Actualitate

A murit fostul cancelar german Helmut Kohl, la vârsta de 87 de ani (Bild)

Potrivit ediţiei online a publicaţiei Spiegel, fostul lider conservator, acum în vârstă de 85 de ani, a suferit o intervenţie chirurgicală abdominală şi era în stare critică.

Imobilizat în scaun cu rotile în urma unui accident vascular cerebral, Helmuth Kohl a mai fost supus în anul 2012 unei operaţii dificile pe cord.

Trecutul său politic se distinge prin recordul de longevitate în postul de cancelar al Germaniei postbelice, deţinând patru mandate consecutive în perioada 1982-1998. Pe lângă rolul jucat în reunificarea Germaniei, Kohl s-a evidenţiat şi prin promovarea proiectului monedei comune euro, alături de fostul preşedinte francez Francois Mitterand. În ultimii ani, el s-a arătat un susţinător al ideii aprofundării integrării europene.

Helmuth Kohl este considerat cel căruia actualul cancelar Angela Merkel îi datorează ascensiunea politică în anii ’90. Totuşi, el a criticat-o pentru modul în care a gestionat criza în zona euro. De asemenea, în cartea ‘Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle’ (Moştenirea. Protocolul Kohl), publicată anul trecut de biograful Heribert Schwan, fostului cancelar îi sunt atribuite opinii critice despre actualul leadership al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), inclusiv comentarii ironice la adresa cancelarului Merkel.

Kohl a mai fost implicat în ultimii ani şi în alte scandaluri mediatice. În anul 2013, unul dintre cei doi fii ai săi a publicat o carte – ce a înregistrat apoi vânzări record – care îl pune pe fostul cancelar într-o lumină nefavorabilă în ceea ce priveşte viaţa personală. El este descris în carte drept un soţ indiferent şi infidel, ce şi-a înşelat prima soţie, Hannelore, care s-a sinucis în 2001 în urma unei depresii profunde agravată probabil şi de alergia la lumină ce o împiedica să iasă din casă.

Ulterior, în 2008, Kohl s-a căsătorit cu Maike, cea cu care a înşelat-o pe Hannelore. Fostul şef al guvernului de la Berlin mai este acuzat în respectiva carte că s-a lăsat complet dominat de cea de-a doua soţie, care era cu 34 de ani mai tânără decât el.
 
Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *