Astăzi 21 Octombrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 07:30
Abonamente

Social 17 Iulie 2014, ora 07:05

Campanie de restaurare a unui monument legendar de pe timpul lui Ștefan cel Mare. Participă și tu

Marime Font

Opt tineri din Chișinău, de profesii diferite, dar pasionați de istoria Moldovei, și-au pus drept scop reabilitarea monumentului istoric Fântâna Cadânei din satul Lipnic, raionul Ocnița. 

Locul este cunoscut datorită unei bătălii pe care a purtat-o aici Ștefan cel Mare. Ei speră ca cetățenii moldoveni din țară și de peste hotare să participe activ la realizarea acestui proiect.

Mulți își amintesc probabil că anul trecut un grup de prieteni au donat Muzeului Național de Istorie copia documentului medieval în care este atestat pentru prima dată orașul Chișinău. Chiar dacă istoricilor li se părea dificilă și costisitoare obținerea acestui act, tinerii au demonstrat că pot face un lucru mare cu bani puțini. Au găsit originalul în arhiva din Varșovia, au pus mână de la mână și au făcut o fotocopie pe care ulterior au donat-o capitalei. Ceea ce părea imposibil, a devenit ușor realizabil. Era nevoie doar de voință, puțin efort și implicarea unui grup de prieteni. Conducându-se de aceleași principii, pasionații de istorie și-au stabilit un alt țel: reabilitarea Fântânei Cadânei din satul Lipnic, un loc legendar unde Ștefan cel Mare i-a înfrânt pe năvălitorii tătari în anul 1469. „Fiind jurist de profesie, am fost anul trecut într-o deplasare de serviciu la Ocnița, unde avea loc un proces de judecată. În pauza dintre ședințe am discutat cu grefiera care era originară din satul Lipnic. Ea mi-a povestit despre o fântână rămasă de pe timpul lui Ștefan cel Mare”, povestește Marian Chirtoacă, autorul ideii. A fost suficient ca să înceapă căutările acelei fântâni, despre care oamenii din sat vorbesc cu mândrie. „Lipnic este singurul loc amplasat în Republica Moldova unde marele domnitor a repurtat o victorie. Ni s-a trezit imediat interesul. Căutările ne-au luat ceva timp, dar ne-au ajutat niște oameni care munceau pe deal. Am găsit fântâna într-o stare ruinată și ne dorim foarte mult să o reabilităm, dar pentru asta avem nevoie de participarea societății”, argumentează Marian Chirtoacă.

Ideea a fost imediat preluată de prietenii săi care formează un grup de inițiativă. „În istoria Chișinăului sunt câteva exemple când oamenii s-au implicat în realizarea unor lucruri frumoase, cum ar fi înființarea primului orfelinat, instalarea bustului lui Pușkin sau susținerea unor spitale. Putem să revenim la această tradiție”, este convins Simion Berzoi, unul din prieten.


Carul s-a mișcat din loc

Entuziasmul tinerilor a început sădea roade. Directorul Agenției Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova (AIRM), Ion Ștefăniță, a contactat compania „OLDARHITECTURE” care a elaborat proiectul de reabilitare a fântânei și a spațiului adiacent. Schițele prevăd: 1) construcția unui zid de sprijin 2) instalarea unei cruci din piatră 3) înnoirea cumpenei fântânii 4) schimbarea colacului fântânii și 5) instalarea unui panou informativ despre importanța istorică a locului. Ion Ștefăniță a precizat că în satul Lopatna din raionul Orhei a fost găsit deja un colac din piatră autentic de câteva sute de ani, iar o cruce din curtea bisericii din Plopi, raionul Dondușeni, ar putea fi adusă la Lipnic. Interesul AIRM este motivat și prin faptul că Fântâna Cadânei are statut de monument încă din 1972, dar ultima reparație a avut loc tocmai în 1989. Inițiativa tinerilor este susținută și de primăria satului care și-a asumat sarcina de a organiza evenimentele de inaugurare. Până atunci însă autorii ideii au nevoie ce circa 5 mii de euro pentru a finanța lucrările de reconstrucție. Pentru unii suma ar putea să pară mare, însă când mai mulți oameni vor contribui măcar „cu o lingură de ciment”, cum spune în glumă autorul ideii, banii ar putea fi adunați cu ușurință. Și fiindcă grupul de inițiativă nu formează o organizație, comitetul Consiliului Internațional al Muzeelor din Moldova (ICOM) a deschis un cont bancar pe care pot fi donați banii. În cazul în care proiectul se va bucura de susținerea societății, Fântâna Cadânei din Lipnic va fi inaugurată pe 20 august, ziua în care Ștefan cel Mare i-a învins pe tătari. Dacă vor fi întârzieri, publicul va putea vizita fântâna renovată cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului care vor fi marcate în Republica Moldova în luna septembrie.Donațiile se pot face AICI sau pe conturile afișate mai jos. 


Legenda Fântânei Cadânei

Demult-demult, atât de demult încât nici noi nu știm, trăia pe pământurile Lipnicului o fată. Numele ei s-a pierdut în negura timpului, la fel ca și numele părinților săi. Nu știm dacă era săracă sau bogată, nici dacă era de neam boieresc sau nu. Însă ceea ce s-a transmis până în zilele noastre este că fata era de o frumusețe deosebită. Era îndrăgită de mulți băieți din sat și, probabil, îi plăcea și fetei de unul dine ei.
Dar timpurile erau tulburi…Mulți ne treceau hotarul pentru a jefui ce găseau și a lua în robie pe cine nu reușea să se ascundă. Așa, odată, unul din invadatori a văzut-o pe frumoasa fată din Lipnic și s-a gândit s-o ducă la el în harem, pentru a o face cadână. Fata, vrând să scape de robie, s-a aruncat într-o fântână de la marginea satului, care de atunci se cheamă Fântâna Cadânei.

Anume lângă această fântână de la marginea Lipnicului, potrivit tradiției, a început bătălia lui Ștefan cel Mare cu tătarii.

Conturile bancare pe care pot fi depuse contribuțiile: 

În lei:

În euro:

În dolari SUA:


Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 22:58

Theresa May vrea prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit

Theresa May vrea prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit

 „Premierul britanic Theresa May este deschisă ideii de prelungire a perioadei de tranziţie post-Brexit "cu câteva luni", a scris joi pe Twitter editorul politic de la BBC Laura Kuenssberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 17:20

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

 Președintele Klaus Iohannis va convoca, săptămâna viitoare, la Cotroceni, partidele parlamentare pentru a discuta pe tema situației Justiției, afirmă surse politice. Azi, Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader. Acesta a refuzat să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 11:49

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

 Departamentul canadian al Apărării a anunţat că avioanele de luptă ale forţelor canadiene, aflate în România, au interceptat o aeronavă rusească de luptă în spaţiul aerian al Mării Negre, în apropierea graniţelor NATO, relatează site-ul de ştiri The...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 13:24

Curtea de Justiție a UE cere Poloniei să suspende imediat legea care a epurat Curtea Supremă

Curtea de Justiție a UE cere Poloniei să suspende imediat legea care a epurat Curtea Supremă

 Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a anunțat, vineri, că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea dispozițiilor referitoare la reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme, potrivit unei ordonanțe a vicepreședintei Curții de Justiție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:45

BREAKING: Arabia Saudită RECUNOAŞTE că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul

BREAKING: Arabia Saudită RECUNOAŞTE că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul

 Procurorul public din Arabia Saudită a anunţat într-un comunicat că între Khashoggi şi oamenii care l-au întâlnit în consulat a izbucnit o luptă care a dus la moartea acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:30

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare?

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare? Din editia print

 În ciuda unui start fals, Statele Unite ar putea încă încheia un tratat de denuclearizare cu Coreea de Nord. Doar să nu interpreteze greşit semnalele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:06

Ortodoxia este cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Ortodoxia este cea mai eficientă armă a lui Putin în România

 Pentru că percepția Rusiei în opinia publică românească este preponderent negativă, cea mai eficientă metodă de a mai reduce din resentimente este dialogul ecumenic ortodox.

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul