punerea în carantină pentru două săptămîni, în hoteluri rechiziţionate pentru acest scop, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:59

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

Ședința extraordinară a Parlamentului programată pentru azi, 2 aprilie, nu va fi, pentru că nu a avut cvorum. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat în plen, fiind doar deputații din fracțiunile PPDA și PAS, și reprezentanții grupului parlamentar „Pro Moldova”. Urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:58

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Peste 13.000 de persoane au murit în Italia din cauza pandemiei de coronavirus. În același timp, însă, aproape 17.000 de persoane s-au vindecat. În lupta cu noua boală, medicii caută și experimentează noi tratamente de multe ori cu rezultate încurajatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:41

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

 Unul dintre consilierii lui Igor Dodon a explicat de ce sunt nevoie de obstacole față de revenirea cetățenilor moldoveni acasă. Potrivit lui Ernest Vardanian, statul trebuie să pună obstacole în calea revenirii moldovenilor acasă pentru a nu permite infectarea populației cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:33

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost închisă, iar 16 cadre medicale au fost plasate în carantină. Asta după ce medicii au intrat în contact cu pacientul, care a murit acum două zile, din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)