Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Timpul Local 9 Septembrie 2016, ora 14:04    Din editia print

A început evaluarea cererilor de finanţare în țară

Marime Font

Pe 6 septembrie, anul curent, a fost dat startul procesului de apreciere a cererilor de finanțare complete, depuse în cadrul etapei II a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională 2017-2020 pentru Regiunea Centru. Astfel, membrii comisiei administrative de evaluare a cererilor s-au întrunit și au inițiat evaluarea celor 64 de cereri complete de finanțare, aplicate la ADR Centru de către Autorităţile publice locale de nivelul I şi II, care au solicitat finanțare din Fondul național pentru dezvoltare regională.

Amintim că cea de-a II-a etapă a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020 a luat sfârșit pe data de 22 august.

După evaluarea administrativă a pachetelor depuse, urmează evaluarea calitativă a cererilor recepționate cu antrenarea unor experți specializați pe fiecare dintre domeniile de intervenție în care se înscriu cele 64 de proiecte din Regiunea Centru. Dintre raioanele de centru cele mai active la depunerea cererilor de finanțare au fost APL-urile din Hâncești și Strășeni cu câte opt solicitări fiecare, iar la coada clasamentului avem înregistrate raioanele Anenii Noi și Dubăsari cu câte două cereri de finanțare depuse.

Leova
Cu sprijinul partenerilor europeni, 21 de instituţii publice din raionul Leova au scăpat de sobe sau de vechile cazane, trecând la încălzirea pe bază de biomasă. Această unitate teritorial-administrativă este lideră în Republica Moldova la capitolul instituţii publice asigurate cu energie tehnică produsă de combustibilul biologic.Un exemplu în acest fel, este grădinița „Andrieș” din satul Filipeni unde vin zilnic 50 de copii. Instituția a fost branșată în anul 2014 la sistemul de încălzire pe bază de biomasă. Inovația sporește confortul termic al copiilor și educatorilor, oferă siguranță și împiedică poluarea mediului ambiant. Drept rezultat, numărul copiilor bolnavi de afecțiuni respiratorii s-a redus cu 10 la sută, iar anual se economisesc aproximativ 30 de procente din cheltuielile pentru energia consumată.

Proiectul de eficiență energetică, în valoare de 515 mii de lei, a fost implementat la Filipeni cu suportul financiar al Guvernului României și al administrației publice locale. Primăria din localitate merită toată lauda şi pentru faptul că, anterior, la această grădiniță a fost reparat acoperișul, s-au înlocuit ușile și ferestrele putrede cu altele noi.

Soroca

În centrul satului Schineni din preajma Căminului Cultural a fost inaugurat, la începutul lunii septembrie, un scuar. Acesta a fost renovat în cadrul proiectului „Împreună pentru o comunitate prosperă”, după ce sătenii au identificat că una dintre cele mai mari probleme ale satului este lipsa unui loc amenajat pentru odihna sătenilor. Astfel, în numai câteva luni locul ales a fost împrejmuit cu un gard ca animalele să nu mai pășuneze, s-au pavat aleile cu piatră, s-au instalat 12 bănci, trei scrâncioburi, șase urne, două plafoane de iluminat stradal, o figurină şi un podeț pentru ședințe foto. Totodată, au fost amenajate cinci răzoare de flori şi au fost plantaţi copaci.

Proiectul dat a fost Implementat de AO Centrul de Asistenţă Socială „Casa Speranţelor” cu suportul Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/ DANIDA.

Cimișlia
Bugetul raional Cimişlia, aprobat pentru anul 2016, a fost corelat cu Legea bugetului de stat. Olga Gorban, şefă interimară a Direcţiei finanţe din cadrul Consiliului Raional Cimişlia, a menţionat că, în conformitate cu Legea bugetului de stat pentru anul 2016, raionului i-a fost modificată suma transferurilor cu 28,3 mii de lei, dintre care s-au micşorat cu 191,7 mii de lei transferurile pentru învăţământul preşcolar, primar, secundar general, special şi complementar. Totodată, s-au majorat cu 172,6 mii de lei transferurile pentru asigurarea şi asistenţa socială și s-a redus cu 3,1 mii de lei transferul pentru Şcoala sportivă. În buget a crescut cu 29,4 mii de lei transferul curent cu destinaţie specială (Fondul local de susţinere a populaţiei). De asemenea, a fost adăugat un alt transfer în valoare de 21,1 mii de lei.

Cei 25 de consilieri prezenţi în sală (numărul lor total este de 33) au adoptat în unanimitate o decizie prin care au aprobat bugetul raional Cimişlia pentru anul 2016: la capitolul venituri, acesta va constitui 112 milioane 962,7 mii de lei, iar la cheltuieli – 113 milioane 215,3 mii de lei, cu un deficit de 252,6 mii de lei.

Cahul
Profesorii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, au decis să înceapă un nou an academic pe picior egal. Astfel, la tradiționalul careu de inaugurare, profesoarele au ales să poarte aceeași ținută în semn de eleganță și exemplu pentru discipoli. Inițiativa aparține directoarei instituției, Maria Chiciuc, care a spus că ideea i-a venit încă de la sfârșitul anului precedent de studii, iar timp de o vară aceasta a trecut prin mai multe etape de dezbateri. „Ideea a fost acceptată de colegi și mai mult, susținută de întregul colectiv de profesori”, a afirmat directoarea.

Găgăuzia
Ziua mondială a turismului, sărbătorită pe 27 septembrie, va fi marcată și în Găgăuzia. Direcția cultură și turism din regiune pregătește un complex de activități de promovare a potențialului turistic al autonomiei.

Cu ocazia zilei mondiale a turismului, la Muzeul de istorie locală din Comrat și muzeul istorico-etnografic din Beșalma va fi organizată ziua ușilor deschise.

Evenimente tematice vor fi organizate în toate instituțiile din autonomie, care au o orientare turistică.  

TIMPUL.MD

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md