Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:55
Abonamente

Social 17 Iulie 2014, ora 07:05

Campanie de restaurare a unui monument legendar de pe timpul lui Ștefan cel Mare. Participă și tu

Marime Font

Opt tineri din Chișinău, de profesii diferite, dar pasionați de istoria Moldovei, și-au pus drept scop reabilitarea monumentului istoric Fântâna Cadânei din satul Lipnic, raionul Ocnița. 

Locul este cunoscut datorită unei bătălii pe care a purtat-o aici Ștefan cel Mare. Ei speră ca cetățenii moldoveni din țară și de peste hotare să participe activ la realizarea acestui proiect.

Mulți își amintesc probabil că anul trecut un grup de prieteni au donat Muzeului Național de Istorie copia documentului medieval în care este atestat pentru prima dată orașul Chișinău. Chiar dacă istoricilor li se părea dificilă și costisitoare obținerea acestui act, tinerii au demonstrat că pot face un lucru mare cu bani puțini. Au găsit originalul în arhiva din Varșovia, au pus mână de la mână și au făcut o fotocopie pe care ulterior au donat-o capitalei. Ceea ce părea imposibil, a devenit ușor realizabil. Era nevoie doar de voință, puțin efort și implicarea unui grup de prieteni. Conducându-se de aceleași principii, pasionații de istorie și-au stabilit un alt țel: reabilitarea Fântânei Cadânei din satul Lipnic, un loc legendar unde Ștefan cel Mare i-a înfrânt pe năvălitorii tătari în anul 1469. „Fiind jurist de profesie, am fost anul trecut într-o deplasare de serviciu la Ocnița, unde avea loc un proces de judecată. În pauza dintre ședințe am discutat cu grefiera care era originară din satul Lipnic. Ea mi-a povestit despre o fântână rămasă de pe timpul lui Ștefan cel Mare”, povestește Marian Chirtoacă, autorul ideii. A fost suficient ca să înceapă căutările acelei fântâni, despre care oamenii din sat vorbesc cu mândrie. „Lipnic este singurul loc amplasat în Republica Moldova unde marele domnitor a repurtat o victorie. Ni s-a trezit imediat interesul. Căutările ne-au luat ceva timp, dar ne-au ajutat niște oameni care munceau pe deal. Am găsit fântâna într-o stare ruinată și ne dorim foarte mult să o reabilităm, dar pentru asta avem nevoie de participarea societății”, argumentează Marian Chirtoacă.
Ideea a fost imediat preluată de prietenii săi care formează un grup de inițiativă. „În istoria Chișinăului sunt câteva exemple când oamenii s-au implicat în realizarea unor lucruri frumoase, cum ar fi înființarea primului orfelinat, instalarea bustului lui Pușkin sau susținerea unor spitale. Putem să revenim la această tradiție”, este convins Simion Berzoi, unul din prieten.


Carul s-a mișcat din loc

Entuziasmul tinerilor a început sădea roade. Directorul Agenției Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova (AIRM), Ion Ștefăniță, a contactat compania „OLDARHITECTURE” care a elaborat proiectul de reabilitare a fântânei și a spațiului adiacent. Schițele prevăd: 1) construcția unui zid de sprijin 2) instalarea unei cruci din piatră 3) înnoirea cumpenei fântânii 4) schimbarea colacului fântânii și 5) instalarea unui panou informativ despre importanța istorică a locului. Ion Ștefăniță a precizat că în satul Lopatna din raionul Orhei a fost găsit deja un colac din piatră autentic de câteva sute de ani, iar o cruce din curtea bisericii din Plopi, raionul Dondușeni, ar putea fi adusă la Lipnic. Interesul AIRM este motivat și prin faptul că Fântâna Cadânei are statut de monument încă din 1972, dar ultima reparație a avut loc tocmai în 1989. Inițiativa tinerilor este susținută și de primăria satului care și-a asumat sarcina de a organiza evenimentele de inaugurare. Până atunci însă autorii ideii au nevoie ce circa 5 mii de euro pentru a finanța lucrările de reconstrucție. Pentru unii suma ar putea să pară mare, însă când mai mulți oameni vor contribui măcar „cu o lingură de ciment”, cum spune în glumă autorul ideii, banii ar putea fi adunați cu ușurință. Și fiindcă grupul de inițiativă nu formează o organizație, comitetul Consiliului Internațional al Muzeelor din Moldova (ICOM) a deschis un cont bancar pe care pot fi donați banii. În cazul în care proiectul se va bucura de susținerea societății, Fântâna Cadânei din Lipnic va fi inaugurată pe 20 august, ziua în care Ștefan cel Mare i-a învins pe tătari. Dacă vor fi întârzieri, publicul va putea vizita fântâna renovată cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului care vor fi marcate în Republica Moldova în luna septembrie.Donațiile se pot face AICI sau pe conturile afișate mai jos. 


Legenda Fântânei Cadânei

Demult-demult, atât de demult încât nici noi nu știm, trăia pe pământurile Lipnicului o fată. Numele ei s-a pierdut în negura timpului, la fel ca și numele părinților săi. Nu știm dacă era săracă sau bogată, nici dacă era de neam boieresc sau nu. Însă ceea ce s-a transmis până în zilele noastre este că fata era de o frumusețe deosebită. Era îndrăgită de mulți băieți din sat și, probabil, îi plăcea și fetei de unul dine ei.
Dar timpurile erau tulburi…Mulți ne treceau hotarul pentru a jefui ce găseau și a lua în robie pe cine nu reușea să se ascundă. Așa, odată, unul din invadatori a văzut-o pe frumoasa fată din Lipnic și s-a gândit s-o ducă la el în harem, pentru a o face cadână. Fata, vrând să scape de robie, s-a aruncat într-o fântână de la marginea satului, care de atunci se cheamă Fântâna Cadânei.

Anume lângă această fântână de la marginea Lipnicului, potrivit tradiției, a început bătălia lui Ștefan cel Mare cu tătarii.

Conturile bancare pe care pot fi depuse contribuțiile: 

În lei:

În euro:

În dolari SUA:


Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)