Astăzi 16 Septembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:13
Abonamente

Actualitate 11 Martie 2013, ora 07:44    Din editia print

A început reforma poliției

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Polițiștii nu vor mai avea grade militare, ci vor deveni funcționari cu statut special finanțați din bugetul de stat.

Pentru a face parte din noile structuri ale Poliției R. Moldova, aceștia vor trebui să treacă testul cu detectorul de minciuni și să-și scoată averile și interesele la vedere. Mai mult, pentru a-și exercita funcția, polițiștii vor trebui să depună jurământul, iar periodic vor fi obligați să susțină testul de integritate profesională.

Reforma structurală a demarat și la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), asta după ce marți, 5 martie, a intrat în vigoare noua Lege a poliției și a statutului polițistului, potrivit căreia poliția este definitiv separată de minister, devenind un serviciu autonom, în subordinea MAI. Astfel, ministerul va crea politici și strategii în domeniu, în timp ce poliția va întreprinde acțiuni de prevenire și investigare a infracțiunilor, precum și de menţinere, restabilire a ordinii şi securității publice.

Cine poate deveni colaborator al IGP

Potrivit noii legi, Poliția R. Moldova reprezintă un sistem unic și centralizat ce include Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) și câteva subdiviziuni, printre care Poliția Criminală și Poliția de Patrulare, Brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”. Guvernul l-a numit în funcția de șef al IGP, pentru un mandat de 5 ani, pe colonelul Ion Bodrug, care a activat până în prezent în calitate de viceministru al Afacerilor Interne. Conform legii, șeful IGP trebuie să prezinte, o dată la jumătate de an, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, un raport privind activitatea desfăşurată. Controlul activităţii IGP va fi realizat de către MAI, procuratură și alte autorităţi abilitate.


Potrivit legii, formarea profesională iniţială şi continuă a poliţiştilor se efectuează în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, iar pe durata studiilor, studenţii se consideră angajaţi în serviciul poliţiei și participarea lor la activităţi de menţinere şi asigurare a ordinii și securității publice, precum şi de descoperire a infracţiunilor reprezintă o componentă a formării lor profesionale. În document se mai spune că cei admiși la studii aici semnează un angajament de continuare a serviciului în subdiviziunile MAI, după absolvirea instituției, pe un termen de 5 ani.

Atribuțiile polițiștilor

Conform noilor prevederi, poliţia asigură supravegherea şi organizează controlul asupra deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor ori a materialelor explozive cu destinaţie industrială şi pirotehnice, desfăşoară activităţi de menţinere a ordinii şi securității publice, a siguranţei persoanelor, de identificare şi contracarare a acţiunilor ce atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private sau publice, supraveghează şi controlează circulaţia pe drumurile publice, verifică respectarea regulilor de şedere a cetăţenilor străini şi a apatrizilor pe teritoriul R. Moldova. Mai mult, conform legii, polițistul are dreptul să folosească orice mijloace de transport şi comunicaţii, indiferent de proprietar sau deţinător cu excepția celor care aparţin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate în R. Moldova, precum şi membrilor personalului acestora acreditaţi în R. Moldova și care au însemne speciale, pentru luarea unor măsuri legale ce nu pot fi amânate şi nu pot fi aduse la îndeplinire altfel.

De asemenea, noua lege prevede faptul că polițistul poate să poarte asupra sa arma din dotare şi muniţia necesară, indiferent dacă este în uniformă sau în ţinută civilă, precum şi să aplice forţa fizică, mijloacele tehnice şi speciale, arma din dotare în modul şi în cazurile prevăzute de lege.

Testul cu poligraful pentru polițiști

Legea îi obligă pe polițiști să declare orice donaţie, directă sau indirectă, primită în legătură cu exercitarea funcţiei și să informeze şeful ierarhic superior şi autorităţile competente cu privire la faptele de corupţie de care a luat cunoştinţă, săvârşite de alte persoane, inclusiv de poliţişti.

Totodată, noua lege interzice polițiștilor să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii social-politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora, să organizeze sau să participe la greve, să organizeze mitinguri şi alte întruniri cu caracter politic, să adere la culte religioase neînregistrate conform legislaţiei sau să utilizeze în interese personale mijloacele financiare, tehnico-materiale, informaţionale şi alte bunuri ale statului. Aceasta mai stipulează că poliţistul nu poate exercita activitatea într-o funcţie în subordinea nemijlocită a unei rude.
Înainte de a fi angajat în poliţie ori de a fi promovat în funcţii superioare, candidatul este supus unui control riguros, precum şi testării la poligraf, testului psihologic şi testului de aptitudini profesionale. Candidatul este obligat să prezinte, în condiţiile legii, declaraţii cu privire la venituri şi proprietate, precum şi declaraţii de interese personale. De asemenea, potrivit legislației, anumite structuri ale MAI vor monitoriza stilul de viaţă pentru a vedea dacă nivelul de trai al poliţistului corespunde cu nivelul legal de remunerare a acestuia şi a persoanelor cu care locuiește împreună, iar activitatea şi conduita poliţistului vor fi evaluate o dată pe an.

Documentul aprobat de parlament specifică faptul că poliţiştii se pot afla în serviciu până la atingerea vârstei de 50 de ani – pentru subofiţeri, ori 55 de ani – pentru ofiţeri, cu excepția gradelor de general, pentru care limita de vârstă este de 60 de ani.

Locuințe provizorii pentru polițiști

Dacă poliţistul şi soţia acestuia nu deţin în proprietate locuinţă în localitatea unde activează, legea prevede că el are dreptul la spaţiu locativ de serviciu pentru perioada de activitate în localitatea respectivă. Mai mult, poliţiştii au dreptul să călătorească gratuit pe tot teritoriul ţării, în toate tipurile de transport public urban, suburban şi interurban (cu excepţia taximetrelor) în vederea exercitării atribuţiilor de serviciu.
Site-ul MAI scrie că efectivul limită al IGP este de 9116 unități, ceea ce reprezintă cu 832 de polițiști mai mulți decât până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative. La jumătatea lui februarie curent, pe întreg sistemul MAI existau peste 1600 de funcții vacante, inclusiv 688 în poliție și 577 în Poliția de frontieră. În pofida creșterii menționate, numărul de polițiști per 100 mii de persoane în Moldova - 256, rămâne mai mic decât în țările din regiune: Polonia - 261, România - 280 sau Rusia - 773 și Belarus – 1400.

Jurământul:
„Eu (prenumele, numele), încadrându-mă în serviciul Poliţiei, jur solemn să fiu devotat poporului Republicii Moldova, să fiu onest, disciplinat, vigilent şi curajos, să păstrez secretele de stat şi alte informaţii oficiale cu accesibilitate limitată, să respect şi să aplic în mod corect şi fără părtinire legile Republicii Moldova. (…)Dacă voi încălca acest jurământ, sunt gata să port răspundere cu toată rigoarea legii”.

Gradele speciale ale Poliţiei nu constituie echivalentul gradelor militare. Termenele de aflare în gradele speciale în limita funcţiei deţinute se stabilesc după cum urmează:
sergent-inferior de poliţie – 3 ani;
sergent de poliţie – 4 ani;
sergent-major de poliţie – 4 ani;
plutonier de poliţie – 5 ani;
plutonier-major de poliţie – 4 ani;
locotenent de poliţie – 3 ani;
locotenent-major de poliţie – 4 ani;
căpitan de poliţie – 4 ani;
maior de poliţie – 4 ani;
locotenent-colonel de poliţie – 5 ani.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:13

Presa pro-rusă - Procurorul cere ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Presa pro-rusă - Procurorul cere ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Doi deputați din fracțiunea Partidului Șor ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Solicitarea a fost înaintată astăzi în Parlament de procurorul general interimar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:03

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

În ultimele 4-5 luni asistăm la o accelerare a creșterii prețurilor în Republica Moldova, care în luna august au atins nivelul de 5,5% anual. Care este motivul și la ce să ne așteptăm în următoarele luni? În opinia mea sunt câțiva factori, care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:59

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

 Cel mai comod aranjament politic posibil este acel in care partenerul preia toate costurile politice. Cam asa poate fi descrisa relatia dintre PSRM si ACUM dupa discursul Presedintelui Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:47

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

 Vicepremierul rus Dmirii Kozak, vine, din nou, la Chișinău. Vizita acestuia urmează a fi făcută în următoarele zile. Acesta va participa la Forumul Economic moldo-rus, despre care a vorbit anterior președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:26

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

Guvernarea de la Chișinău a înregistrat unele realizări în primele 100 de zile de activitate, dar n-a lucrat cu eficiență maximă și putea face mai multe, consideră experții. În opinia acestora, promisa dezoligarhizare rapidă, practic, a eșuat și s-a transformat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:24

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la putere alături de blocul ACUM

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la putere alături de blocul ACUM

Liderul socialiștilor Dodon nu este mulțumit de activitatea membrilor Cabinetului de Miniștri. Despre asta a spus șeful statului azi, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. Acesta spune că, în cazul în care majoritatea va decide schimbarea componenței actualului Guvern,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:18

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

 La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase! -  sau cum poți să cazi în derizoriu, „crucificându-l" pe Hristos în Ministerul de Interene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 13:43

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

 Trei deputați din partea blocului ACUM au părăsit sala de ședință a Parlamentului când Igor Dodon și-a început discursul în fața Legislativului. Este vorba despre Iurie Reniță, lilian Carp și Octavian Țîcu,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:33

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cunoscutul expert român Cristi Danileț a comentat pentru TVR Moldova inițiativa Guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:00

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:52

Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Experta Mariana Kalughin atrage atentiția: „Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna. Parlamentul se întruneşte astăzi pentru a modifica procedura de alegere a procurorului general. Miza nu e doar o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:47

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor fi deschise 1969 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:49

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a încălcat în mod evident Constituția prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental - Ministerul Afacerilor Interne, informează portalul pro-socialist noi.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:47

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Au trecut peste 150 de ani de când leul a devenit moneda națională a României. Aflați din Pagina de istorie de azi de unde i se trage numele leului românesc, cât valora și prin ce greutăți a mai trecut, de-a lungul timpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:44

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:27

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. Informaţia a fost confirmată de către deputatul PPDA, Alexandr Slusari. Parlamentarul nu a oferit mai multe detalii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:11

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Ești sortit să ai succes și să câștigi mulți bani? Dacă nu știi răspunsul la această întrebare, astrele ți-l pot oferi. Toamna aceasta, unele semne zodiacale sunt destinate să facă bani. Este de ajuns să-și pună mintea la contribuție și norocul le va surâde....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:10

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze. Compania din SUA era asociată în proiect și cu o firmă românească

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze. Compania din SUA era asociată în proiect și cu o firmă românească

Ucraina a anulat un contract ce ar fi adus o investiție americană de sute de milioane de dolari. Înțelegerea se referă la exploatarea de gaze şi petrol offshore din Marea Neagră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:08

Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Luni, 16 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță faptul că a obținut în instanța de judecată arestarea unui grup de indivizi, care au pretins că sunt polițiști și au pătruns în apartamentului unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:07

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE Thomas Greminger va vizita Moldova între 17 și 19 septembrie pentru discuții cu oficiali de rang înalt din Moldova și conducerea politică de la Tiraspol.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:04

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg din Rusia a explicat de ce este imposibil ca Anastasia Zavorotnyuk să fie operată pe creier. Actrița este suspectată de una dintre cele mai insidioase și agresive tumori cerebrale. Medicii au spus că tumora cerebrală a fost inoperabilă. Informații despre starea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)