Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:27
Abonamente

Cultură 3 Iunie 2016, ora 07:12    Din editia print

Academia de Științe a instituit premiul „Alexandru V. Boldur” pentru istorie

Marime Font

Istoricii din Republica Moldova și România au evocat la Chișinău viața și opera a două personalități marcante din istoriografia românească: Alexandru Boldur și Leonid Boicu.

A devenit deja o tradiție ca institutele din cadrul Academiei de Științe a Moldovei să organizeze evenimente prin care cinstesc înaintașii neamului nostru. Pe 2 iunie, Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” - Filiala Iași a Academiei Române și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău au desfășurat Conferința Științifică Internațională cu genericul „Istoricul și Istoria: Alexandru V. Boldur – 130 de ani de la naștere, Leonid Boicu – 85 de ani de la naștere”, dedicată operei şi activităţii celor care au fost istorici români de origine basarabeană: Alexandru V. Boldur - profesor universitar, director al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” - Filiala Iași a Academiei Române, Leonid Boicu – cercetător științific, șef al Sectorului Istorie Universală a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” - Filiala Iași a Academiei Române.

Evenimentul este o completare importantă la campania Editurii TIMPUL, de a populariza opera istoricului basarabean Alexandru Boldur, prin reeditarea celor mai importante lucrări ale sale. Originar din Chișinău, istoricul a trăit o viață captivantă plină de încercări impuse de vremuri grele, marcate de războaie mondiale, revoluția bolșevică, instaurarea dictaturii comuniste. Nici parcursul său academic nu a fost unul ordinar. Întâi a studiat la Facultatea de Drept a Universității din Petersburg și la Institutul de Arheologie din același oraș. A lucrat ca profesor și funcționar în Imperiul Țarist, apoi în URSS, iar în 1924 s-a repatriat în România și pleacă imediat la Paris unde face investigații științifice în problema apartenenței Basarabiei la spiritualitatea românească. Cunoștințele de drept și istorie i-au permis lui Alexandru Boldur să deschidă perspective noi asupra trecutului românilor și să explice mai bine cum a funcționat statul medieval moldovenesc sau mecanismele de rusificare a românilor din Basarabia din Imperiul Țarist.


După cum a observat, profesorul Gheorghe Cliveti de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, basarabeanul Boldur a scris „o istorie care se cuvine să fie reparcursă, o istorie care suscită dezbateri, reflecții”. Profesorul universitar Demir Dragnev a remarcat că „intelectualitatea basarabeană era poporanistă, se dedica poporului și, pe parcurs, a înțeles această misiune prin servirea națiunii române”. În acest context, în cadrul conferinței, directorul Institutului de Istorie al AȘM, Gheorghe Cojocaru, a menționat că „istoricul Boldur a deschis noi direcții științifice în cercetarea diferitor aspecte privind chestiunea Basarabiei în contextul evoluțiilor internaționale în sec. al XX-lea și al relațiilor bilaterale româno-ruse, politica țaristă de marginalizare și discriminare a culturii noastre naționale și modificări survenite în identitatea națională a românilor dintre Prut și Nistru, impactul dominației țariste, circumstanțele care au determinat actul Unirii din 27 martie 1918, perspectivele dezvoltării sociale și culturale a Basarabiei în cadrul României întregite, rolul intelectualității basarabene în viața politică și culturală a României interbelice”.

Dată fiind personalitatea de excepție a istoricului și profesorului universitar Alexandru V. Boldur și având în vedere vastele sale contribuții științifico-teoretice de o înaltă probitate academică, Institutul de istorie al AȘM a solicitat Consiliului Suprem pentru Știință și Renovare Tehnologică a AȘM să instituie premiul nominal „Alexandru V. Boldur” în domeniul istoriei pentru rezultate remarcabile în investigarea și cunoașterea trecutului istoric românesc, european și universal, promovarea adevărului istoric și cuantificarea moștenirii noastre istorico-culturale. Academicienii participanți la conferință au aprobat acest demers.

Ținem să anunțăm cititorii că editura TIMPUL vine în luna iunie cu o nouă carte a distinsului istoric - „Basarabia și relațiile româno-ruse”.

Timpul.md (I.M.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)