Actualitate

Acordul de liber schimb nu-i ajută pe agricultori să exporte mai mult

Chiar dacă Republica Moldova a obținut, începând cu luna septembrie a anului trecut, acces la o piață cu peste 500 de milioane de consumatori, o creștere esențială a exporturilor în această zonă nu a fost înregistrată. Potrivit ministrului economiei în exercițiu, Stephane Bride, în primele 5 luni ale lui 2015 volumul total al exporturilor pe piața Uniunii Europene s-a majorat cu doar 0,5%, o cotă mult prea mică față de posibilitățile pe care le oferă Acordul de Liber Schimb.

În același timp, potrivit ministrului Bride, în anul 2014, au fost valorificate doar cotele pentru exportul de struguri, iar în 2015 singura cotă care are o acoperire de circa 80% din cele 130 de mii tone acceptate pentru livrări în UE, este pentru cereale.

Viceministrul în exercițiu al Agriculturii, Vladimir Loghin, consideră că produsele moldovenești, livrate de obicei pe piețele din Est, nu au cerere pe piața comunitară din cauza că nu sunt calitative și nici competitive ca preț în comparație ci cele produse în UE.

La rândul său preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, spune că situația va rămâne neschimbată atât timp cât în agricultura moldovenească va exista monopol, iar fermierii nu vor putea vinde direct marfa pe piața comunitară.

Potrivit statisticilor exporturile de mărfuri moldovenești destinate ţărilor UE în primele 5 luni ale anului curent au însumat circa 525 de milioane de dolari sau cu 0,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.
 
Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *