Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Cultură 16 Iunie 2009, ora 18:38

Absolventii promit ca vor indreptati onorabilul titlu de medic

Marime Font

Se spune ca sfarsitul incoroneaza opera. Afirmatia este valabila si in cazul studentilor de la USMF,,Nicolae Testemitanu”, ale caror straduinta, responsabilitate si eforturi depuse pe parcursul anilor de studii s-au incununat cu imbratisarea a doua dintre cele mai necesare si nobile profesii, de medic si de farmacist, sinonime cu viata si sanatatea.

Iar aceasta inseamna ca o noua pleiada de tineri specialisti isi ia startul acum, pentru a contribui la modernizarea sistemului de sanatate in conformitate cu standardele europene si mondiale. Prin puritatea specifica varstei si aspiratia spre tot ce e nou, ei vor pune umarul la realizarea acestui obiectiv major.Anul curent au sustinut cu succes examenele de absolvire 662 de tineri si tinere, la trei facultati - Medicina (386), Stomatologie (149) si Farmacie (127). Programul de instruire, bazat pe frumoasele traditii nationale si standardele internationale, corespunde normelor educationale moderne, cerintelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si procesului de la Bologna. Absolventii vor avea posibilitatea sa fie antrenati prin concurs in studiile de rezidentiat si masterat, iar apoi in secundariatul clinic si doctorantura. In anul de studii 2009-2010 sunt prevazute 500 de burse de rezidentiat. Cetatenii R. Moldova care si-au facut studiile universitare contra plata isi vor putea continua studiile postuniversitare din contul surselor bugetare.
 


In perioada studiilor postuniversitare, multi dintre ei vor avea posibilitatea de a face stagii de trei, 12 sau 18 luni la centre stiintifice de prestigiu din strainatate, in Franta, Belgia, Germania, Elvetia, Romania Rusia, Cehia, Polonia, Olanda si Statele Unite ale Americii, state cu care colaboreaza universitatea. Aderarea tarii noastre la procesul Sorbona-Bologna, in luna mai 2005, ofera posibilitati si mai largi pentru asigurarea mobilitatii in procesul de instruire si echivalare a diplomelor.
Absolventii, cetateni ai altor tari, vor participa la concursul de admitere la studii postuniversitare si peste hotare, deoarece diploma studiilor noastre universitare este recunoscuta in majoritatea absoluta a tarilor lumii.
 

In adresarea sa catre absolventi, academicianul Ion Ababii, rectorul universitatii, a mentionat: ,,Pentru viitorul apropiat se proiecteaza restructurarea intregului sistem de sanatate - pe verticala si pe orizontala. De rand cu crearea conditiilor optime de activitate, majorarea perseverenta a salariilor, in viitorul apropiat se prevede angajarea medicilor prin concurs la toate nivelele. Aceasta va va garanta, dragi tineri colegi, avansarea pe scara ierarhica profesionala, dupa cum se face in prezent in majoritatea tarilor economic dezvoltate.De la dumneavoastra se cere doar sa va implicati cu toata ardoarea si elanul tineresc in procesele ce au loc in medicina teoretica si clinica, pentru a pune la dispozitia poporului nostru un sistem al sanatatii durabil, receptiv, eficient, capabil sa asigure echitatea si accesul tuturor la servicii medicale de calitate.
 

Alaturi de asemenea mari virtuti cum sunt devotamentul, daruirea, compasiunea, optimismul si generozitatea, ce caracterizeaza si innobileaza profesiunea noastra, se inscrie obligatia de a respecta Juramantul Medicului, inclusiv in cele mai nefavorabile, uneori chiar disperate situatii. Depunerea Juramantului este un eveniment emotionant ce simbolizeaza maturitatea, consimtamantul si dorinta dumneavoastra de a va realiza in acest domeniu de activitate, eveniment care va marca un inceput de cale cu mari responsabilitati, dar si de satisfactii enorme generate de victoria asupra maladiilor, suferintei si mortii.In numele corpului profesoral-didactic al Universitatii noastre va aduc cele mai sincere felicitari cu ocazia absolvirii Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu”, cu fericita zi de consacrare solemna in profesiunea pe care, sper, o veti exercita cu cinste si demnitate, dorindu-va multa sanatate si frumoase realizari”.Alese cuvinte de felicitare, povete, sfaturi, urari de succese si intr-un ceas bun le-au adresat absolventilor Larisa Catrinici, ministrul Sanatatii, academicianul Gheorghe Ghidirim, presedintele Ligii Medicilor din RM, presedintii Comisiilor Examenului de Stat de absolvire, profesorii Ion Corcimaru, Valeriu Burlacu si Vladimir Safta.

In luarile de cuvant ale absolventilor, acestia si-au exprimat satisfactia si mandria pentru visul implinit. Studiile universitare, orele indelungi de lectura, noptile nedormite, emotiile la seminare si examene s-au soldat cu insusirea mult ravnitei profesii de medic. „Am facut cea mai reusita alegere si acum avem obligatia sa ne indeplinim onest sfanta datorie de a sta de veghe la sanatatea oamenilor. Vom respecta neconditionat Juramantul lui Hipocrate depus in mod solemn si ne vom consacra totalmente menirii harazite de destin pe acest pamant”, au spus ei. Absolventii au adus multumiri si toata recunostinta lor dascalilor universitatii, parintilor lor. Ei au promis ca vor fi intotdeauna cu gandul si fapta la alma mater, izvor permanent de cunostinte si desavarsire profesionala, ca vor prefera drumul cautarilor si perfectiunii pentru a fi in pas cu timpul si a indreptati onorabilul titlu de medic.

Traian Mustata, pentru TIMPUL


 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)