Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:06
Abonamente
 
 
 

Spectacole 2 Februarie 2015, ora 15:35

Actorii Teatrul Național din Chișinău au cucerit Iașiul

Marime Font

Actorii de la Chișinău au jucat în cea mai frumoasă sală de teatru din România, cea a Naționalului „V. Alecsandri” din Iași, proaspăt renovată. Turneul a avut loc cu ocazia sărbătoririi, în perioada 24-25 ianuarie, a Unirii Principatelor Române.

„Hronicul găinarilor”, de Aureliu Busuioc și „12 scaune”, după Ilf și Petrov, ambele în regia lui Petru Hadârcă, sunt spectacolele cu care actorii de la Chișinău au cucerit publicul ieșean.

Capodoperă de arhitectură, împodobită cu picturi rafinate, cu ornamente de inspirație barocă și rococo, sala mare a Teatrului Național din Iași a fost arhiplină în acele două seri. „Turneul Naționalului chișinăuean la Iași a fost o continuare fericită a inițiativei din toamna anului trecut, intitulată „Teatrul românesc în oglindă”. „Oglindirea” teatrelor s-a bucurat de un interes enorm al publicului, constituind unul din evenimentele culturale principale ale anului”, susține Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova care a fost prezentă la primul spectacol, „Hronicul găinarilor”, de Aureliu Busuioc.Mai mult, directorul Teatrului Național din Iași, Cristian Hadji-Culea, a menționat că își propune să adune la un loc teatrele din întregul ținut al Moldovei, în cadrul proiectului „ReUniuni teatrale”. „N-am pășit pe această scenă din 1990, de la Podul de Flori. Turneul Teatrului Național din Chișinău la Iași este un eveniment simbolic, ce reafirmă unitatea noastră identitară prin limbă și cultură. Colaborarea celor două Teatre Naționale din Iași și Chișinău va continua”, confirmă regizorul și actorul Petru Hadârcă, director al Teatrului Național din Chișinău.

Publicul ieșean a urmărit cu maximă atenție reprezentațiile Naționalului din Chișinău din 24 și 25 ianuarie curent. Între scenă și sală s-a produs un schimb de emoții și trăiri care s-a finalizat cu o explozie de aplauze. Spectacolele Teatrului Național din Chișinău au fost apreciate pentru actualitatea temelor abordate, pentru exuberanța jocului actoricesc, dinamic și totodată cizelat, vădind o construcție regizorală de calitate.

Precum a fost promis, colaborarea dintre aceste două teatre va continua. Astfel, în perioada 27 și 28 martie 2015, Teatrul Național din Iași va juca pe scena Teatrului Național din Chișinău spectacolele „Pălăria florentină”, de Eugene Labiche, în regia lui Silviu Purcărete și „Iașii în carnaval”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija.

Timpul.md (A.G.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md