Astăzi 26 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:06
Abonamente

Constantin Tănase 19 Martie 2015, ora 09:06    Din editia print

Marime Font

Absurdul, ca unica șansă

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

Cu toate reticențele noastre față de „ideologiile statale”, trebuie să recunoaștem că Moldova are nevoie de o asemenea ideologie, adică de niște repere fundamentale de ordin național și spiritual, care să fie acceptate în întreaga societate. Dacă aceste repere lipsesc, statul se află într-un pericol permanent. După ‘90 încoace, la noi s-au întreprins mai multe tentative de a elabora (identifica) asemenea repere. În mod distinct s-au cristalizat două ideologii – românismul și moldovenismul. După cum era și firesc, românismul a fost identificat cu unionismul, iar moldovenismul – cu antiromânismul și antiunionismul. Timpul a demonstrat că adevărata diversiune împotriva tânărului stat a fost, de fapt, nu românismul, ci moldovenismul, fiindcă ultimul, până la urmă, s-a dovedit a fi o formă camuflată a ideologiei comunismului național.

Alianța dintre agrarieni – părinții acestei ideologii – și comuniști, plus partidele etnice antiromânești, plus Biserica subordonată Moscovei, probează cu prisosință acest adevăr. Sub drapelul consolidării „statalității moldovenești”, moldovenismul promovează în fapt politica menținerii Moldovei în sfera de influență rusească și conservarea modelului economic comunist. Moldovenismul a fost și rămâne ideologia clasei politice aflate la putere, clasă care și-a demonstrat totala incapacitate de a edifica un stat civilizat pe ruinele fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești.

Loading...


Moldovenismul și românismul s-au constituit în acești ani ca două ideologii nu numai diferite, dar și antagoniste, incompatibile. La aceasta și-au adus din plin „contribuția” și unii, și alții, adică și unioniștii, și „stataliștii”. Unioniștii, sprijinindu-se pe un adevăr istoric incontestabil, au neglijat o realitate psihologică, realmente existentă: moldovenii, în mare nu erau pregătiți să devină, peste noapte, români, și nu doreau să răspundă la un nume, istoric și științific just. Dar mai grav au greșit antiunioniștii – refuzându-le moldovenilor identitatea (lingvistică și etnică) românească, ei au dat cu bâta în baltă.

Eroarea lor a fost, însă, mai gravă: dacă unioniștii au greșit, forțând ritmurile unui proces, antiunioniștii au greșit încercând să blocheze acest proces care se va dovedi, până la urmă, ireversibil. „Stataliștii” au mers și continuă să meargă împotriva unui adevăr simplu și evident: Moldova ca stat, nu poate exista în afara ideologiei românismului. O Moldovă bazată pe ideologia antiromânismului înseamnă un stat sfâșiat în permanență de contradicții și neînțelegeri interne, înseamnă o societate dezbinată, lipsită de unitate civică. Românismul nu este o ideologie antistatală, cum încearcă să prezinte lucrurile antiunioniștii: românismul este unicul reper național, capabil să confere statului nostru legitimitate istorică și națională.

Privită în retrospectivă, istoria noastră recentă ne oferă câteva lecții interesante. Prima lecție este că unioniștii au comis „un păcat fără de voie”, sărind peste „unionismul” spiritual și cultural direct la unionismul politic. În felul acesta, ei „au intrat în conflict” cu sentimentele naționale ale unei părți a populației, care și-a pierdut conștiința națională românească. Exact același păcat, dar „păcat cu voie”, l-au comis și antiunioniștii: au jignit sentimentele naționale ale acelei părți de populație care și-a păstrat conștiința identității sale românești. De aici a și pornit marea dramă a istoriei noastre din acest deceniu: lupta moldovenilor împotriva moldovenilor, acest război fratricid absurd și epuizat, care a adus societatea în pragul unei catastrofe civile.

A doua lecție e că ideologia românismului n-a falimentat, cum afirmă oponenții ei, ci dimpotrivă, continuă să câștige teren. Meritul aparține, în mod egal, atât unioniștilor, cât și antiunioniștilor. Unioniștilor, fiindcă discursul acestora a devenit mai realist și mai echilibrat. Antiunioniștilor, fiindcă discursul lor a devenit tot mai nerealist și mai agresiv. „Stataliștii” repetă, de fapt, greșeala unioniștilor „timpurii” – neglijează niște realități psihologice noi: astăzi societatea nu mai este speriată de românism și de perspectiva „pierderii statalității”. Moldovenii au acceptat fără „revoluții” denumirea limba română, fapt esențial pentru ideologia românismului, ceea ce înseamnă că, indirect, au respins ideologia moldovenismului antiromânesc, iar românismul a încetat să mai fie o sperietoare.

A treia lecție este că, astăzi, românismul trebuie scos atât din zona „semnelor de egalitate”, cât și din cea a falselor opoziții ireconciliabile. Ce înseamnă aceasta? Pentru ca societatea să-și recapete echilibrul de care are nevoie, este necesar ca să nu se mai pună semnul egalității între românism și unionism, deoarece aceste „ideologii” nu coincid în mod obligatoriu și au fost identificate în mod greșit și, de cele mai multe ori, tendențios. Aceasta, pe de o parte. Pe de altă parte, românismul nu înseamnă nicidecum antimoldovenism, antirusism, anticeseism etc., etc., nu înseamnă, în definitiv, o ideologie ostilă ideii de independență statală a R. Moldova. De aici decurge o sarcină principală, care stă astăzi în fața clasei politice: să împace societatea prin împăcarea românismului cu moldovenismul. Cu alte cuvinte, ideea națională românească trebuie împăcată și conjugată cu ideea „moldovenească” de statalitate.

E o sarcină din domeniul absurdului politic?

Da, dacă nu vom elimina din discursul politic spiritul diversionist și de gherilă. (Iată, în context, un exemplu proaspăt: într-un recent comentariu al agenției INFOTAG se afirmă că: forțele de dreapta, care au ajuns la guvernare în componența ADR, continuă să viseze deschis sau în mod voalat la unirea cu România… Aceasta rămâne sarcina lor strategică, indiferent de faptul dacă asta e scris negru pe alb în documentele programatice sau e voalat în mod șiret”).

Nu, dacă vom aborda realitățile responsabil și realist. Responsabil și realist înseamnă a înceta ostilitățile dintre moldoveni pe ambele fronturi: și pe cel al unionismului, dar și pe cel al antiunionismului, iar între cele două fronturi să fie creată o „zonă de securitate”, bazată pe o idee națională clară – Republica Moldova este cel de al doilea stat românesc din Europa. Numai pe acest teren pot fi identificate soluțiile de conciliere națională, iar moldovenismul poate fi împăcat cu românismul ca două părți ale aceluiași întreg.

E pregătită clasa politică să înceapă negocieri de pace în această problemă fundamentală pentru statul nostru? – iată întrebarea la care, deocamdată, nu mă încumet să răspund în niciun fel.

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 09:06

Cehii de la EMMA Capital au cumpărat încă 24% din capitalul Premier Energy (ex-Union Fenosa)

Cehii de la EMMA Capital au cumpărat încă 24% din capitalul Premier Energy (ex-Union Fenosa)

EMMA Capital Group a achiziționat o participație de 24% la companiile Premier Energy SRL și Premier Energy Distribution SA din Moldova, ajungând să deţină 93% din capital. Operațiunea s-a făcut departe de Moldova, în paradisul fiscal din Cipru, scrie Mold-street.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 08:49

Cazuri noi de coronavirus în Franța și Germania. Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Cazuri noi de coronavirus în Franța și Germania. Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:59

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitari de 1 Martie. Prima zi a primaverii poate fi un bun prilej de a le transmite, cu ocazia Martisorului, cele mai frumoase urari persoanelor dragi din familia ta, prietenelor sau colegelor. Un mic martisor si un ghiocel iti daruiesc, ca sa stii ca a venit primavara. E timpul sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:50

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 11 morți, în Italia, după ce, marți, au mai murit patru persoane, au anunțat autorităţile italiene, potrivit agenției ANSA. În total, peste 320 de persoane au fost infectate cu noul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:42

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Perspectiva sumbră că epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării pune sub semnul întrebării stabilitatea economiei mondiale, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:39

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Totul s-a întâmplat în seara de 23 februarie. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati a declarat pentru echipa 902 că femeia a chemat poliția la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:37

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

În seara zilei de 25 februarie, ora 18:15, în apropierea satului Corjova, r-nul Criuleni, s-a produs un accident rutier, soldat cu trei persoane rănite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:24

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

PREMIERĂ! 6, 7 martie, Teatrul Luceafărul! 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:16

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

 Astăzi vom avea o zi senină și extrem de caldă pentru ultima decadă a lunii februarie: mercurul în termometre va urca până la gradația de +17 grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:14

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Grupul de investigaţie The Bellingcat face dezvăluiri inedite despre activitatea unuia dintre cei trei cetăţeni ruşi inculpaţi în Bulgaria în dosarul otrăvirii omului de afaceri Emilian Ghebrev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:11

Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:11

Consulul General al României la Bălți: Sunt o grămadă de intermediari în jurul Consulatului, care BLOCHEAZĂ sistemul de programare

Consulul General al României la Bălți: Sunt o grămadă de intermediari în jurul Consulatului, care BLOCHEAZĂ sistemul de programare Din editia print / Foto: simbol

Consulatul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a declarat în cadrul unei ședințe, că persoane necunoscute blochează sistemul de programare pentru servicii consulare, scrie NordNews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:01

Lista localităților care vor rămâne astăzi fără curent electric

Lista localităților care vor rămâne astăzi fără curent electric

 Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 26 februarie 2020, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 06:55

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Premierul demis de parlament Ludovic Orban şi-a dat demisia şi din poziţia de şef interimar al guvernului, anunţ care a fost făcut nu de el, ci de preşedintele Klaus Iohannis, demers ce aminteşte de practica frecventă din timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu, care anunţa public ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 06:53

SEGA: O firmă rusească va construi Balkan Stream prin Bulgaria

SEGA: O firmă rusească va construi Balkan Stream prin Bulgaria

Compania rusă IDC (Infrastructure Development and Construction), înregistrată la Belgrad, care a fost principalul executant pentru construcția conductei de gaze Turk Stream prin Serbia, va fi subcontractant al secţiunii bulgare a gazoductului, a informat corespondentul BGNESS la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Februarie 2020, ora: 06:49

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 FEBRUARIE 2020. TAURII SUNT AGITAȚI ȘI NELINIȘTIȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 FEBRUARIE 2020. TAURII SUNT AGITAȚI ȘI NELINIȘTIȚI

Horoscopul zilei de 26 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 05:58

Italianul confirmat cu coronavirus a fost în România în perioada 18-22 februarie. A aterizat la Craiova și a locuit în județul Gorj. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

Italianul confirmat cu coronavirus a fost în România în perioada 18-22 februarie. A aterizat la Craiova și a locuit în județul Gorj. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

Bărbatul de 71 de ani recent întors din România în Italia, unde a fost diagnosticat cu coronavirus, a fost în țara noastră în perioada 18-22 februarie, unde a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 04:08 de Mihaela Culcinschi

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 mln. lei, iar 2000 de metri pătrați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 00:35

DOC / Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC / Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 00:05

Cum să prelungești viața bateriei dacă ai o mașină electrică

Cum să prelungești viața bateriei dacă ai o mașină electrică

Mașinile electrice sunt modele pe care nu le vezi pe toate străzile din România, e adevărat. Dar nu se știe niciodată când treci la așa ceva, dacă n-ai făcut-o deja. Se spune că viitorul industriei auto e reprezentat de mașini electrice. Sunt modele care, în mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)