Economie

Academicienii sugerează: „Producătorii moldovenii trebuie să depună eforturi pentru a accede piaţa UE”

Despre aceasta a discutat un grup de academicieni la un simpozion ştiinţifico-practic desfăşurat la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), transmite IPN.

Preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, a menţionat că acest embargo stimulează producătorii să îmbunătăţească calitatea produselor. „Graţie Rusiei, am schimbat calitatea producţiei. Calitatea produselor agricole din Republica Moldova este foarte bună, cu foarte multe microelemente şi substanţe necesare pentru menţinerea şi fortificarea sănătăţii”, a spus academicianul. Gheorghe Duca a mai menţionat că producţia agricolă din Republica Moldova este o producţie sanogenă şi poate fi competitivă pe toate pieţele, nu doar cele europene.

Primul preşedinte al Republicii Moldova, doctor honoris causa al AŞM, Mircea Snegur, a menţionat că este foarte complicat pentru producători să-şi reorienteze exportul, acest lucru necesitând efort maxim. „Dacă nu vor ruşii să ne ia fructele, nu înseamnă că s-a întâmplat apocalipsul. Trebuie să ne încurajăm unii pe alţii, să înţelegem că este necesar să ne reorientăm, să ne reprofilăm în ceea ce ţine de calitatea producţiei şi să nu cădem în depresie. Calea integrării europene va aduce un beneficiu în acest domeniu. Începutul exportului în Europa ne va mobiliza să fim mai atenţi, să fim mai consecvenţi în acţiunile de protecţie. Va fi dat un nou imbold dezvoltării ramurii pomicole şi viticole”, a spus primul preşedinte.

Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Gheorghe Gaberi, a spus că piaţa UE este o piaţă serioasă, cu capacităţi şi cerinţe foarte mari, mai ales în ceea ce ţine de calitatea produselor şi siguranţa lor. Oficialul a subliniat că din lipsa de resurse financiare mai sunt multe de întreprins pentru a avea siguranţa că produsul respectă toate normele sanitare şi fitosanitare ca să fie acceptat pe piaţă. Referindu-se la embargoul impus de Rusia, viceministrul a spus că aceasta ar putea să facă şi o altă surpriză de sezon, cu strugurii de masă.

Tatiana Pavliuc, director al gospodăriei „Plaiul Bârlădean”, Ocniţa, a spus că deja a avut pierderi din cauza interdicţiei impuse de Rusia. Merele de vară – o cantitate de 200 de tone, le-a vândut la suc cu 0,65 lei, deşi preţul de producţie este 2,50 lei. „Am fost nevoită să le dau în aceste condiţii, pentru că pierdeam producţia. Ne-a promis ministrul subvenţii la mere, la prelucrare. Dacă va fi aşa, vom ieşi din impas, dacă nu – vom da faliment. Până acum am avut pierderi de jumătate de milion”, a spus producătoarea.

La mijlocul lunii iulie, Rusia a impus embargo la fructele din Republica Moldova. Recent, guvernul rus a anunţat că introduce taxe asupra produselor importate din Republica Moldova la nivelul tarifelor unice ale Uniunii Vamale, Rusia-Belarus-Kazahstan. Decizia va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare.

Timpul.md via IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *