Atitudini

Abia acum m-a luat cu adevărat frica!

Dar ca în orice lucru rău, există şi un amestec de bine. Noi acum ştim exact cine și cu ce se ocupă. Pare destul de limpede. Lupu a scărmănat turma. Dar şi-a tăiat şi craca de sub picioare. Fiindcă noi acum vom spune: ori a rămas comunist, ori a făcut jocul lui Plahotniuc. Cum nu am da-o, Lupu cade de oaie.

Dodon şi Voronin jubilează. Asta nu au înţeles cei care au votat împotriva guvernului Filat. Sau asta au înţeles ei de la bun început, dar nu am înţeles noi. Dacă Dodon sau Voronin vor reuşi să adune voturi, vom putea să ne aruncăm în mare. Nu suntem buni de nimic.

Ce înseamnă alegerile anticipate pentru noi? Vorba românului: „alţi bani, altă distracţie!”. Cheltuieli de milioane, propagandă şi campanie electorală, pentru ce? Ca să îi votăm tot pe „ăia”, că nu avem de unde să scoatem alţii. Sau poate găsim alţii, cu totul noi, cu totul necorupţi? Dacă da, în ce ţară? Să facem o hartă, să ne mutăm acolo.

Am luat ciolanul şi l-am aruncat din nou. Să vedem încă o dată cine prinde felia cea mai mare. Toate pe spatele nostru, pe cheltuiala noastră. Să fie din cauza vânătorii din Pădurea Domnească, din cauza lui Plahotniuc sau din cauza lui Filat?

Am dintr-odată impresia că din cauza tuturor. Că toţi sunt o apă şi un pământ. Că niciunul nu e mai breaz. Cum îl alegem pe cel mai corupt politician moldovean? Îl luăm pe unul la întâmplare.

Însă eu am învăţat o lecţie. M-am convins acum pe câte scaune stă Lupu şi cât de puţină influenţă are Filat. Ceea ce înseamnă că acuzele împotriva lui nu sunt tocmai bine fondate. Văd acum că balanţa se înclină altfel de cum mi-am imaginat. Şi dacă Lupu a făcut jocul ăsta, şi dacă Voronin cu Dodon au spaţiu de manevră, pe mine abia acum m-a luat cu adevărat frica.

Şi când mă uit că Moldova e aşa de mică, mă întreb câţi mincinoşi şi corupţi avem pe metru pătrat? Poate şi la mine în casă se ascund vreo doi-trei. Poate un lup dă târcoale blocului.

Dacă Chirtoacă s-ar fi descurcat mai bine în administrarea capitalei, aş fi strigat: Chirtoacă – premier! Fiindcă, nu ştiu de ce, dar e singurul de care nu mi-e frică în momentul ăsta. Ce s-a întâmplat acum în Moldova ne demonstrează că suntem deja o ţară împărţită. La zaruri.

Stabilitatea Moldovei e doar închipuită, aşa cum grecii antici l-au crezut pe Aristotel că universul e geocentric şi pământul e fix. Aşa am crezut şi noi că Moldova are stabilitate. Când colo plonjăm în cosmos, dar nu în jurul axei noastre, ci în jurul celor mai perfide interese pentru putere ale unor politicieni în care nu mai cred, cum nu mai cred în Atlas care promitea să ţină pământul în spate. Sau cum nu mai cred în Rudolf, renul lui Moş Crăciun.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *