Film

A început Festivalul Filmului European 2014

Deschiderea Festivalului se va face în prezența șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, și ministrului Culturii, Monica Babuc.

În cadrul Festivalului Filmului European vor fi prezentate 14 filme, înalt apreciate la cele mai importante concursuri ale industriei cinematografice mondiale.

Seria de proiecții va fi ianugurată de lungmetrajul „La limita de jos a cerului” al regizorului basarabean Igor Cobîleanski, ce va rula astăzi la ora 16:00. Personajul principal este Viorel, un traficant mărunt de droguri care trăiește într-un orășel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăște după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să își găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubește urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să își schimbe viața în bine, însă realizează în curând că binele e o chestiune relativă… („Un film de artă solid, cu accente de umor negru” – The Hollywood Reporter).

La ora 18:00, ambasada Ungariei vă prezintă filmul „Fata dansată până la moarte”. Filmul are la bază balada cu același nume, o baladă veche de sute de ani, ce are ca temă ispita și compromisul. Balada spune că fata a fost ispitită și dusă la pierzanie cu diferite lucruri de preț, iar atunci când a cedat a fost dansată până la moarte. Filmul ne vorbește despre compromisurile pe care trebuie să le facem în viață, uneori pentru simplul drept la muncă sau la iubire, folosindu-se de alegoria dansului. 

Austria vine cu pelicula Vântul prielnic-Notițele unui călător ce va putea fi vizionat tot astăzi la 20:10. Bernadette Weigel se întreabă când afli că o călătorie a luat sfârșit. Drumul o poartă spre est, pe o barjă condusă în aval pe Dunăre spre Bulgaria, apoi mai departe cu trenul, autobuzul, feribotul și microbuzul prin România, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan. Esența mișcării constă mai degrabă în „scufundare”-decât „înaintare” prin lume. Acest film arată un drum în care ochii (camera) nu poate obține toate impresiile unei călătorii. NU se obțin diferite imagini bâzâitoare ale impresiilor lăsate de peisaje uimitoare, agitația din viața de stradă, și cel mai important, diferite emoții și expresii de pe fețele oamenilor. 

Programul întreg al evenimentului poate fi urmărit pe pagina cinemagaudeamus.md

Festivalul se va desfășura în perioada 11-16 mai, iar accesul va fi liber. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *