Internațional

A învins Merkel sau imperiul european?

În primele ore după anunţarea rezultatelor preliminare ale alegerilor legislative din Ger­mania, care confirmau victoria pre­vi­zi­bilă a Angelei Merkel, moneda unică a de­păşit pragul de 1,335 dolari pentru un euro, men­ţi­nân­du-se pe o traiectorie de creştere. Deci câştigătorul clar al momentului este zo­na euro, asta întrucât, în ciu­da zgomotului de fun­dal, euroscepticii n-au avut o voce suficient de con­vin­gătoare pentru a intra în Bundestag. În acest mo­ment, coaliţia conser­va­toa­re învingătoare, formată din Uniunea Creş­tin-Democrată (CDU) şi din Uniunea Creş­tin-Socială din Bavaria (CSU), caută un par­tener de guvernare, întrucât îi lip­sesc câ­teva fotolii în parlament pentru a câr­mui singură. Angela Merkel are două op­ţiuni în acest moment: fie se aliază cu so­cial-democraţii din opoziţie, ceea ce ar asi­gura un spaţiu de manevră extrem de larg în parlament, fie alege o alianţă mai fragilă, cu verzii.

Analiştii pieţei financiare pariază în acest mo­ment pe ipoteza unei coaliţii largi de gu­vernare între conservatorii învingători CDU/CSU şi Partidul Social Democrat al Germaniei (SPD). Ipoteza unei largi coa­li­ţii de guvernare, de altfel exersată între 2005 şi 2009, este susţinută de argu­men­tele unor idei complementare privind gu­vernarea ţării. Atât partidul lui Merkel, CDU, cât şi SPD au lansat în campanie ide­ea unui salariu minim universal, evident cu diferenţe derivate din filosofia politică: mai generos din stânga, mai prudent din dreapta. Însă, spun analiştii economici, exis­tă spaţiu suficient aici pentru nego­cie­re şi compromis. Ambele partide sunt pro­europene, cu diferenţa că, în vreme ce Merkel a afişat o atitudine de prudenţă, în favoarea traseului au­s­te­ri­tă­ţii, social-democraţii sunt convinşi că acum e nevoie de politici care să stimuleze creşterea economică, ceea ce presupune o expansiune a cheltuielilor publice. Este însă evident că germanii au votat în favoarea aus­te­ri­tăţii (la alţii), aşa încât dacă vor să gu­ver­neze social-democraţii nu vor insista ex­cesiv pe lărgirea băierilor pungii guver­na­men­tale. Şi vor să guverneze, spun surse din piaţa financiară germană, care avan­sează chiar pretenţiile SPD, anume cu­ce­ri­rea fotoliului de ministru de Finanţe. Ce-i separă pe conservatori de social-de­mo­craţi? Evident, filosofia fiscală. În timp ce SPD vrea să crească taxele pentru ger­ma­nii cu venituri mai mari, conservatorii refuză asta.
Victoria cancelarului Merkel este o veste bună şi pentru periferia europeană, mai ales din perspectiva unei „mari coaliţii“ de guvernare, deoarece aceasta ar putea avea ca efect o impulsionare a rezolvării marilor probleme europene, cum ar fi uniunea bancară sau soarta programelor de ajutor pentru Grecia şi Portugalia. „Pro­babil a crescut şansa ca Germania să li­vreze un ajutor în plus Greciei şi Por­tu­galiei şi să accepte o eventuală ştergere a unor datorii ale Greciei“, spune eco­no­mistul Frank Øland de la Danske Bank în­tr-o notă către investitori. Evident, şansa asta se profilează în cazul unei coaliţii de largă respiraţie, în care politicile Ger­ma­niei se vor centra mai mult pe promovarea creşterii economice, decât pe austeritate, a comentat Øland.

În ce ne priveşte, suntem influenţaţi ime­diat de aceste frământări prin două canale sensibile: leul şi costurile împrumuturilor statului. Ei bine, leul s-a calmat, pentru mo­ment. Evoluţia sa în piaţa valutară nu depinde doar de zona euro, ci de contextul mai larg al pieţei globale, în care jucătorul decisiv va fi sistemul american de bănci centrale, Federal Reserves, destul de zglo­biu în ultimele luni. Costurile îm­pru­mu­turilor statului se menţin la o temperatură joasă, calmă, care lasă spaţiu de manevră suficient Ministerului Finanţelor.

Acum, că zona euro se resuscitează, în ciu­da unei pieţe bancare încă fragile, pe­ricolele pândesc dinspre Federal Reserves. După ce a anunţat, în iunie, că va începe să retragă din piaţă banii injectaţi în eco­nomie, în cadrul celebrelor programe de expansiune cantitativă, Federal Reserves pare să dea înapoi. Analiştii calculau că re­versul medaliei va scoate lunar din piaţă între 10 şi 20 de miliarde de dolari. Dacă s-ar fi întâmplat asta, ratele dobânzilor ar fi urcat, ceea ce ar fi stimulat un flux de bani către piaţa americană. Banii ăştia ca­re ar fi zburat spre Wall Street fugeau din plasamentele consumate în ţările emer­gen­te, inclusiv în România. Fed a anunţat însă că va injecta în piaţă lunar câte 85 de mi­liarde de dolari, continuând astfel faza a tre­ia a expansiunii cantitative. Piaţa finan­ciară digeră acest moment derutant de aparentă slăbiciune a Federal Reserves. Să se datoreze el unui reviriment prea fragil al economiei americane sau tensiunii cre­a­te de lupta de culise pentru fotoliul lui Ben Bernanke? Să fie această temporizare expresia unei politici mai ample, de sus­ţi­nere a economiei globale, care s-ar de­te­riora în cazul retragerii banilor către Ame­rica? Să fie Siria şi scumpirea petrolului un risc prea mare? Deocamdată, Europa şi moneda ei se fortifică.

Lidia Mois
e

Revista22.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *