Solicitat de InfoMarket să comenteze viitoarea creștere a accizelor din Moldova, fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru buget și finanțe a menționat că viitoarea creștere are natura indexării. În același timp, majoritatea țărilor folosesc acest instrument într-un mod diferențiat, modelând astfel prioritățile guvernamentale.
Există, de asemenea, exemple de diferențiere în Moldova; de exemplu, în accizele la importurile de mașini, unde sunt oferite reduceri pentru vehiculele hibride și electrice. De asemenea, diverse accize în țară se aplică produselor alcoolice - pentru bere, vin și băuturi spirtoase, în funcție de prioritățile politicii de stat și din punct de vedere al prejudiciului adus corpului uman. Pe de altă parte, accizele la produsele din tutun nu iau în considerare prejudiciul anumitor produse asupra sănătății umane.
La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc al treilea Summit științific privind reducerea daunelor cauzate de tutun - Produse noi, cercetare și politici, care a evaluat acțiunile multor țări în implementarea politicilor de schimbare a comportamentului fumătorilor în tranziția lor de la țigări la produse alternative, al căror risc mai redus este dovedit de cercetările științifice. În special, Grecia a anunțat un nou plan pentru controlul tutunului, care constă din 4 domenii: prevenirea fumatului, protecția populației de fumatul pasiv, asistență în renunțarea la fumat și evaluarea noilor produse. S-a remarcat faptul că există peste un mlrd. de consumatori de produse din tutun în lume și, potrivit OMS, cifra nu se va schimba în următorii ani, astfel încât consumatorii trebuie să furnizeze informații despre noile produse mai puțin dăunătoare și să le sprijine în încetarea completă a consumului de tutun. Într-adevăr, conform datelor prezentate la eveniment, mai mult de 70% dintre fumători sunt conștienți de pericolele asociate fumatului și recunosc că ar trebui să renunțe la acest obicei, 40% au încercat să renunțe la fumat și doar 3-5% au putut să o facă.
S-a subliniat că în Japonia, după introducerea produselor inovatoare și a reglementării diferențiale, în ultimii ani, consumul de țigări a scăzut de cinci ori, iar în Marea Britanie, unde a fost adoptată o strategie la nivel de stat pentru a reduce riscul din consumul de tutun, inclusiv prin impozitare diferențiată în funcție de daunele unui produs, din 2009 până în 2017, ponderea fumătorilor a scăzut cu 15%. Comentând rezultatele summitului, Veaceslav Ioniță a atras atenția asupra țării care în urmă cu mai bine de 40 de ani anunța începerea luptei împotriva fumatului de tutun - Statele Unite; poate fi un exemplu al modului în care statul, inclusiv politica de accize, poate motiva oamenii să treacă de la un rău mai mare la un rău mai mic, cu o renunțare treptată la consumul de tutun. Anul acesta, Statele Unite au autorizat vânzarea sistemului de încălzire a tutunului ca produs de tutun cu expunere redusă, iar cu un an mai devreme, snus-ului suedez i s-a acordat statutul de risc redus de către FDA. În Moldova, anul trecut, autoritățile au majorat acciza la singurul produs de pe piață pentru încălzirea tutunului IQOS de 11 ori, echivalându-l complet cu țigările obișnuite. Și în proiectul de politică fiscală pentru 2021-2023, este planificată majorarea accizelor la benzină cu 9-10%; pentru produsele din tutun (inclusiv sistemul de încălzire a tutunului) - cu 15%; pentru alcool - cu 5%.
|
Părerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolul