Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:35
Abonamente

Actualitate 6 Decembrie 2017, ora 08:35

Abateri la alegerile din 3 localități din țară

Marime Font

a

 
 
 

În ziua de 3 decembrie 2017, în trei localități din Republica Moldova au avut loc alegeri. Observatorii Asociației Promo-LEX au semnalat un șir de abateri legate de prezența lângă secția de votare a celor care nu au voie să se afle în preajma locului votării, precum și transportarea organizată a alegătorilor.

Pentru ziua de duminică, 3 decembrie 2017, Comisia Electorală Centrală a dispus desfășurarea turului al doilea de scrutin în orașul Sângera (mun. Chișinău) și comuna Berlinți (r. Briceni), dat fiind faptul că niciunul din candidații la fotoliul de primar nu a primit mai mult de jumătate din voturi. Iar în comuna Lăpușna (r. Hâncești) a fost stabilită desfășurarea votării repetate pentru alegerea primarului, așa cum la alegerile din 19 noiembrie au participat mai puțin de o pătrime din cei înscriși în liste.

Parlamentari în preajma secțiilor de votare
Un număr de șase deputați au fost observați în apropierea secțiilor de votare din cele trei localități în care au avut loc alegeri locale. La fel, a fost observat un consilier municipal și cetățeni neidentificați. În total, au fost documentate douăzeci și patru de cazuri în care persoane neautorizate au fost prezente nejustificat în raza de 100 de metri de la secția de votare.Transportarea organizată a alegătorilor
Transportarea organizată a alegătorilor a avut loc în cel puțin patru cazuri. În acest scop, au fost folosite mijloace de transport care în mod normal nu ar trebui să transporte pasageri spre secțiile de votare. Acesta este al doilea tip de abateri ca număr semnalate de Promo-LEX.

Umbrele oferite cadou de un candidat la funcția de primar
În orașul Sângera, candidatul din partea unui partid a oferit cel puțin șase umbrele unor localnici, în preajma unui magazin care se află lângă secția de votare. La fel, au fost înregistrate alte două cazuri care ar putea fi considerate cu potențial de oferire a recompenselor bănești – unul în aceeași localitate, iar altul în satul Caracușenii Noi al comunei Berlinți din Briceni.

Abateri care ar putea fi decisive pentru alegerea primarului
Deși legea spune că cererile pentru votarea la locul aflării se depun de către persoana care are nevoie de acest mod de votare, de ruda sa sau de către asistentul social de la primărie, lucrurile stau diferit în localitatea Berlinți, Briceni. Aici, de colectarea acestor cereri s-au ocupat membrii biroului electoral al secției de votare.

În rezultat, din cele 1000 de buletine de vot eliberate, 123 sunt buletine eliberate alegătorilor care au votat la locul aflării. Prin urmare, în condițiile în care diferența dintre candidatul care a învins și cel de pe poziția a doua a fost de doar 28 de voturi, numărul de 123 de voturi exprimate la locul aflării – în baza cererilor colectate de membrii biroului electoral – ar fi putut influența rezultatele alegerilor. În context, Promo-LEX recomandă membrilor organelor electorale excluderea pe viitor a unor astfel de fapte.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md