Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:03
Abonamente

Actualitate 23 Septembrie 2017, ora 06:26

Zăpadă în Bucegi, prima ninsoare din acest sezon. Avertismentele meteorologilor

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Prima ninsoare în acest sezon a aşternut un strat de zăpadă de câţiva centimetri în Bucegi. Pe vârfurile înalte au fost filmate imagini spectaculoase.

În Bucegi, pe Vârful Omu, deja s-a aşternut zăpada. În cursul dimineţii, termometrele arătau zero grade Celsius. O înregistrare video amator arată toată zona acoperită de un strat de omăt şi gheaţă.

Deşi ninsoarea a încetat, e foarte frig la mare altitudine, unde vântul bate în rafale, iar vizibilitatea e redusă din cauza ceţii.E zăpadă şi pe alte creste ale Bucegilor. Pe alocuri, s-au aşternut câţiva centimetri de omăt. Din cauza vântului puternic, temperatura resimţită e chiar şi de minus 5 grade Celsius. Un video filmat de salvamontişti arată atmosfera de pe Platoul Bucegilor.

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să ia în calcul condiţiile mete înainte de a porni pe traseele montane de altitudine din Bucegi.

Într-o atenţionare ANM, meteorologii spun că, în continuare, la munte, la peste 2000 de metri altitudine, se vor înregistra lapoviţă şi ninsoare. În restul ţării temperaturile vor scădea, iar în multe zone va ploua.


Frigul şi-a pus amprenta în România. În Munţii Ţarcu s-a aşternut deja zăpada. Salvamontiştii sunt pregătiţi pentru eventualele neplăceri.

„A nins pentru prima dată în acest sezon, dar nu este un lucru neobişnuit pentru Munţii Ţarcu, unde altitudinea maximă este de aproape 2.200 metri, în Vârful Căleanu. În Munţii Ţarcu, în această perioadă este ceaţă, fapt pentru care sfătuim turiştii să nu plece fără echipament adecvat, să nu se aventureze şi să aibă în dotare telefoane mobile cu funcţia GPS activată.

Salvamontiştii sunt pregătiţi, ca întotdeauna, să vină în ajutorul turiştilor, însă trebuie şi ei să aibă grijă şi să nu-şi pună nici vieţile lor şi nici pe cele ale salvatorilor în primejdie”, a afirmat Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont – Salvaspeo Caraş-Severin.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md