Astăzi 22 Mai 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:00
Abonamente

Constantin Tănase 19 Martie 2015, ora 09:06    Din editia print

Marime Font

Absurdul, ca unica șansă

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

Cu toate reticențele noastre față de „ideologiile statale”, trebuie să recunoaștem că Moldova are nevoie de o asemenea ideologie, adică de niște repere fundamentale de ordin național și spiritual, care să fie acceptate în întreaga societate. Dacă aceste repere lipsesc, statul se află într-un pericol permanent. După ‘90 încoace, la noi s-au întreprins mai multe tentative de a elabora (identifica) asemenea repere. În mod distinct s-au cristalizat două ideologii – românismul și moldovenismul. După cum era și firesc, românismul a fost identificat cu unionismul, iar moldovenismul – cu antiromânismul și antiunionismul. Timpul a demonstrat că adevărata diversiune împotriva tânărului stat a fost, de fapt, nu românismul, ci moldovenismul, fiindcă ultimul, până la urmă, s-a dovedit a fi o formă camuflată a ideologiei comunismului național.

Alianța dintre agrarieni – părinții acestei ideologii – și comuniști, plus partidele etnice antiromânești, plus Biserica subordonată Moscovei, probează cu prisosință acest adevăr. Sub drapelul consolidării „statalității moldovenești”, moldovenismul promovează în fapt politica menținerii Moldovei în sfera de influență rusească și conservarea modelului economic comunist. Moldovenismul a fost și rămâne ideologia clasei politice aflate la putere, clasă care și-a demonstrat totala incapacitate de a edifica un stat civilizat pe ruinele fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești.


Moldovenismul și românismul s-au constituit în acești ani ca două ideologii nu numai diferite, dar și antagoniste, incompatibile. La aceasta și-au adus din plin „contribuția” și unii, și alții, adică și unioniștii, și „stataliștii”. Unioniștii, sprijinindu-se pe un adevăr istoric incontestabil, au neglijat o realitate psihologică, realmente existentă: moldovenii, în mare nu erau pregătiți să devină, peste noapte, români, și nu doreau să răspundă la un nume, istoric și științific just. Dar mai grav au greșit antiunioniștii – refuzându-le moldovenilor identitatea (lingvistică și etnică) românească, ei au dat cu bâta în baltă.

Eroarea lor a fost, însă, mai gravă: dacă unioniștii au greșit, forțând ritmurile unui proces, antiunioniștii au greșit încercând să blocheze acest proces care se va dovedi, până la urmă, ireversibil. „Stataliștii” au mers și continuă să meargă împotriva unui adevăr simplu și evident: Moldova ca stat, nu poate exista în afara ideologiei românismului. O Moldovă bazată pe ideologia antiromânismului înseamnă un stat sfâșiat în permanență de contradicții și neînțelegeri interne, înseamnă o societate dezbinată, lipsită de unitate civică. Românismul nu este o ideologie antistatală, cum încearcă să prezinte lucrurile antiunioniștii: românismul este unicul reper național, capabil să confere statului nostru legitimitate istorică și națională.

Privită în retrospectivă, istoria noastră recentă ne oferă câteva lecții interesante. Prima lecție este că unioniștii au comis „un păcat fără de voie”, sărind peste „unionismul” spiritual și cultural direct la unionismul politic. În felul acesta, ei „au intrat în conflict” cu sentimentele naționale ale unei părți a populației, care și-a pierdut conștiința națională românească. Exact același păcat, dar „păcat cu voie”, l-au comis și antiunioniștii: au jignit sentimentele naționale ale acelei părți de populație care și-a păstrat conștiința identității sale românești. De aici a și pornit marea dramă a istoriei noastre din acest deceniu: lupta moldovenilor împotriva moldovenilor, acest război fratricid absurd și epuizat, care a adus societatea în pragul unei catastrofe civile.

A doua lecție e că ideologia românismului n-a falimentat, cum afirmă oponenții ei, ci dimpotrivă, continuă să câștige teren. Meritul aparține, în mod egal, atât unioniștilor, cât și antiunioniștilor. Unioniștilor, fiindcă discursul acestora a devenit mai realist și mai echilibrat. Antiunioniștilor, fiindcă discursul lor a devenit tot mai nerealist și mai agresiv. „Stataliștii” repetă, de fapt, greșeala unioniștilor „timpurii” – neglijează niște realități psihologice noi: astăzi societatea nu mai este speriată de românism și de perspectiva „pierderii statalității”. Moldovenii au acceptat fără „revoluții” denumirea limba română, fapt esențial pentru ideologia românismului, ceea ce înseamnă că, indirect, au respins ideologia moldovenismului antiromânesc, iar românismul a încetat să mai fie o sperietoare.

A treia lecție este că, astăzi, românismul trebuie scos atât din zona „semnelor de egalitate”, cât și din cea a falselor opoziții ireconciliabile. Ce înseamnă aceasta? Pentru ca societatea să-și recapete echilibrul de care are nevoie, este necesar ca să nu se mai pună semnul egalității între românism și unionism, deoarece aceste „ideologii” nu coincid în mod obligatoriu și au fost identificate în mod greșit și, de cele mai multe ori, tendențios. Aceasta, pe de o parte. Pe de altă parte, românismul nu înseamnă nicidecum antimoldovenism, antirusism, anticeseism etc., etc., nu înseamnă, în definitiv, o ideologie ostilă ideii de independență statală a R. Moldova. De aici decurge o sarcină principală, care stă astăzi în fața clasei politice: să împace societatea prin împăcarea românismului cu moldovenismul. Cu alte cuvinte, ideea națională românească trebuie împăcată și conjugată cu ideea „moldovenească” de statalitate.

E o sarcină din domeniul absurdului politic?

Da, dacă nu vom elimina din discursul politic spiritul diversionist și de gherilă. (Iată, în context, un exemplu proaspăt: într-un recent comentariu al agenției INFOTAG se afirmă că: forțele de dreapta, care au ajuns la guvernare în componența ADR, continuă să viseze deschis sau în mod voalat la unirea cu România… Aceasta rămâne sarcina lor strategică, indiferent de faptul dacă asta e scris negru pe alb în documentele programatice sau e voalat în mod șiret”).

Nu, dacă vom aborda realitățile responsabil și realist. Responsabil și realist înseamnă a înceta ostilitățile dintre moldoveni pe ambele fronturi: și pe cel al unionismului, dar și pe cel al antiunionismului, iar între cele două fronturi să fie creată o „zonă de securitate”, bazată pe o idee națională clară – Republica Moldova este cel de al doilea stat românesc din Europa. Numai pe acest teren pot fi identificate soluțiile de conciliere națională, iar moldovenismul poate fi împăcat cu românismul ca două părți ale aceluiași întreg.

E pregătită clasa politică să înceapă negocieri de pace în această problemă fundamentală pentru statul nostru? – iată întrebarea la care, deocamdată, nu mă încumet să răspund în niciun fel.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)