Moldova

A lăsat scena teatrului pentru scena politică

Inga Lipovan este o tânără din Chișinău, care, deși a fost balerină timp de 13 ani în Lituania, acum se vede un diplomat de succes în R. Moldova.
A întors-o acasă dorul și dragostea, la propriu. Dorul, pentru că a trăit și a învățat 13 ani în Kaunas, alături de mătușa sa, care i-a fost ca a doua mamă, iar dragostea, pentru că iubitul ei e din Chișinău și nu mai puteau fi departe unul de celălalt.


O familie răsfirată în trei țări

În timp ce Inga era încă un copil, părinții au decis să plece la muncă în Portugalia. Se întâmpla în anul 2000. „Locuiam patru oameni în 13 metri pătrați. Părinții au plecat cu gândul că vor face bani, se vor întoarce în țară și vor lua o casă mai mare, dar nu a fost așa. Valul i-a dus departe, iar acum ei au cumpărat o casă acolo, pe care o plătesc în rate”, spune Inga.

Mai mult, deși sora mai mică a Ingăi e alături de părinți încă de la trei ani, Inga nu a fost cu familia, în Portugalia, ci a rămas în Lituania, la mătușa ei. „De la 11 ani trăiesc în Lituania, pentru că, după o vară petrecută în această țară, m-am îndrăgostit de ea. Deși părinții nu voiau să mă lase, eu nu m-am lăsat bătută și am rămas cu mătușa, care e profesoară de limbă și literatură lituaniană și care m-a ajutat să mă integrez într-o țară străină. Toți acești ani s-a dedicat doar mie”, afirmă tânăra.

Drept urmare, în ultimii 13 ani, familia Lipovan a fost răzlețită, oscilând între R. Moldova, Lituania și Portugalia. În tot acest răstimp, membrii familiei se întâlneau în una dintre aceste țări. Totuși, pentru Inga cea mai aproape de suflet a rămas Moldova, iar călătoriile cu trenul spre țara copilăriei sale sunt cele mai frumoase pentru ea. „Chiar dacă în Portugalia e atât de frumos și însorit, de fiecare dată când trebuia să plec din Moldova plângeam. Când vedeam un strugure, gata, îmi dădeam seama că sunt la granița Moldovei. E un sentiment de nedescris”, își aduce aminte Inga.

De la balet la carieră diplomatică

După ce a absolvit facultatea, dar și masteratul în Relații Internaționale în Kaunas, Inga a părăsit viața din Lituania, inclusiv baletul, care îl face de la 11 ani, și vrea să înceapă o nouă viață acasă, împreună cu iubitul ei, în R. Moldova, de care îi era de atâtea ori dor. „Am decis să mă întorc acolo, unde e mai bine pentru mine, dar și ca să-mi salvez relația, deoarece ajunsesem în momentul în care sau ne despărțim, sau vin în țară să fim împreună. Nu regret că m-am întors, mă simt foarte bine și sper ca, în curând, să-mi găsesc un post de muncă”, mărturisește Inga.
Tânăra nu neagă că, la început, i-a fost greu să se readapteze în Moldova, deoarece nu are prieteni și nici rude foarte apropiate. „Însă trec zâmbind peste dificultăți. Fericirea o înțelegi atunci când mergi prin greutăți. Când totul este ușor, nu înțelegi viața”, afirmă tânăra.

De altfel, deși vorbește fluent patru limbi – româna, lituaniana, rusa, engleza – și are studii în afara țării, rudele îi aduc aminte de multe ori că, în R. Moldova, ca să obții un post de muncă bun, trebuie să ai „pe cineva în sistem”. „Dar tot ei mă încurajează că rudele se vor termina vreodată și că voi avea posibilitate să mă angajez conform studiilor mele”, spune zâmbind Inga.

Tânăra reîntoarsă acasă e de părere că ar fi bine ca toți cei care învață peste hotare să se întoarcă în țară, pentru că R. Moldova este în curs de dezvoltare, iar cunoștințele și abilitățile mai competitive ale lor ar ajuta țara să devină mai prosperă. „Ei văd că aici e mai greu și pleacă, din păcate”, afirmă ea.

Totuși, în pofida acestor dificultăți, Inga Lipovan își vede viitorul aici și chiar dacă nu va avea un salariu ca în Europa, ea susține că nu aleargă după bani, ci după cunoștințe și experiență. „Dacă voi deveni un profesionist bun în domeniul meu, banii vor veni de la sine. Prea sunt materialiști moldovenii, fug după case și averi, însă ar trebui să fugă după educație și după cărți mai mult. În acest sens, noi mai avem multe de învățat de la europeni”, e de părere ea.

Iar în încheiere, Inga a ținut să precizeze că, dacă tot vrem să fim europeni, trebuie să citim mai mult și să păstrăm curățenia din jurul nostru. „Lucrurile mari încep de la cele mici, iar frumusețea vine din interior”, spune tânăra, care ieri era balerină, iar mâine va fi un diplomat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *