Astăzi 17 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:44
Abonamente

Constantin Tănase 19 Martie 2015, ora 09:06    Din editia print

Marime Font

Absurdul, ca unica șansă

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

Cu toate reticențele noastre față de „ideologiile statale”, trebuie să recunoaștem că Moldova are nevoie de o asemenea ideologie, adică de niște repere fundamentale de ordin național și spiritual, care să fie acceptate în întreaga societate. Dacă aceste repere lipsesc, statul se află într-un pericol permanent. După ‘90 încoace, la noi s-au întreprins mai multe tentative de a elabora (identifica) asemenea repere. În mod distinct s-au cristalizat două ideologii – românismul și moldovenismul. După cum era și firesc, românismul a fost identificat cu unionismul, iar moldovenismul – cu antiromânismul și antiunionismul. Timpul a demonstrat că adevărata diversiune împotriva tânărului stat a fost, de fapt, nu românismul, ci moldovenismul, fiindcă ultimul, până la urmă, s-a dovedit a fi o formă camuflată a ideologiei comunismului național.

Alianța dintre agrarieni – părinții acestei ideologii – și comuniști, plus partidele etnice antiromânești, plus Biserica subordonată Moscovei, probează cu prisosință acest adevăr. Sub drapelul consolidării „statalității moldovenești”, moldovenismul promovează în fapt politica menținerii Moldovei în sfera de influență rusească și conservarea modelului economic comunist. Moldovenismul a fost și rămâne ideologia clasei politice aflate la putere, clasă care și-a demonstrat totala incapacitate de a edifica un stat civilizat pe ruinele fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești.


Moldovenismul și românismul s-au constituit în acești ani ca două ideologii nu numai diferite, dar și antagoniste, incompatibile. La aceasta și-au adus din plin „contribuția” și unii, și alții, adică și unioniștii, și „stataliștii”. Unioniștii, sprijinindu-se pe un adevăr istoric incontestabil, au neglijat o realitate psihologică, realmente existentă: moldovenii, în mare nu erau pregătiți să devină, peste noapte, români, și nu doreau să răspundă la un nume, istoric și științific just. Dar mai grav au greșit antiunioniștii – refuzându-le moldovenilor identitatea (lingvistică și etnică) românească, ei au dat cu bâta în baltă.

Eroarea lor a fost, însă, mai gravă: dacă unioniștii au greșit, forțând ritmurile unui proces, antiunioniștii au greșit încercând să blocheze acest proces care se va dovedi, până la urmă, ireversibil. „Stataliștii” au mers și continuă să meargă împotriva unui adevăr simplu și evident: Moldova ca stat, nu poate exista în afara ideologiei românismului. O Moldovă bazată pe ideologia antiromânismului înseamnă un stat sfâșiat în permanență de contradicții și neînțelegeri interne, înseamnă o societate dezbinată, lipsită de unitate civică. Românismul nu este o ideologie antistatală, cum încearcă să prezinte lucrurile antiunioniștii: românismul este unicul reper național, capabil să confere statului nostru legitimitate istorică și națională.

Privită în retrospectivă, istoria noastră recentă ne oferă câteva lecții interesante. Prima lecție este că unioniștii au comis „un păcat fără de voie”, sărind peste „unionismul” spiritual și cultural direct la unionismul politic. În felul acesta, ei „au intrat în conflict” cu sentimentele naționale ale unei părți a populației, care și-a pierdut conștiința națională românească. Exact același păcat, dar „păcat cu voie”, l-au comis și antiunioniștii: au jignit sentimentele naționale ale acelei părți de populație care și-a păstrat conștiința identității sale românești. De aici a și pornit marea dramă a istoriei noastre din acest deceniu: lupta moldovenilor împotriva moldovenilor, acest război fratricid absurd și epuizat, care a adus societatea în pragul unei catastrofe civile.

A doua lecție e că ideologia românismului n-a falimentat, cum afirmă oponenții ei, ci dimpotrivă, continuă să câștige teren. Meritul aparține, în mod egal, atât unioniștilor, cât și antiunioniștilor. Unioniștilor, fiindcă discursul acestora a devenit mai realist și mai echilibrat. Antiunioniștilor, fiindcă discursul lor a devenit tot mai nerealist și mai agresiv. „Stataliștii” repetă, de fapt, greșeala unioniștilor „timpurii” – neglijează niște realități psihologice noi: astăzi societatea nu mai este speriată de românism și de perspectiva „pierderii statalității”. Moldovenii au acceptat fără „revoluții” denumirea limba română, fapt esențial pentru ideologia românismului, ceea ce înseamnă că, indirect, au respins ideologia moldovenismului antiromânesc, iar românismul a încetat să mai fie o sperietoare.

A treia lecție este că, astăzi, românismul trebuie scos atât din zona „semnelor de egalitate”, cât și din cea a falselor opoziții ireconciliabile. Ce înseamnă aceasta? Pentru ca societatea să-și recapete echilibrul de care are nevoie, este necesar ca să nu se mai pună semnul egalității între românism și unionism, deoarece aceste „ideologii” nu coincid în mod obligatoriu și au fost identificate în mod greșit și, de cele mai multe ori, tendențios. Aceasta, pe de o parte. Pe de altă parte, românismul nu înseamnă nicidecum antimoldovenism, antirusism, anticeseism etc., etc., nu înseamnă, în definitiv, o ideologie ostilă ideii de independență statală a R. Moldova. De aici decurge o sarcină principală, care stă astăzi în fața clasei politice: să împace societatea prin împăcarea românismului cu moldovenismul. Cu alte cuvinte, ideea națională românească trebuie împăcată și conjugată cu ideea „moldovenească” de statalitate.

E o sarcină din domeniul absurdului politic?

Da, dacă nu vom elimina din discursul politic spiritul diversionist și de gherilă. (Iată, în context, un exemplu proaspăt: într-un recent comentariu al agenției INFOTAG se afirmă că: forțele de dreapta, care au ajuns la guvernare în componența ADR, continuă să viseze deschis sau în mod voalat la unirea cu România… Aceasta rămâne sarcina lor strategică, indiferent de faptul dacă asta e scris negru pe alb în documentele programatice sau e voalat în mod șiret”).

Nu, dacă vom aborda realitățile responsabil și realist. Responsabil și realist înseamnă a înceta ostilitățile dintre moldoveni pe ambele fronturi: și pe cel al unionismului, dar și pe cel al antiunionismului, iar între cele două fronturi să fie creată o „zonă de securitate”, bazată pe o idee națională clară – Republica Moldova este cel de al doilea stat românesc din Europa. Numai pe acest teren pot fi identificate soluțiile de conciliere națională, iar moldovenismul poate fi împăcat cu românismul ca două părți ale aceluiași întreg.

E pregătită clasa politică să înceapă negocieri de pace în această problemă fundamentală pentru statul nostru? – iată întrebarea la care, deocamdată, nu mă încumet să răspund în niciun fel.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 11:38

OPINIE / Despre următoarea dictatură

OPINIE / Despre următoarea dictatură

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 11:10

Dorin Chirtoacă despre atacurile privind pavajul de pe strada pietonală: „Unii și aceeași, recurg la manipulare și denigrare”

Dorin Chirtoacă despre atacurile privind pavajul de pe strada pietonală: „Unii și aceeași, recurg la manipulare și denigrare”

Este a doua oara in ultimele saptamani, cand unii si aceeasi, recurg la manipulare si denigrare. Data trecuta a fost cu "PAM-PAMl", acum cu pietonala.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 10:55

Șor ar negocia VÂNZAREA Aeroportului Internațional Chișinău cu oameni de afaceri din Rusia

Șor ar negocia VÂNZAREA Aeroportului Internațional Chișinău cu oameni de afaceri din Rusia

Grupul AEON al lui Roman Troțenko, după schimbarea puterii în Moldova, manifestă din nou interes față de obținerea concesionării Aeroportului Internțional Chișinău, scrie publicație rusească „Kommersant”. Troțenko a început deja negocierile cu reprezentanții...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 17 Iulie 2019, ora: 10:45

Valeriu Munteanu: Algoritmul, instrumentul principal pentru AIE1 și AIE 2, revine…

Valeriu Munteanu: Algoritmul, instrumentul principal pentru AIE1 și AIE 2, revine…

Unul dintre cele mai sonore și permanente acuzații imputate de societatea civilă, guvernării Partidului Democrat, pe bună dreptate, a fost lipsa totală de transparență în actul guvernării, astfel, luarea deciziilor, mai ales după rămânerea PD de unul singur la guvernare s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Integrare Europeană 17 Iulie 2019, ora: 09:49

Ursula von der Leyen va fi prima femeie care deține președinția Comisiei Europene, cea mai înaltă funcție din executivul european.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 17 Iulie 2019, ora: 09:14

video NEWS ALERT! După ce a recunoscut că primește 700 DE MII DE DOLARI lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

NEWS ALERT! După ce a recunoscut că primește 700 DE MII DE DOLARI lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 08:06

Băsescu, în Parlamentul European: Dați perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne așa cum este / Dna Mogherini, R. Moldova e locuită de români

Băsescu, în Parlamentul European: Dați perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne așa cum este / Dna Mogherini, R. Moldova e locuită de români

Fostul președinte al României, Traian Băsesc, acum membru al Parlamentului European, a ținut o cuvântare despre R. Moldova în plenul Legislativului UE. Acesta s-a adresa înaltei reprezentante UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:55

Decizia de demitere a lui Victor Micu din funcția de Președinte a CSM trezește suspiciuni

Decizia de demitere a lui Victor Micu din funcția de Președinte a CSM trezește suspiciuni

Demiterea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, inclusă ad-hoc în ședința de marți a instituției a fost una neîntemeiată și ar putea avea legătură cu situația politică din Republica Moldova, a opinat ex-președintele CSM în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:44

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger, în sala de fitness: „Eu fac munca, ea culege laudele” (Video)

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger, în sala de fitness: „Eu fac munca, ea culege laudele” (Video)

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger apar împreună într-un scurt video amuzant, filmat într-o sală de fitness din California. "Eu fac munca, ea culege laudele", spune, în glumă, actorul american.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IULIE 2019. LUNĂ PLINĂ ȘI ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ ÎN ZODIA CAPRICORN

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IULIE 2019. LUNĂ PLINĂ ȘI ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ ÎN ZODIA CAPRICORN

Horoscopul zilei de 17 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:18

Premieră pentru Moldova! Caisele și cireșele autohtone au fost exportate în Germania

Premieră pentru Moldova! Caisele și cireșele autohtone au fost exportate în Germania

Primul lot de probă, livrat de către Companiile Fani SRL și Farm Prod SRL, a ajuns, la data de 15 iulie curent, în Germania. Fructele au fost importate de către Cooperativa OGA / OGV NORDBADEN EG –BRUCHSAL, organizație specializată în achiziția, procesarea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:01

Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem SIS-ului să scoată interdicția aplicată lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 06:25

 Cam din ultimul an, din ce în ce mai multe orașe, corporații și țări au anunțat că vor interzice paiele din plastic și alte produse din același material. Starbucks a fost unul dintre lanțurile mari care a promis să elimine paiele din plastic din 28 de mii de locații, ca-n...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 06:03

Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, spune că nu își dorește o soluție politică privind eliberarea sa din închisoare.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iulie 2019, ora: 05:38

​Marți au avut loc primele meciuri din manșa secunda a turului doi preliminar al Champions League. Steaua Roșie Belgrad s-a calificat în runda următoare după ce trecut cu 2-1 de Suduva (Lituania), în timp ce Sheriff Tiraspol (Moldova) a fost eliminată de Saburtalo Tbilisi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:40

OFICIAL - Care sunt atribuțiile șefului statului / Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ

OFICIAL - Care sunt atribuțiile șefului statului / Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:32

Cercetătorii au descoperit că în ultimul deceniu s-au înmulțit cazurile de infectare cu virusul HIV în Coreea de Nord. Anul trecut, pe 1 decembrie, de Ziua Mondială a SIDA, oficialii guvernului nord-coreean au declarat țara „zonă fără SIDA”.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 17 Iulie 2019, ora: 00:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii, chiar dacă în RM combustibilul este mai ieftin

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii, chiar dacă în RM combustibilul este mai ieftin

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:29

Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:28

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Dorel Musteață, „împrejur cu nemurele”. Președintele interimar CSM are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Iulie 2019, ora: 00:22

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov, născut pe 6 mai 1868, a fost ultimul împărat al Rusiei, domnind din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 17 Iulie 2019, ora: 00:12

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 iulie

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 iulie

1918: Din ordinul dat de Partidul Bolşevic, împăratul Nicolae al II-lea şi famila sa au fost asasinaţi la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 19:00

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)