Cultură

Absolventii promit ca vor indreptati onorabilul titlu de medic

Se spune ca sfarsitul incoroneaza opera. Afirmatia este valabila si in cazul studentilor de la USMF,,Nicolae Testemitanu”, ale caror straduinta, responsabilitate si eforturi depuse pe parcursul anilor de studii s-au incununat cu imbratisarea a doua dintre cele mai necesare si nobile profesii, de medic si de farmacist, sinonime cu viata si sanatatea.

Iar aceasta inseamna ca o noua pleiada de tineri specialisti isi ia startul acum, pentru a contribui la modernizarea sistemului de sanatate in conformitate cu standardele europene si mondiale. Prin puritatea specifica varstei si aspiratia spre tot ce e nou, ei vor pune umarul la realizarea acestui obiectiv major.Anul curent au sustinut cu succes examenele de absolvire 662 de tineri si tinere, la trei facultati – Medicina (386), Stomatologie (149) si Farmacie (127). Programul de instruire, bazat pe frumoasele traditii nationale si standardele internationale, corespunde normelor educationale moderne, cerintelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si procesului de la Bologna. Absolventii vor avea posibilitatea sa fie antrenati prin concurs in studiile de rezidentiat si masterat, iar apoi in secundariatul clinic si doctorantura. In anul de studii 2009-2010 sunt prevazute 500 de burse de rezidentiat. Cetatenii R. Moldova care si-au facut studiile universitare contra plata isi vor putea continua studiile postuniversitare din contul surselor bugetare.
 

In perioada studiilor postuniversitare, multi dintre ei vor avea posibilitatea de a face stagii de trei, 12 sau 18 luni la centre stiintifice de prestigiu din strainatate, in Franta, Belgia, Germania, Elvetia, Romania Rusia, Cehia, Polonia, Olanda si Statele Unite ale Americii, state cu care colaboreaza universitatea. Aderarea tarii noastre la procesul Sorbona-Bologna, in luna mai 2005, ofera posibilitati si mai largi pentru asigurarea mobilitatii in procesul de instruire si echivalare a diplomelor.
Absolventii, cetateni ai altor tari, vor participa la concursul de admitere la studii postuniversitare si peste hotare, deoarece diploma studiilor noastre universitare este recunoscuta in majoritatea absoluta a tarilor lumii.
 

In adresarea sa catre absolventi, academicianul Ion Ababii, rectorul universitatii, a mentionat: ,,Pentru viitorul apropiat se proiecteaza restructurarea intregului sistem de sanatate – pe verticala si pe orizontala. De rand cu crearea conditiilor optime de activitate, majorarea perseverenta a salariilor, in viitorul apropiat se prevede angajarea medicilor prin concurs la toate nivelele. Aceasta va va garanta, dragi tineri colegi, avansarea pe scara ierarhica profesionala, dupa cum se face in prezent in majoritatea tarilor economic dezvoltate.De la dumneavoastra se cere doar sa va implicati cu toata ardoarea si elanul tineresc in procesele ce au loc in medicina teoretica si clinica, pentru a pune la dispozitia poporului nostru un sistem al sanatatii durabil, receptiv, eficient, capabil sa asigure echitatea si accesul tuturor la servicii medicale de calitate.
 

Alaturi de asemenea mari virtuti cum sunt devotamentul, daruirea, compasiunea, optimismul si generozitatea, ce caracterizeaza si innobileaza profesiunea noastra, se inscrie obligatia de a respecta Juramantul Medicului, inclusiv in cele mai nefavorabile, uneori chiar disperate situatii. Depunerea Juramantului este un eveniment emotionant ce simbolizeaza maturitatea, consimtamantul si dorinta dumneavoastra de a va realiza in acest domeniu de activitate, eveniment care va marca un inceput de cale cu mari responsabilitati, dar si de satisfactii enorme generate de victoria asupra maladiilor, suferintei si mortii.In numele corpului profesoral-didactic al Universitatii noastre va aduc cele mai sincere felicitari cu ocazia absolvirii Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu”, cu fericita zi de consacrare solemna in profesiunea pe care, sper, o veti exercita cu cinste si demnitate, dorindu-va multa sanatate si frumoase realizari”.Alese cuvinte de felicitare, povete, sfaturi, urari de succese si intr-un ceas bun le-au adresat absolventilor Larisa Catrinici, ministrul Sanatatii, academicianul Gheorghe Ghidirim, presedintele Ligii Medicilor din RM, presedintii Comisiilor Examenului de Stat de absolvire, profesorii Ion Corcimaru, Valeriu Burlacu si Vladimir Safta.

In luarile de cuvant ale absolventilor, acestia si-au exprimat satisfactia si mandria pentru visul implinit. Studiile universitare, orele indelungi de lectura, noptile nedormite, emotiile la seminare si examene s-au soldat cu insusirea mult ravnitei profesii de medic. „Am facut cea mai reusita alegere si acum avem obligatia sa ne indeplinim onest sfanta datorie de a sta de veghe la sanatatea oamenilor. Vom respecta neconditionat Juramantul lui Hipocrate depus in mod solemn si ne vom consacra totalmente menirii harazite de destin pe acest pamant”, au spus ei. Absolventii au adus multumiri si toata recunostinta lor dascalilor universitatii, parintilor lor. Ei au promis ca vor fi intotdeauna cu gandul si fapta la alma mater, izvor permanent de cunostinte si desavarsire profesionala, ca vor prefera drumul cautarilor si perfectiunii pentru a fi in pas cu timpul si a indreptati onorabilul titlu de medic.

Traian Mustata, pentru TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *