Actualitate

Actele de vandalism din centrul capitalei sunt opera comunistilor

Vlad Filat, presedinte PLDM, Serafim Urecheanu, presedinte AMN, si Mihai Ghimpu, presedinte PL, au facut separat cate o conferinta de presa in care si-au exprimat opiniile vizavi de evenimentele care s-au petrecut la Chisinau dupa 5 aprilie si ceea ce urmeaza sa intreprinda pe viitor. Iata ce au declarat cei trei lideri ai partidelor de opozitie.

 

 

 

Vlad Filat, presedinte PLDM

„Multi tineri agresivi erau reprezentanti ai organizatiei „Noua generatie” a PPCD-ului”

In seara zilei de luni, catre protestatari au inceput sa apara mesaje si chemari sa intre in presedintie, sa devasteze etc. Eu am fost cel care am oprit aceasta pornire si am indemnat tinerii sa mearga in PMAN, unde este un spatiu adecvat pentru a-si expune punctul de vedere si a nu recurge la agresiune. Din pacate, organizatorii acelei actiuni au disparut, lasandu-i pe tineri fara niciun fel de coordonare. Deoarece nu reuseam sa-i conving sa plece din Piata, le-am transmis un mesaj ca ne revedem a doua zi in acelasi loc. Ei au decis sa plece, dar unii au revenit si au incercat sa rastoarne unitati de transport. Foarte multi tineri agresivi, turmentati, care luptau cu pietre erau reprezentanti ai organizatiei „Noua generatie” a PPCD-ului. Avem probe si vom face propriile investigatii.

Pe parcursul zilei de marti, am facut tot posibilul sa intervin in calea acestor actiuni inadmisibile, dar n-am reusit intru totul, fiindca nu s-a dorit, in primul rand, din partea institutiilor statului. Toate afirmatiile si insinuarile facute de catre Vladimir Voronin – precum ca PLDM, AMN si PL sunt responsabili de ceea ce se intampla – sunt speculative, manipulatorii, minciuni. Era absolut necesar ca politia sa intervina. Nu s-a intervenit, pentru ca acesta le-a fost scopul. Imi pare rau sa recunosc, dar comunistii au reusit sa devieze discutia pe care am avut-o cu ei de la motivul principal al iesirii oamenilor in strada – anume fraudarea alegerilor – la incendierea Parlamentului si la devastarea Presedintiei. Apoi au inceput sa invinuiasca Romania (urmand expulzarea ambasadorului Filip Teodorescu din RM), sa faca declaratii privind introducerea regimului de vize pentru cetatenii romani etc.
Noi am fost alaturi de protestatari atunci cand le-a fost mai greu. Marti, pana noaptea tarziu, am dialogat cu reprezentantii organismelor internationale de la Chisinau, am fost intr-o sedinta comuna cu colegii de la AMN si PL, am comunicat cu presa din strainatate, dorind sa informam obiectiv despre ceea ce se intampla cu adevarat in tara. Vrem ca oamenii sa protesteze pasnic si sa le asiguram conditii pentru a nu se lasa provocati. Iar referitor la verificarea listelor electorale, chiar daca Voronin s-a aratat foarte deschis la intalnirea de marti, CEC-ul a refuzat sa ni le prezinte. In continuare, vom sprijini protestatarii prin participare, dar ne desolidarizam categoric de tot ce a insemnat actiune de distrugere, violenta si condamnam aceste porniri. Trebuie sa afle toata lumea ca principalii vinovati nu sunt tinerii care au devastat institutiile statului, ci acei care i-au provocat la asemenea actiuni.

Serafim Urecheanu, presedinte AMN

„Este folosit scenariul din 1999, cand a fost distrusa cladirea primariei”

AMN anunta opinia publica si comunitatile internationale ca destabilizarea protestelor studentesti este opera gruparii comuniste si a acolitilor sai. Scopul consta in a obtine motive pentru aplicarea fortei, a bloca contestarea fraudelor electorale si a instaura definitiv dictatura in R. Moldova. Cine a devastat cladirea Parlamentului in noaptea de marti? Mai multi deputati din AMN am fost in Parlament marti, la opt seara, cand aceasta era sub controlul politistilor si securistilor. In multe birouri nu era nimic devastat. A doua zi dimineata insa, cand ne-am dus in aceste birouri, totul era distrus. Mai am o intrebare: cum de a fost devastata toata Presedintia, in afara de biroul presedintelui Voronin? Suntem ferm convinsi ca este folosit scenariul din 1999, cand a fost distrusa cladirea primariei Chisinau. Atunci cand am venit cu dovezi ca aceasta actiune a fost organizata de serviciile secrete din RM nimeni nu s-a ocupat de investigatie.

Voronin repeta un procedeu istoric de anihilare a opozitiei, intocmai cum a procedat Hitler, incendiind in 1933 Reichstagul. AMN cere in mod repetat sa ni se puna la dispozitie listele electorale de la scrutinul din 5 aprilie si sa fie asigurata examinarea obiectiva a tuturor semnalelor ce vin din teritoriu privind falsificarea votului inainte de anuntarea rezultatelor finale. Sa fie formata o comisie de ancheta pentru a cerceta derularea evenimentelor de la 7 aprilie, pentru a depista organizatorii si instigatorii adevarati, comisie care sa includa deputati din toate fractiunile actuale ale Parlamentului, reprezentanti ai societatii civile etc. Sa fie eliberate si cercetate in stare de libertate toate persoanele retinute pana in prezent. Sa fie oferit accesul Opozitiei la radioteleviziunea publica, pentru a prezenta realitatea evenimentelor de protest si a provocarilor din ultimele zile.

Mihai Ghimpu, presedinte PL

„PCRM, pentru a acoperi fraudarea alegerilor, a inscenat o presupusa tentativa de lovitura de stat”

PL condamna actiunile intreprinse de guvernarea comunista in zilele de 7 si 8 aprilie. Intreaga raspundere pentru devastarea Parlamentului si Presedintiei revine in totalitate pe seama autoritatilor. Guvernarea comunista, pentru a acoperi crima de fraudare a alegerilor din 5 aprilie si a abate atentia opiniei publice de la aceasta, folosindu-se de protestele pasnice ale cetatenilor, a inscenat o presupusa tentativa de lovitura de stat de care sa acuze partidele de opozitie, in interior, si Romania, ca dusman extern al statalitatii R. Moldova. Stilul si metodele la care s-a recurs sunt primitive si tradeaza arsenalul de provocari al fostului KGB – grupuri de provocatori infiltrate in multime, care incitau la violenta, arborarea drapelului Romaniei pe sediul presedintiei, inscriptionarea de mesaje care contin numele Romaniei s.a. Aceste actiuni au fost indreptate atat impotriva propriilor cetateni, cat si impotriva unui stat prieten, membru al UE. Actiunile iresponsabile ale guvernarii comuniste urmaresc scopul de a compromite partidele democratice de opozitie, care se bucura de sprijinul general al populatiei si de a le declara in afara legii, sub acuzatia de partide presupus antistatale.

In acelasi timp, prin aceste actiuni guvernarea comunista incearca sa-si decline responsabilitatea uriasa ce ii revine pentru politicile antipopulare aplicate in opt ani de aflare la conducerea nemijlocita a statului. In situatia in care guvernarea comunista aduce acuzatii grave si totalmente neintemeiate la adresa PL, PLDM si AMN, PL solicita Uniunii Europene, Consiliului Europei sa trimita in R. Moldova o misiune de investigare a actiunilor intreprinse de autoritatile comuniste in zilele de dupa alegeri. Respingem cu fermitate actiunile destabilizatoare ale guvernarii comuniste si, in continuare, vom actiona in cadrul constitutional al RM, pentru restabilirea calmului si echilibrului social.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *