De o săptămână, municipalitatea e zguduită de un nou scandal, și anume, distrugerea scuarului din fața clădirii Kentford pentru construcţia unui lăcaş de cult. Protestele au început în momentul în care terenul a fost înconjurat cu un gard metalic și au apărut primele utilaje pentru construcții.
Informaţiile privind natura și destinaţia imobilului au fost foarte contradictorii de la bun început. Iniţial, s-a vorbit despre construcţia unei „biserici private” după care s-a vehiculat că biserica va aparţine comunității ucrainene, ca până la urmă să se clarifice că va fi construită o biserică privată care se va afla sub autoritatea bisericii Ortodoxe Ruse (Mitropolia Moldovei).
Nemulţumirea s-a datorat inclusiv faptului că nimeni nu a știut nimic despre vânzarea acestui teren. De altfel, nimeni nu și-a imaginat că cineva ar îndrăzni să scoată la vânzare acest scuar.
Actualul centru comercial KENTFORD este amplasat în edificiul proiectat în anii `60 ai secolului trecut pentru un institut de proiectări. Ca soluţie arhitecturală, edificiul a fost proiectat ca o replică a edificiului Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER) din or. Moscova în anii 1963-1970. El se încadrează perfect în logica urbanistică a zonei, deschizându-se spre Calea Ieșilor.
Vladimir Russu a devenit cunoscut de-a lungul anilor prin apropierea față de toate guvernările. În anii `90, Vladimir Russu a fost apropiat al familiei Lucinschi, obţinând în acest mod mai multe contracte finanţate din bani publici. Cel mai cunoscut a fost contractul încheiat la mijlocul anilor `90 de SA „Accent Electronic” și Ministerul Educaţiei privind livrarea unui lot impresionant de calculatoare. Deşi în presa vremii s-au semnalat mai multe neclarități ce planau asupra acestei tranzacţii, apropierea de familia Lucinschi a permis protagoniştilor să muşamalizeze scandalul, iar investigaţiile au fost stopate.
Relaţiile lui Vladimir Russu cu familia Lucinschi erau atât de apropiate încât, în luna septembrie 1997, Vladimir Russu l-a însoţit pe ex-preşedintele RM într-o vizită oficială în Republica Franceză.
Raportul mai constată că SA „Accent Electronic" a mai încheiat contractele din 01.12.99 şi 10.04.2000 în sumă totală de 48,4 mii dolari SUA pentru procurarea şi montarea unui sistem de telecomunicaţii, produs de firma „Siemens". SA „Accent Electronic" a procurat utilajul printr-un şir de intermediari, inclusiv SRL „Virghilii" (sursa: lex.justice.md)
Curtea de Conturi, ţinând cont de încălcările depistate, a cerut Procuraturii Generale să verifice aceste tranzacţii pentru contractarea de servicii la preţuri exagerate, prin documente neveridice, precum şi în lipsa documentelor. Și de această dată investigaţiile nu s-au soldat cu nimic.
După 2009, Compania „Accent Electronic” reintră în vizorul organelor de drept, când Curtea de Conturi face public raportul auditului legalităţii unor operaţiuni şi tranzacţii financiare şi a unor aspecte privind gestionarea patrimoniului public la Ministerul Afacerilor Interne şi unele instituţii subordonate în perioada anilor 2002-2009. În raport, printre altele, se menţionează nereguli la achiziţionarea aparatului digital Roentgen, cu valoarea de achiziţie 2485,0 mii lei și a sistemului digital Radio şi Fluoroscopie teleghidat de model Precision RXi, în valoare de 7482,0 mii lei.
Verificările efectuate au relevat că, potrivit bazei de date a Serviciului Vamal, niciunul din operatorii economici cu care MAI şi DMM au încheiat contracte de livrare a utilajului menţionat, în perioada aferentă (inclusiv anterioară şi ulterioară) achiziţiilor indicate, n-a importat utilajele contractate. În scopul de a obţine confirmarea provenienţei utilajelor livrate, cu suportul Serviciului operativ al MAI, au fost efectuate verificări operative la ÎM „Accent-Electronic” SA, în urma cărora s-a constatat că operatorul economic menţionat a procurat de la firma „Alexis Brio” SRL aparatul digital Roentgen cu valoarea de 2430,7 mii lei şi de la firma „Valgos Grup” SRL - Sistemul digital Radio şi Fluoroscopie teleghidat cu valoarea de 7107,9 mii lei. Auditul a constatat că nici firmele de la care ÎM „Accent-Electronic” SA a procurat utilajele menţionate n-au importat utilaj de acest tip. Încercările de a verifica de la cine au procurat utilajele firmele „Alexis Brio” SRL şi „Valgos Grup” SRL n-au avut succes, deoarece acestea nu se află pe adresele înregistrate. Firmele menţionate sunt incluse de către Serviciul Fiscal de Stat în lista firmelor „fantome” (http://lex.justice.md).
În anul 2011, Compania „Accent Electronic” ajunge să figureze din nou în raporturile Curţii de Conturi. În Raportul auditului veniturilor administrate de Serviciul Fiscal de Stat în perioada anului 2010 se menţionează că „Echipa de audit a constatat necoincidenţe între data declarării firmelor-fantomă şi data anulării înregistrării ca subiect al impunerii cu TVA, fapt ce a permis în această perioadă majorarea trecerii în cont a TVA unor întreprinderi viabile. În acest sens, a fost exemplificată o factură în sumă totală de 99,6 mii lei, eliberată către ÎM „Accent Electronic” SA (c/f 1003600023124), rezervându-i dreptul de a atribui la decontări cu bugetul TVA în sumă de 16,6 mii lei
(http://lex.justice.md/).
În Hotărârea Curţii de Conturi nr. 5 din 25.01.2011 s-a constatat că Ministerul Sănătății n-a asigurat economicitatea achiziţiilor publice la procurarea Ultrasonografe Doppler Color profil general „SonoAce X6”, LP nr. 830/06 din 18.09.2008, care au fost procurate de la firma „Accent Electronic” (http://lex.justice.md).
Cu toate acestea, Vladimir Russu reuşeşte într-un mod miraculos să iasă basma curată din orice încurcături, astfel încât la 14 mai 2012 acesta îl însoțește în vizita oficială în statul Israel pe prim-ministrul R. Moldova Vlad Filat (lex.justice.md).
Autorităţile municipale au fost solidare în apărarea „investitorului” Vladimir Russu, susţinând necesitatea construcţiei unei biserici „asemănătoare” cu Catedrala „Sfânta Sofia” din Istanbul. Deşi oficialii de la primărie au declarat că „Terenul nu a fost vândut, ci dat în arendă pentru 50 de ani”, nimeni nu s-a trudit să explice în ce mod intenţionează primăria să reintre în posesia terenului peste 50 de ani. Să demoleze aşa-numita biserică?
Nu în zadar am folosit termenul de „aşa-numita biserică” pentru construcţia care intenţionează să o ridice dl Vladimir Russu. Pornind de la activităţile anterioare ale acestuia, ne-am permis să punem la îndoială intenţia de a cheltui o groază de bani pentru a construi o biserică, fără a obţine nimic în schimb. La fel de suspect a fost și faptul că în apărarea proiectului a sărit primăria, dar nu investitorul (Vladimir Russu).
Primele dubii au apărut odată cu vehicularea termenului de „biserică privată”. Din aceste considerente, am decis să aflăm mai multe despre acest „proiect”. Mare ne-a fost mirarea când, intrând în posesia schiţelor de proiect, am constatat că în spatele intenţiei afişate de construcţie a unei „biserici private” de fapt se urmăreşte construcţia unui complex de morminte sub formă de bolți subterane (necropole).
Aşa arată proiectul „bisericii”, potrivit proiectului. Nu este necesar să ai studii teologice ca să observi cu uşurinţă că aspectul exterior aduce mai mult a necropolă decât a biserică ortodoxă. 
Este cel puţin straniu că niciun oficial de la primărie nu a menţionat despre acest aspect al destinaţiei „bisericii private”, pe care noi îl găsim destul de important. În loc să explice citadinilor ce-i cu acest proiect, oficialii municipali au preferat să se ia la harță cu presa și cu societatea civilă. Pe lângă aspectul comercial, există și unul moral. Sunt oare de acord locuitorii Chişinăului ca să fie distruse parcurile din oraş de dragul cimitirelor de lux?
Poate ar fi bine să reamintim că, în ultimii ani, în Chişinău nu s-a deschis nici o galerie de artă, nici o sală de expoziţii, ci doar benzinarii, saune, baruri și săli de nunți și de banchete. Mai lipseau doar cimitirele de lux... Nu punem punct înainte de a adresa o întrebare, retorică, de altfel: de ce primăria nu a avut un dialog public cu locuitorii orașului, de ce nu s-a anunţat un concurs pentru selectarea celui mai potrivit proiect al construcţiei înainte de a decide să distrugă acest scuar și să construiască în loc o fastuoasă necropolă pentru milionari?
(Departamentul Investigații TIMPUL)
|
Au trecut 13 ani de la apariția acestei cărți. După ce, recent, am recitit-o, am trecut printr-un duș rece, re-lecturarea volumului fiind o îndeletnicire traumatizantă. De ce? Fiindcă mizeriile împotriva cărora luptam în anii 1997-2000 nu au dispărut, dimpotrivă, unele...
( ) Citeşte tot articolulErnest Hemingway, așa cum știți, e unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, nu doar din America, ci din întreaga lume. El însuși - un personaj literar prin modul în care a ales să își trăiască viața. Voluntar în primul război mondial,...
( ) Citeşte tot articolulImediat după invazia Armatei Roșii în Basarabia, din 28 iunie 1940, autorităţile comuniste au început politica de sovietizare și rusificare a provinciei. Prin intermediul terorii, ridicată la nivel de politică de stat, conducerea sovietică a început arestarea elitei...
( ) Citeşte tot articolulRusia nu mai poate repeta cu succes scenariul din 2014, când „omuleții verzi” au invadat Crimeea, anexată apoi de Moscova și au declanșat conflictul din Donbas, e de părere ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba.
( ) Citeşte tot articolulDrumul Roman a fost descoperit de arheologii care descarca arheologic traseul autostrazii. Este o portiune de drum foarte bine conservat, in comuna Sutoru din Salaj. In apropiere e si castrul roman Optatiana. Drumul dateaza de aproape 2000 de ani dar nu va fi conservat, pentru ca, din...
( ) Citeşte tot articolul