Actualitate

Actele oficiale vor putea fi apostilate in termen de sase ore

Cabinetul de ministri a aprobat, la 10 februarie, proiectul pentru modificarea Regulamentului privind aplicarea apostilei si a Nomenclatorului lucrarilor efectuate si serviciilor prestate, contra plata, de Ministerul Justitiei. Modificarile vizeaza ameliorarea si optimizarea procedurii de aplicare a apostilei pentru actele intocmite pe teritoriul RM. Astfel, in urma modificarilor efectuate, actele vor putea fi apostilate in termen de sase ore si o zi lucratoare. O alta modificare consta in extinderea pana la gradul de rudenie IV a cercului persoanelor care pot depune in numele rudelor apropiate acte pentru aplicarea apostilei.

Astfel, in afara de soti, copii, parinti, nepoti si bunei, vor putea depune acte pentru aplicarea apostilei in numele rudelor apropiate, fara necesitatea prezentarii procurii notariale, si verii primari, nepotii de frate/sora, unchii, stranepotii si strabuneii. Amendamentele mai prevad limitarea categoriilor actelor de studii ce pot fi apostilate doar la cele eliberate de institutiile de invatamant acreditate in modul stabilit de legislatie.

Aceasta masura urmareste prevenirea fraudelor si a traficului ilegal de persoane, prin evitarea certificarii actelor unor institutii ce nu corespund cerintelor necesare pentru instruire si educare si care pot induce in eroare cu privire la detinerea anumitor cunostinte, calificative sau titluri. Modificarile aprobate vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al „Republicii Moldova”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *