Actualitate

Academicianul Gheorghe Ghidirim, septuagenar

Academicianul Gheorghe Ghidirim a initiat si a promovat de-a lungul vietii mai multe reforme ce au contribuit la renasterea sistemului de ocrotire a sanatatii din republica. Domnia Sa s-a manifestat nu doar ca medic, savant, ci si in calitate de ministru al Sanatatii, dar si in cea de parlamentar. Astfel, la cei 70 de ani pe care ii sarbatoreste in aceste zile, numele sau se inscrie cu majuscule in istoria medicinii autohtone.

Itinerar biografic. Gheorghe Ghidirim s-a nascut la 22 aprilie 1939 in comuna Palanca, plasa Olanesti, judetul Cetatea Alba. A absolvit cu mentiune Colegiul de medicina din Tighina, dupa care a activat in calitate de felcer la Spitalul de circumscriptie Tudora. Apoi si-a continuat studiile la Institutul de Stat de Medicina din Chisinau. Pentru merite deosebite la invatatura, dupa absolvire este angajat ca asistent la Catedra de anatomie, topografie si chirurgie. Urmeaza doctorantura la Catedra de chirurgie sub conducerea reputatului chirurg Nicolae Anestiade. De acum incolo, cariera sa e in evolutie continua – conferentiar la Catedra de chirurgie, Facultatea de Pediatrie; sef al Catedrei de chirurgie pentru subordinatura, este ales presedinte al Comitetului sindical al institutiei. Timp de 13 ani indeplineste functia de sef al Catedrei de chirurgie generala si semiologie. In prezent este sef al Catedrei chirurgie nr. 1 ,,Nicolae Anestiade”.

Profesor, manager, indrumator. In toate aceste ipostaze si functii, Gheorghe Ghidirim isi manifesta plenar aptitudinile profesionale, manageriale si de om de o aleasa noblete sufleteasca. Este patruns de spiritul inaltei responsabilitati, al devotamentului fata de profesie, al receptivitatii la tot ce e nou si util in sfera medicinii. Depune eforturi extraordinare pentru optimizarea procesului didactic prin implementarea si dezvoltarea continua a subordinaturii. Asigura trecerea studiilor medicale din limba rusa la romana, participa activ la traducerea manualelor, a materialelor didactice, institutul detinand pe atunci pionieratul in primul val de renastere nationala. Totodata, manifesta o atentie deosebita fata de formarea cadrelor tinere: sub indrumarea sa au fost sustinute noua teze de doctor habilitat si 14 de doctor in medicina; clinica condusa de el a pregatit peste 20 de medici secundari si 135 de rezidenti. Putem, deci, vorbi despre Scoala acad. Gh. Ghidirim – una de prestigiu si mare viitor. Este membru al Comisiei Nationale pentru Acreditare si Atestare, presedinte al Consiliului stiintific pentru sustinerea tezelor stiintifice in chirurgie. In 1986 i se confera titlul de profesor universitar.

Fondator al Scolii de pancreatologie. In centrul activitatii sale profesionale ramane a fi intotdeauna munca de cercetare. Se consacra unuia dintre cele mai complicate aspecte ale chirurgiei moderne – pancreatita acuta. Sute de bolnavi tratati si salvati de la moarte, zeci de publicatii, numeroase rapoarte prezentate la congrese nationale si internationale – acesta e rodul activitatii sale clinice. Toate fiind incununate de opera sa fundamentala – teza de doctor habilitat in medicina, sustinuta in 1983 la Centrul Stiintific Unional de Chirurgie din Moscova. Prin aceasta lucrare, Gh. Ghidirim fondeaza pancreatologia chirurgicala moderna si scoala basarabeana de chirurgie pancreatologi. La initiativa si cu participarea sa directa, pentru prima data este creata Sectia de medicina a Academiei de Stiinte a Moldovei. In semn de apreciere a meritelor stiintifice, in 1993, profesorul Gh. Ghidirim este ales membru titular al Academiei de Stiinte si presedinte al sectiei nou-formate. In acelasi an devine membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale a Romaniei, iar in 1994 – membru de onoare al Societatii de Chirurgie a Romaniei.

Savant cu renume mondial. Mai multe organizatii si institutii medicale nationale si internationale l-au ales pe savantul Gheorghe Ghidirim drept membru de onoare. Printre acestea – Societatea Romana de Chirurgie, Societatea de Chirurgie laparoscopica din Romania, Societatea Internationala de Chirurgie „N. Pirogov” din Rusia; Societatea Internationala de Chirurgie hepato-bilio-pancreatica; Societatea Mondiala de Chirurgie. La Congresul VIII al chirurgilor din republica a fost ales presedinte al Societatii de chirurgie din R. Moldova. Opera stiintifica a academicianului Gh. Ghidirim include peste 400 de lucrari stiintifice, 35 monografii, doua manuale, 15 brevete de inventii.

Deputat in parlament. Fiind un fiu devotat al neamului, profesorul Gh. Ghidirim s-a afirmat plenar si in procesul de renastere nationala. A fost deputat in ultimul parlament al URSS, membru al guvernului, ministru al Sanatatii. A participat la elaborarea Declaratiei de Independenta a R. Moldova, la adoptarea Imnului, Stemei si a Drapelului tarii. Cu sustinerea dlui ministru Gh. Ghidirim, in 1991, a avut loc congresul de fondare a Ligii Medicilor. A fost discutat proiectul Legii Sanatatii, initiate si promovate reforme privind asistenta medicala primara, serviciul spitalicesc, crearea clinicilor universitare. Medicina preventiva, sistemul farmaceutic si stomatologic sunt alte obiective de baza in activitatea ministrului Sanatatii Gh. Ghidirim. In 1998 este ales in calitate de presedinte al Colegiului Medicilor si, sub conducerea nemijlocita a Domniei sale, a fost prezentata in parlament Legea Colegiului Medicilor si pachetul de acte normative necesare.

Distinctii de onoare, respect si gratitudine. Activitatea academicianului Gheorghe Ghidirim a fost inalt apreciata de stat. Domnia Sa este detinator al Ordinului „Gloria Muncii” si a „Ordinului Republicii”. In 1995 i s-a conferit onorificul titlu de Om Emerit al R. Moldova. La cei 70 de ani impliniti, academicianul Gheorghe Ghidirim se afla in cea mai buna forma fizica si profesionala. Este alaturi de colegii sai mai tineri, alaturi de pacienti si discipoli, cu care isi imparte din exceptionalul sau bagaj de cunostinte si din experienta solida pe care o are in domeniul chirurgical. Asa sa va stim, draga coleg, inca multe, multe primaveri, inca multi, multi ani, traiti cu sens si demnitate!

Cu simpatie si gratitudine,
acad. Ion Ababii,
rector al USMF „N. Testemitanu”, profesor universitar

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *